Ιστορία ήδη αποτελεί το τριήμερο σεμινάριο διαιτησίας που διοργάνωσε η Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ (ΕΔ/ΕΠΣΝΑ) το τριήμερο 2-4 Σεπτεμβρίου στην όμορφη πόλη της Ναυπάκτου.

Το σίγουρο είναι ότι θα καταγραφεί στις χρυσές σελίδες της Αιτωλοακαρνάνικης διαιτησίας καθώς σχεδόν 80 διαιτητές και διαιτητίνες παρακολούθησαν τις εργασίες αυτής της εκπαιδευτικής συνάντησης σε μια ιδιαίτερη χρονική στιγμή που καρατομήθηκαν άδικα αρκετά αξιόλογα στελέχη της, τα οποία σημειωτέον παρακολούθησαν το σεμινάριο από την πρώτη στιγμή μέχρι και την λήξη του, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα.

Ο πρόεδρος της ΕΔ/ΕΠΣΝΑ Βασίλης Νικολέτας με τους δύο άμεσους συνεργάτες του, Παναγιώτη Καψάλη και Γιώργο Κωνσταντίνου συντόνισαν την όλη διαδικασία και δικαιωματικά τους ανήκει το μεγαλύτερο μερίδιο της επιτυχημένης αυτής προσπάθειας.

Τις εργασίες άνοιξε ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Παναγιώτης Λουκόπουλος ο οποίος αφού ευχήθηκε στους παρευρισκόμενους καλή επιτυχία στο σεμινάριο ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΕΠΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ κ. Παναγιώτη Παπαχρήστο και την Επιτροπή Διαιτησίας για την επιλογή της πόλης της Ναυπάκτου για την διεξαγωγή του σεμιναρίου.
Ακολούθως τον δικό του χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της ΕΠΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ κ. Παναγιώτης Παπαχρήστος ο οποίος ευχήθηκε σε όλους καλή ποδοσφαιρική χρονιά και καλή επιτυχία στο σεμινάριο.
Συμμετοχή σε όλο το σεμινάριο είχε και ο Γεν. Γραμματέας της ΕΠΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ κ. Θανάσης Λαυράνος ο οποίος φρόντιζε άμεσα να επιλύσει πάσης φύσεως μικροπρόβλημα παρουσιαζόταν.

Οι ομιλητές εκλεκτοί και αναγνωρισμένοι. Την πρώτη ημέρα στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος του Π.Σ.Α.Τ. κ. Σωτήρης Τριανταφύλλου ο οποίος κέρδισε της εντυπώσεις αναπτύσσοντας με ιδιαίτερη άνεση το θέμα του: “Δημοσιογράφοι και Διαιτητές, Κριτές και κρινόμενοι.
Αξιοσημείωτο είναι δε το γεγονός ότι ο κ. Τριανταφύλλου μετά το πέρας της εισήγησής του είχε την ευγενή καλοσύνη και υπομονή να δεχθεί και να απαντήσει σε όσες ερωτήσεις του τέθηκαν από το ακροατήριο.
Στο τέλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ν. Αιτωλοακαρνανίας και μέλος της ΕΔ/ΕΠΣΝΑ κ. Παναγιώτης Καψάλης του πρόσφερε μεταξύ άλλων και το αναμνηστικό μπλουζάκι που χρησιμοποίησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι διαιτητές.

Εν συνεχεία όλοι οι διαιτητές πέρασαν από συνέντευξη σε μια προσπάθεια της Επιτροπής Διαιτησίας να καταγράψει όλα τα δεδομένα ξεχωριστά για την κάθε διαιτητική οντότητα και προσωπικότητα.

Την δεύτερη ημέρα τις εργασίες άνοιξε ο πρώην πρόεδρος της ΚΕΔ/ΕΠΟ κ. Βασίλης Τεροβίτσας ο οποίος ανέπτυξε ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα που έχει να κάνει με τις πολλές φετινές τροποποιήσεις των κανονισμών.
Ο παλαίμαχος διαιτητής Super League με αρκετή υπομονή και επιμονή ήταν ιδιαίτερα σχολαστικός και αναλυτικός με αποτέλεσμα να διαλευκάνει τις όποιες απορίες δημιουργήθηκαν.

Την σκυτάλη πήρε ένας ακόμη πρώην πρόεδρος της ΚΕΔ/ΕΠΟ, μέλος της Επιτροπής Διαιτησίας της UEFA και διεθνής διαιτητής, ο κ. Βασίλης Νικάκης, αναπτύσσοντας το θέμα: “Διαιτητής – Παρατηρητής – Προπονητής, συνοδοιπόροι ή μοναχικοί καβαλάρηδες;”

Ο κ. Νικάκης με την ομιλία του απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι δίκαια συμπεριλαμβάνεται στα “έμψυχα τιμαλφή” του Συνδέσμου Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ν. Αιτωλοακαρνανίας καθώς ήταν εξαιρετικός και στο τέλος απέσπασε το ζεστό χειροκρότημα της ομήγυρης.

