Αφιέρωμα στον Πορτογάλο κεντρικό αμυντικό του Παναιτωλικού Μιγκέλ Ροντρίγκεζ έχει η ιστοσελίδα Gazzeta.gr
Αναλυτικά:
Την αγορά της Πορτογαλίας… τίμησε αρκετά και φέτος ο Παναιτωλικός, δείχνοντας εκ νέου πως έχει «μάτι» στην χώρα της Ιβηρικής. Μεταξύ των παικτών που έφτασαν στα μέρη μας ήταν και ο Μιγκέλ Ροντρίγκεζ. Στόπερ, πιτσιρικάς, φάνταζε ως άγνωστος «Χ».Στο Αγρίνιο όμως τον εμπιστεύτηκαν και εκείνος με το «καλημέρα» τους δικαίωσε. Σε τρία ματς με εκείνον στην ενδεκάδα, ισάριθμα clean sheet και γκολ στο ντεμπούτο του κόντρα στον Ατρόμητο. Οπου άνοιξε ο δρόμος για την πρώτη νίκη των «κυανοκίτρινων» στο Λεκανοπέδιο σε επίπεδο μεγάλης κατηγορίας. Ο νεαρός μας «συστήθηκε» αμέσως με τον καλύτερο τρόπο και το gazzetta.gr θα σας μεταφέρει ποιος είναι ο Ροντρίγκεζ. Οπου όλα δείχνουν ότι ήρθε για να…μείνει.
Γεννημένος τον Μάρτιο του 1993 στην Φατίμα, είχε την… τύχη ο πατέρας του να είναι «τρελός» με την μπάλα. Χωρίς να ασχολείται επαγγελματικά με αυτή. Ετσι τόσο εκείνος όσο και οι δύο του αδερφοί βρέθηκαν από πολύ μικροί στις ακαδημίες της τοπικής ομάδας. Η πρώτη του επαφή με το ποδόσφαιρο, ήταν καθοριστική. Στην Φατίμα έριχνε… κοτρόνια και εκείνος βρέθηκε για πρώτη φορά στην προπόνηση των «μικρών» της ομώνυμης ομάδας, σε ηλικία μόλις οκτώ ετών. Παίζουν «διπλό», ο πιτσιρικάς Ροντρίγκεζ κάνει… παπάδες στην βροχή και μετά τη λήξη του, ο προπονητής πάει στον πατέρα του. «Αυτός θα κάνει καριέρα….», του λέει. Το νερό μπήκε στο αυλάκι.  Ακολούθησε η CADE και  17 ετών «ξενιτεύεται» και πάει στην Λεϊρία. Από πολύ μικρός βρέθηκε μακρυά από το σπίτι του, αλλά οι δικοί του άνθρωποι του συμπαραστάθηκαν πολύ.
Στην Κ-20 των νησιωτών τα πάει περίφημα και περίπου στα 18 του χρόνια ντεμπουτάρει στη «μεγάλη» ομάδα. Στο Ντα Λουζ, παρουσία περίπου 60.000 φιλάθλων ξεκινά για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας. Δεν θα το ξεχάσει ποτέ. Κάπου εκεί στα επίσημα βρίσκεται η οικογένειά του, για να τον δει. Ολοι μαζί είχαν πάει από την Φατίμα στην Λισαβόνα να τον καμαρώσουν. Είχε φτάσει η ώρα της δικαίωσης. Ο πατέρας του, η μητέρα του και τα τρία του αδέρφια (δύο αγόρια, ένα κορίτσι). «Θέλω να φτάσω ψηλά για να τους κάνω περήφανους. Παίζω για εμένα, αλλά και για εκείνους», λέει χαρακτηριστικά, δείχνοντας πόσο δεμένοι είναι μεταξύ τους.
Στην Λεϊρία έμεινε για τρία χρόνια, ακολούθησε η Νασιονάλ και το καλοκαίρι ήρθε η πρόταση των «κυανοκίτρινων». Ενδιάμεσα έπαιξε  στην Κ-21 της Πορτογαλίας και άρχισε να καθιερώνεται. Το καλοκαίρι ήρθε η πρόταση του Παναιτωλικού. Σήκωσε το τηλέφωνο και μίλησε με τον Μάρκος Πάουλο που ήταν συμπαίκτες στην Λεϊρία. «Μην  το σκέφτεσαι. Ελα….», του είπε εκείνος και το deal έγινε σχεδόν αμέσως.
Στην Ελλάδα προσαρμόστηκε γρήγορα. Πλέον η καλύτερή του συνήθεια είναι να πηγαίνει για καφέ! Το παλικάρι είναι πια ένας από εμάς. Οι φίλοι του κάνουν πλάκα που πολλές φορές κοιμάται πολύ, ενώ είναι λάτρης των σήριαλ και του σινεμά. Του αρέσουν πολύ οι Μόργκαν Φρίμαν και Νίκολας Κέιτζ. Πρόκειται για ένα πάρα πολύ καλό και ευχάριστο παιδί. Στο πίσω μέρος του μυαλό του έχει πάντα κάποια στιγμή να τελειώσει την σχολή φυσιοθεραπείας που έχει ξεκινήσει αλλά την σταμάτησε  λόγω υποχρεώσεών του στο ποδόσφαιρο.
Ηδη έχει αρχίσει εντατικά μαθήματα της γλώσσας μας και μιλάει σε όλους όσους τον σταματούν στο Αγρίνιο για να τον ρωτήσουν τι κάνει. Χωρίς να τους ξέρει «Οι άνθρωποι εδώ όχι μόνο ασχολούνται πολύ με την ομάδα, αλλά είναι και πολύ φιλικοί και ευγενικοί. Σε κάνουν να αισθάνεσαι άνετα», σχολιάζει χαρακτηριστικά και χαμογελά. Μάλιστα όποτε έχει χρόνο επισκέπτεται μέρη της χώρας μας, καθώς ενδιαφέρεται πολύ να μάθει τα πάντα για τους Ελληνες και την πατρίδα μας.
Ο Ροντρίγκεζ με το «καλημέρα» έχει κερδίσει τις εντυπώσεις, τόσο με τις αγωνιστικές του ικανότητες όσο και με τον χαρακτήρα του.