Του Βαγγέλη Γυφτόπουλου

Στήλη της αθλητικής εφημερίδας “ΦΩΣ”  ταξιδεύει στο Αγρίνιο, φιλοξενώντας μια παλιά δόξα του Παναιτωλικού, τον Κώστα Τάκο. Έναν παλιό άσσο των γηπέδων που ξεκίνησε και έκλεισε την καριέρα του στον ιστορικό σύλλογο του Αγρινίου, που φόρεσε τη φανέλα αυτή πάνω από 15 χρόνια, μια ολόκληρη ζωή. Σε μια μεγάλη συνέντευξη στο «ΦΩΣ» ξεδιπλώνει τις αναμνήσεις του λέγοντάς μας παλιές και ενδιαφέρουσες ιστορίες από το παρελθόν, πως ξεκίνησε το ποδόσφαιρο, ποιος τον ανακάλυψε στις αλάνες του Αγρινίου, πως έζησε την πρώτη άνοδο στην Α’ Εθνική με τη φανέλα του Παναιτωλικού, γιατί δεν έγινε η μεταγραφή του στην ΑΕΚ, πως γνώρισε τον μεγάλο Στέφαν Μπόμπεκ, τι θυμάται από αυτή τη μεγάλη διαδρομή στα γήπεδα. Παράλληλα ο Κώστας Τάκος μιλά για τον σημερινό Παναιτωλικό που όπως λέει με πρόεδρο τον Φώτη Κωστούλα άλλαξε επίπεδα, έβαλε βάσεις και είναι έτοιμος για το επόμενο άλμα που είναι η έξοδος των «καναρινιών» στην Ευρώπη.

Ο Κώστας Τάκος είναι πραγματικά μια εμβληματική φυσιογνωμία στο ποδόσφαιρο του Αγρινίου. Πεισματάρης, μαχητής, παίκτης που τα έδινε όλα στο γήπεδο, με αντάλλαγμα το χειροκρότημα και την αγάπη του κόσμου. Όπως έκαναν όλοι οι παίκτες παλιότερων εποχών. Πραγματικά μας αρέσει να μιλάμε με παλιούς παίκτες. Όλοι έχουν και κάτι καλό να πουν, μια ιστορία που θα συναρπάσει ή γεγονότα που έγραψαν ιστορία. Ο Κώστας Τάκος ζει με την οικογένειά του στο Αγρίνιο, συμμετέχει στην ομάδα των παλαιμάχων του Παναιτωλικού, παρακολουθεί από κοντά την πορεία της ομάδας και όπως λέει νιώθει σαν στο σπίτι του όταν είναι στο γήπεδο, έστω και σαν θεατής στις εξέδρες.

-Κύριε Τάκο να ξεκινήσουμε από το σήμερα. Ασχολείσθε ενεργά με το ποδόσφαιρο;

spo-1983-takos-ardizoglou1

Αριστερά ο Κ. Τάκος αρχηγός του Παναιτωλικό με τον Χρήστο Αρδίζογλου σε φιλικό με την ΑΕΚ στο Αγρίνιο

«Φέτος όχι, αλλά μέχρι πέρυσι ήμουν προπονητής. Έχω περάσει από τους πάγκους πολλών ομάδων της Αιτωλοακαρνανίας και από τις ακαδημίες του Παναιτωλικού».

-Πως είναι η κατάσταση στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Αιτωλοακαρνανίας;

«Είναι υποβαθμισμένο το ποδόσφαιρο, καίτοι υπάρχουν περιοχές με καλές προϋποθέσεις και παράδοση. Είναι αρκετά τα προβλήματα, ειδικά στον τομέα των υποδομών και εγκαταστάσεων, που δεν δίνουν τη δυναμική που θα έπρεπε».

-Η περιοχή σας συνεχίζει να βγάζει ταλέντα; Αν δούμε την ιστορία επί σειρά ετών ο Παναιτωλικός στηρίζονταν σε παιδιά της δική σας περιφέρειας.

«Ταλέντα υπήρχαν και υπάρχουν, αλλά πολλά παιδιά λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων στα σχολεία τους δεν ασχολούνται σοβαρά με το ποδόσφαιρο. Όταν φθάνουν σε μια ηλικία για τις Πανελλαδικές εξετάσεις αρχίζουν τα προβλήματα. Ξέρω παιδιά που ήταν στις μικρές ομάδες του Παναιτωλικού που ήταν μεγάλα ταλέντα, αλλά λόγω των υποχρεώσεων στο σχολείο δεν έδωσαν την ανάλογη σημασία για την ποδοσφαιρική καριέρα τους. Και όταν περνούν τα παιδιά στα Πανεπιστήμια φεύγουν από το Αγρίνιο. Στον Παναιτωλικό υπάρχουν 3-4 καλοί παίκτες, με ταλέντο, όπως ο Χαντάκιας, που μπορούν όχι μόνο να κάνουν καριέρα στην ομάδα μας, αλλά να πάνε και παραπάνω».

spo-takos-palaimaxos-panaitolikos

-Κύριε Τάκο φορέσατε 15 χρόνια τη φανέλα του Παναιτωλικού. Πως βλέπετε την πορεία του και γενικά την παρουσία του στη Σούπερ Λίγκα;

«Με την παρουσία του κυρίου Κωστούλα στη διοίκηση ο Παναιτωλικός άλλαξε τη μοίρα του και ανέβηκε από πλευράς υποδομών, οργάνωσης, λειτουργίας της ομάδας, εγκαταστάσεων πολλά επίπεδα. Είναι καιρός να κάνει και το παραπάνω βήμα, να διεκδικήσει και έξοδο στην Ευρώπη. Δεν ξέρω αν προλαβαίνει να το κάνει αυτό φέτος, αν και το πρωτάθλημα έχει δρόμο μπροστά του, αλλά έχει τις προϋποθέσεις να κάνει την υπέρβαση και να παίξει στην Ευρώπη. Κατά τα άλλα είναι μια ομάδα με καλές προοπτικές».

-Σήμανε η ώρα αυτής της ιστορικής υπέρβασης;

«Σας είπα και πριν, ότι όλα αυτά τα χρόνια έχτισε τις βάσεις, άλλαξε επίπεδα σαν ομάδα. Μπορεί να διεκδικήσει θέση που θα του δώσει το δικαίωμα να παίξει σε μια ευρωπαϊκή διοργάνωση. Προσωπικά πίστευα ότι μπορούσε να το κάνει φέτος. Έμεινε λίγο πίσω αλλά ας περιμένουμε να δούμε την συνέχεια. Περισσότερα ξέρουν οι άνθρωποι που είναι μέσα στην ομάδα. Το βλέπω για φέτος λίγο δύσκολο έτσι όπως εξελίχθηκε ο α’ γύρος, αλλά στο ποδόσφαιρο τίποτα δεν είναι απόλυτο. Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα για τον Παναιτωλικό είναι ότι χάριν του κυρίου Κωστούλα άλλαξε επίπεδα και τις υποδομές του Παναιτωλικού τις έχουν λίγες ομάδες στην Ελλάδα. Το βάρος θα πρέπει να πέσει στο αγωνιστικό κομμάτι για να γίνει ένα μεγαλύτερο βήμα απ’ αυτά που έγιναν μέχρι τώρα».

-Πηγαίνει ο κόσμος στο Αγρίνιο κύριε Τάκο; Ρωτάω αυτό γιατί βλέπουμε παιχνίδια ακόμα και στη Σούπερ Λίγκα σε γήπεδα με πολύ λίγο κόσμο.

«Μπορεί να μη γεμίζει όπως παλιά το γήπεδο, αλλά σε σύγκριση με άλλες ομάδες ο Παναιτωλικός πάλι έχει τον περισσότερο κόσμο. Είναι μέσα στις 5 με 6 ομάδες της Σούπερ Λίγκας που έχουν περισσότερο κόσμο. Αν η ομάδα ήταν κάποιον παραπάνω στόχο, αν διεκδικούσε να βγει στην Ευρώπη θα είχε περισσότερο κόσμο. Γενικά ο Παναιτωλικός εκ παραδόσεως είναι μια ομάδα με μεγάλη ιστορία, βαριά φανέλα από παλιά και πολύ κόσμο στο πλευρό του».

-Παρακολουθείτε ποδόσφαιρο; Με το έμπειρο μάτι σας πως βλέπετε το επίπεδο στη Σούπερ Λίγκα;

«Το ποδόσφαιρο είναι υποβαθμισμένο γενικά και δεν το αφήνουν να ανοίξει τα φτερά οι ίδιοι οι παράγοντες που το διοικούν. Και αναφέρομαι σε ΕΠΟ, διαιτησία κλπ. Υπάρχει μια καχυποψία στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα του ποδοσφαίρου που μοιραία υποβαθμίζει και το ποδόσφαιρο ως προϊόν. Πολλά ακούγονται για παρασκήνια και άλλα τέτοια. Εμείς στο Αγρίνιο έχουμε μια ομάδα που είναι μακριά απ’ όλα αυτά και ο Κωστούλας είναι ένας πρόεδρος που είναι έξω απ’ όλα αυτά και έχει υγιείς σκέψεις για το ποδόσφαιρο».