Τρίτος κατά σειρά ομιλητής ο κ. Παναγιώτης Καψάλης ο οποίος με την χρήση οπτικοακουστικών μέσων πραγματοποίησε ανάλυση του Κανονισμού σε συγκεκριμένες φάσεις επιλεγμένες από την UEFA.
Το μέλος της Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, έθετε παράλληλα ερωτήσεις στους διαιτητές για το ποιά απόφαση θα έπρεπε να πάρουν, μη κρύβοντας την ικανοποίηση του για το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο όλων των ερωτηθέντων.

Το απόγευμα της δεύτερης ημέρας το σκηνικό μεταφέρθηκε στο Παπαχαραλάμπειο Στάδιο Ναυπάκτου εκεί όπου πραγματοποιήθηκαν τα test FIFA/UEFA φυσικής κατάστασης για όλους τους διαιτητές και βοηθούς διαιτητές υπό την αυστηρή επίβλεψη του Ενωσιακού Γυμναστή και μέλους της Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ κ. Γιώργου Κωνσταντίνου, ο οποίος έτριβε τα χέρια του από ικανοποίηση διαπιστώνοντας το υψηλό επίπεδο της φυσικής κατάστασης και των μη αξιολογημένων αλλά και παλαίμαχων διαιτητών, κάτι που εξέπληξε θετικά και τον αειθαλή Βασίλη Νικάκη ο οποίος παρακολούθησε την διαδικασία δια ζώσης.
Μια ακόμη ευχάριστη έκπληξη ήταν ότι έτρεξαν και όλοι οι αξιολογημένοι αλλά και οι άδικα καρατομηθέντες με δική τους πρωτοβουλία.

Την τρίτη και τελευταία ημέρα πρώτος ομιλητής ήταν ο Γεν. Γραμματέας του Συνδέσμου Προπονητών ποδοσφαίρου Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτρης Θεοδοσίου ο οποίος μίλησε για την σχέση που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στον προπονητή και τον διαιτητή για να ολοκληρωθεί ομαλά ένας αγώνας.
Ο νεαρός προπονητής με ιδιαίτερη άνεση και ευφράδεια λόγου κέρδισε τις εντυπώσεις και το χειροκρότημα όλων.
Συνοδευόταν δε, και από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Προπονητών Ποδοσφαίρου Αιτωλοακαρνανίας κ. Κων/νο Γιωτόπουλο ο οποίος σε ένα σύντομο χαιρετισμό έπλεξε το εγκώμιο των Αιτωλοακαρνάνων διαιτητών εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του σε αυτούς και την ελπίδα να αποκατασταθούν σύντομα οι πολλές και κατάφωρες αδικίες στις πρόσφατες αξιολογήσεις.

Ακολούθησε η τελευταία εισήγηση με ομιλητή το μέλος της ΕΔ/ΕΠΣΝΑ κ. Γιώργο Κωνσταντίνου ο οποίος ανέλυσε με την χρήση βίντεο φάσεις επιλεγμένες από την UEFA εξηγώντας το ποιά και γιατί θα πρέπει να είναι η σωστή απόφαση του διαιτητή, ενώ απηύθυνε ερωτήσεις και στο ακροατήριο.

Το σεμινάριο έκλεισε με μια αποτίμηση της περσινής χρονιάς αλλά και την οριοθέτηση των στόχων αυτής που μόλις ξεκίνησε, ενώ δόθηκε βήμα σε όποιον ήθελε για τις δικές του επισημάνσεις παρατηρήσεις.

*Το σίγουρο είναι ότι αυτές τις τρεις ημέρες πραγματοποιήθηκε κάτι πρωτόγνωρο για επαρχιακή Ένωση.
Όταν όμως αυτή η Ένωση τυγχάνει να είναι της Αιτωλοακαρνανίας τίποτα δεν αποτελεί έκπληξη.
Έγινε ένα σεμινάριο στα πρότυπα ανωτέρων επιτροπών με εκλεκτούς καλεσμένους και υψηλή συμμετοχή.
Παρήχθη σπουδαίο εκπαιδευτικό έργο και οι διαιτητές της Αιτωλοακαρνανίας οπλίστηκαν με γνώσεις και εμπειρία.
Τα συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους διοργανωτές και σε όλους τους συμμετέχοντες!

#ΒΑΣΙΛΗΣ_ΛΙΟΝΑΣ
( Υπεύθυνος Τύπου/Δημοσίων Σχέσεων Σ.Δ.Π.Ν. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ)