Συνεδρίαση με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τον εμπρησμό στο σπίτι του Γιώργου Μπίκα είχε η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της ΕΠΟ την Πέμπτη (10/11).

Παρόντες σε αυτή ήταν ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης και ο Άγγελος Ρηγόπουλος, ενώ παρέστησαν όλα τα μέλη εκτός του Μπίκα. Συζητήθηκαν εκτενώς όσα πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής με την ΠΔΕ να ξεκαθαρίζει πως η διακοπή δεν είναι αυτοσκοπός.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε έγινε σαφές πως ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ παρακολουθούν τις εξελίξεις και ότι θα γίνει ειδική σύσκεψη μεταξύ αυτών και της ΠΔΕ στην Ελλάδα ώστε να παρθούν αποφάσεις. Τότε θα ξεκαθαρίσει και το τοπίο για τη διαιτησία με τα πάντα να είναι ανοιχτά.

Ακόμη, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η ΠΔΕ αποφάσισε ομόφωνα να προσκαλέσει τους τέσσερις μεγάλους και τον Γιώργο Στράτο, πρόεδρο της Σούπερ Λίγκας, προκειμένου να βρεθεί μία λύση μεταξύ αυτών και να πέσουν οι τόνοι. Η συνάντηση θα είναι άτυπη για να μην υπάρχει κώλυμα με τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τους περιορισμούς που του έχουν επιβληθεί.

Αναλυτικά: «Η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της ΕΠΟ συνεδρίασε σήμερα, παρουσία των υπευθύνου της FIFA για την Ελλάδα κ. Κωστάκη Κουτσοκούμνη και του εκπροσώπου της UEFA κ. Άγγελου Ρηγόπουλου. Παρέστησαν όλα τα μέλη, εκτός του κ. Γεωργίου Μπίκα.

Ο κ. Κουτσοκούμνης εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό της FIFA και της UEFA, μετά τα χθεσινά γεγονότα, για την κατάσταση στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο και ενημέρωσε την ΠΔΕ ότι επίκειται ειδική σύσκεψη μεταξύ της FIFA και της UEFA για την Ελλάδα, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις στο θέμα της διαιτησίας και της διεξαγωγής των εθνικών πρωταθλημάτων.

Ο κ. Κουτσοκούμνης αναφέρθηκε στην σημερινή συνάντησή του με τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιώργο Βασιλειάδη και ζήτησε την αυστηροποίηση του υπάρχοντος πειθαρχικού κανονισμού αναφορικά με τη συμπεριφορά των παραγόντων σε θέματα διαιτησίας.

Η ΠΔΕ αποφάσισε καταρχάς την παροχή πλήρους υλικής στήριξης στον κ. Γιώργο Μπίκα, τόσο από την ΕΠΟ, όσο και από την SuperLeague, ορίζοντας εμπειρογνώμονα για τις δέουσες περεταίρω ενέργειες.

Επιβεβαιώθηκε η απόφαση της ΠΔΕ να μην επαναρχίσουν οι εθνικές ποδοσφαιρικές διοργανώσεις, εφόσον δεν ανακοινωθεί πρώτα το επίσημα πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την πυρκαγιά στην κατοικία του κ.Μπίκα.

Η ΠΔΕ επισήμανε ότι «η διακοπή δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά τα πρωταθλήματα θα ξεκινήσουν μόνον υπό συνθήκες ασφάλειας για όλους» άποψη που συμμερίσθηκαν και οι FIFA/UEFA.

Αποφάσεις από την ΠΔΕ για το θέμα της διαιτησίας θα ληφθούν μετά την προαναφερθείσα σύσκεψη FIFA και UEFA. Σύμφωνα με τις διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές εξετάζεται ακόμα το επόμενο μοντέλο λειτουργίας της ΚΕΔ, και οι περιπτώσεις που εξετάζονται αφορούν έως και τον διορισμό ξένου αρχιδιαιτητή ή ξένων διαιτητών σε αγώνες της SuperLeague.

Η ΠΔE αποφάσισε ομόφωνα να προσκαλέσει άμεσα σε άτυπη σύσκεψη τους ιδιοκτήτες-μεγαλομετόχους-προέδρους των 4 μεγάλων ΠΑΕ, και του προέδρου της SuperLeague.

Η ΠΔΕ αποφάσισε ακόμα:

• Την άμεση έναρξη της προεργασίας για την μελέτη και ανάλυση του υφισταμένου νομικού πλαισίου που διέπει το ελληνικό ποδόσφαιρο, ώστε να επιτευχθεί η πλήρης εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με το καταστατικό της ΕΠΟ και της FIFA.

• Την σύγκλιση ειδικής Γενικής Συνέλευσης για την εκλογή τακτικού και αναπληρωματικού εκπροσώπου της ΕΠΟ στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του επιτετραμένου της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ για το ελληνικό ζήτημα Κουτσοκούμνη, ο οποίος μίλησε στους εκπροσώπους του Τύπου. Αναλυτικά:

Για τον εμπρησμό στο σπίτι του Γιώργου Μπίκα: «Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός. Πρέπει να μας προβληματίσει εξαιρετικά, γιατί ήταν η πρώτη επιλογή μας για την ΚΕΔ και είχαμε προγραμματίσει μια σειρά από ενέργειες. Τώρα μπαίνουν στον πάγο αυτές οι ενέργειες, αφού πρέπει να βρεθεί νέα σύνθεση. Το να βρεθεί κάτω από τέτοιες συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολο. Γι’ αυτό θα το συζητήσουμε στην Ευρώπη».

Για το αν εξετάζεται λύση ξένου αρχιδιαιτητή: «Αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει, γιατί ένας ξένος αρχιδιαιτητής δεν θα ξέρει την ελληνική πραγματικότητα και γιατί τα όσα έγιναν με τους Μπίκα και Τσαχειλίδη έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο και δύσκολα θα δεχθεί κάποιος».

Για το αν ο Γιώργος Μπίκας έχει παραδώσει πίνακες διαιτητών: «Ο κ. Μπίκας έκανε κάποιες πρώτες σκέψεις, αλλά δεν έχουν αποκαλυφθεί σε κανέναν και απορώ πώς τις γνωρίζουν κάποιοι. Για να αλλάξει τους πίνακες, έπρεπε πρώτα να κάνει τα αγωνιστικά τεστ».

Για τη στάση της Πολιτείας στα θέματα του ποδοσφαίρου: «Υπάρχει μια κατανόηση από την Πολιτεία για το συγκεκριμένο πρόβλημα και γενικά αυτά που υπάρχουν στο ποδόσφαιρο. Έχω τη διαβεβαίωση του κ. Βασιλειάδη ότι μας στηρίζει, ότι κι εκείνος θα αναλάβει κάποια πράγματα. Έγινε μια γνωριμία και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η συνεργασία».

Για τη συνάντηση που θα επιδιώξει με τους ιδιοκτήτες των «μεγάλων»: «Θα πρέπει να έχουμε συνάντηση με τους ιδιοκτήτες, με τους πραγματικούς ιδιοκτήτες και όχι μόνο με αυτούς που φαίνονται. Τα λέω έξω από τα δόντια. Θα πρέπει να συναντηθούν μάλλον μαζί μου. Θα ήθελα να γίνει πριν από την απόφαση έναρξης των πρωταθλημάτων, για να έχουμε μια συμφωνία ότι θα συμβάλλουν θετικά με τη σιωπή τους μετά από κάθε γεγονός που προκαλεί ή κάθε διαιτησία. Ελπίζω ότι θα βρεθεί μια κατάλληλη ημερομηνία όπου θα μπορούν όλοι να συναντηθούμε».

Για τη διακοπή: «Δεν είναι αυτοσκοπός να διαλύσουμε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Οι ‘μεγάλοι’ θα αντέξουν στη διακοπή, οι μικρομεσαίες ομάδες είναι το πρόβλημα. Λυπούμαστε που έπρεπε να πάρουμε αυτήν την απόφαση, αλλά μέσα στα επόμενα 24ωρα δεν μπορούμε να έχουμε μια σύνθεση της ΚΕΔ που να εγγυάται ορθολογιστική λειτουργία. Υπάρχουν λύσεις που έχουν προταθεί, αλλά δεν τις βλέπω εφαρμόσιμες».

Για την επανέναρξη των πρωταθλημάτων: «Θέλουμε να ξεκινήσουμε όσο πιο σύντομα γίνεται. Το ποδόσφαιρο είναι για τον κοσμάκη. Μετά όμως από ένα τέτοιο γεγονός θα έπρεπε να προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά και όχι να προσπαθούμε να το διαλύσουμε, όσοι είμαστε μέρος αυτού του οικοδομήματος. Ανέμενα ότι η Super League θα έπαιρνε μια κοινή στάση, ότι θα σταματήσουν οι αντιδικίες και ότι θα υπήρχε μια ηρεμία μέχρι να δούμε πώς θα πάμε μπροστά. Αντ’ αυτού, είδα και πάλι αντιπαλότητες για ένα τόσο σοβαρό γεγονός».