spo-panaitolikos-1985-a-ethniki

Η ομάδα του Παναιτωλικού το 1975 στην Α’ Εθνική. Όρθιοι από αριστερά: Σιακούφης, Γούναρης, Καραθανάσης, Μίχος, Παπαϊωάννου, Χιλ. Καθιστοί Τάκος, Δενδρινός, Γαβαλάς, Παππάς, Κονταξής

-Ποια ομάδα πιστεύεται ότι θα πάρει το πρωτάθλημα;

«Κατά την προσωπική μου εκτίμηση ο Ολυμπιακός. Μπορεί να μη είναι σε υψηλά επίπεδα όπως τα προηγούμενα χρόνια, αλλά είναι καλύτερη ομάδα από τις άλλες που λένε ότι θα διεκδικήσουν το πρωτάθλημα. Νομίζω ότι δίκαια είναι στην πρώτη θέση. Οι άλλες ομάδες που έρχονται από πίσω δεν είναι ακόμα σε θέση να τον ανταγωνισθούν».

-Πως νιώθετε κύριε Τάκο, όλοι εσείς οι παλιοί παίκτες, που βλέπετε τα τελευταία χρόνια τον αγαπημένο σας Παναιτωλικό πάλι στα σαλόνια της Σούπερ Λίγκας μετά από μακρά απουσία ετών;

«Όταν βγήκε η ομάδα το 2011 στην Α’ Εθνική μετά από πολλά χρόνια στις μικρότερες κατηγορίες, ένιωσα ακριβώς τα ίδια συναισθήματα που είχα νιώσει ως ποδοσφαιριστής στη δεκαετία του ’70 που ανεβάσαμε για πρώτη φορά την ομάδα στην Α’ Εθνική. Τόσο μεγάλη ήταν η χαρά και η συγκίνησή μου. Ίδια συναισθήματα με μένα είχαν και έχουν και όλοι οι παλιοί παίκτες της ομάδας μας, που είναι ένα κομμάτι από την ιστορία αυτού του μεγάλου συλλόγου».

-Βρισκόσαστε οι παλαίμαχοι παίκτες, τα λέτε λίγο για τα παλιά, για τις αναμνήσεις από τα ωραία χρόνια της νιότης;

«Όσοι είμαστε στο Αγρίνιο και μένουμε εδώ ασφαλώς βρισκόμαστε, μιλάμε για την ομάδα, λέμε παλιές ιστορίες και παίζουμε ποδόσφαιρο. Το πάθος για τη μπάλα δεν μας έφυγε ποτέ. Έχουμε κάνει σύλλογο παλαιμάχων παικτών του Παναιτωλικού και δίνουμε φιλικά παιχνίδια».

-Κύριε Τάκο επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω κάποια πράγματα για τη δική σας πορεία στα γήπεδα; Είστε γέννημα θρέμμα Αγρινιώτης;

«Ναι στο Αγρίνιο μεγάλωσα και είμαι παιδί της αλάνας. Από μια αλάνα ξεκίνησα και εγώ το ποδόσφαιρο και έπαιξα περίπου 15 χρόνια στον Παναιτωλικό».

-Από ποια ομάδα πήγατε;

«Στον Παναιτωλικό ξεκίνησα και τελείωσα το ποδόσφαιρο. Δεν έχω παίξει σε καμία άλλη ομάδα. Το 1971 πήγα στην ομάδα και αποχώρησα τη σεζόν 1986-87 από μια παρεξήγηση με την τότε διοίκηση».

-Για πείτε μας την ιστορία της μεταγραφής σας.

«Στη γειτονιά μου ο τότε πρόεδρος του Παναιτωλικού Βασίλης Καραθανάσης είχε ένα εργοστάσιο και μπροστά απ’ αυτό ήταν μια αλάνα. Εκεί μαζευόμασταν κάθε μέρα τα παιδιά της γειτονιάς και παίζαμε ποδόσφαιρο. Ο Καραθανάσης με ήξερε και κάποια στιγμή αφού μας έβλεπε που παίζαμε, μου πρότεινε να υπογράψω δελτίο στον Παναιτωλικό. Ήμουν ακόμα μικρός και ο Παναιτωλικός ήταν στην Β’ Εθνική. Υπήρχαν αντιδράσεις από τον πατέρα μου για να ασχοληθώ με το ποδόσφαιρο, δεν ήθελε με τίποτα να γίνω ποδοσφαιριστής. Τελικά ο πρόεδρος του Παναιτωλικού τον έπεισε να με αφήσει να παίξω και έτσι βρέθηκα να κάνω προπονήσεις με την μεγάλη ομάδα. Είχαμε έναν Ελληνοαυστραλό προπονητή τον Ανέστη Σουμελίδη και μ’ αυτόν κάναμε προπονήσεις ενώ έπαιζα και στα φιλικά παιχνίδια. Αλλά δυστυχώς η ομάδα εκείνη τη χρονιά έπεσε στο τοπικό από την Β’ Εθνική».

-Σε ποια κατηγορία ήταν ο Παναιτωλικός;

«Ήταν στη Β’ Εθνική και εκείνη τη χρονιά υποβιβάσθηκε. Τότε δεν υπήρχαν ομάδες νέων όπως είναι σήμερα και όσοι ήμασταν πιτσιρικάδες κάναμε κανονικά προπόνηση με τους μεγάλους».

-Ποιοι ήταν οι πρώτοι σου συμπαίκτες;

«Εκείνη τη χρονιά που πήγα πρόλαβα τον Διονύση Τσάμη πριν φύγει για την ΑΕΚ. Επίσης πρόλαβα τους Σταρακά, Κωστόπουλο, Γκανιάτσα, Κοντοπάνο, Ντόκα, Παππά, Γλυκοκάλαμο και άλλους. Πήγα στα 17 μου χρόνια στον Παναιτωλικό. Παρότι είχε καλούς παίκτες πέσαμε από τη Β’ Εθνική, αλλά την επόμενη χρονιά 1972-73 ανεβήκαμε πάλι κατηγορία. Τότε έκανα και εγώ τις πρώτες επίσημες συμμετοχές, σε ένα γήπεδο που σε κάθε ματς υπήρχε το αδιαχώρητο».

-Κύριε Τάκο σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία είστε 3ος σε συμμετοχές στον Παναιτωλικό. Είναι αλήθεια αυτό;

«Εγώ αγωνίσθηκα 14 φουλ αγωνιστικές σεζόν με πολλές συμμετοχές. Σας είπα και πριν πήγα αμούστακο παιδί στην ομάδα. Από τον Παναιτωλικό ξεκίνησα το ποδόσφαιρο και σ’ αυτόν το τελείωσα. Έζησα τις ωραίες και τις άσχημες στιγμές, ήμουν πρωταγωνιστής σε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του».

-Δεν μπήκατε στον πειρασμό να πάτε και σε κάποια άλλη ομάδα, κάπου ψηλότερα;

«Υπήρξε πρόταση από την ΑΕΚ αλλά η διοίκηση του Παναιτωλικού μου την απέκρυψε για δύο χρόνια, γιατί δεν ήθελε να μου δώσει μεταγραφή και φοβόταν μήπως το μάθω και υπάρξουν από μέρους μου αντιδράσεις. Μετά από δύο χρόνια το έμαθα από τον Τσάμη. Μου είπε ότι αυτός με πρότεινε στην ΑΕΚ, με παρακολούθησαν σε ένα ματς με τον Ηλυσιακό στην Αθήνα και έκαναν κρούση στη διοίκηση για μεταγραφή. Δεν μου το είπαν  τότε. Μετά ένας παλιός πρόεδρος μου αποκάλυψε το μυστικό λέγοντας ότι το έχει τύψεις και έπρεπε να μου το πει. Εκτός από την ΑΕΚ υπήρξε ενδιαφέρον από την Κόρινθο, εκεί υπέγραψα το δελτίο για να φύγω, αλλά υπήρξαν αντιδράσεις από τους φιλάθλους στο Αγρίνιο και έτσι έκανε πίσω η διοίκηση. Η 3η μεταγραφική πρόταση ήταν από τον ΠΑΣ Γιάννινα, όταν είχε μεταγραφεί εκεί ο Γιώργος Παππάς. Αυτός μου είπε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τον ΠΑΣ, χωρίς καμία άλλη συνέχεια, καθώς εγώ είχα ανοίξει μαγαζί στο Αγρίνιο και δεν ήθελα να φύγω».

-Ποια ήταν η πιο μεγάλη στιγμή της καριέρας σας;

«Είναι πολλές οι καλές στιγμές, γιατί στο Αγρίνιο το ποδόσφαιρο είναι σαν θρησκεία, αλλά ξεχωρίζω τη σεζόν 1974-75 που ανεβήκαμε για πρώτη φορά στην Α’ Εθνική. Τερματίσαμε στην 1η θέση του πρωταθλήματος Β’ Εθνικής με ένα βαθμό διαφορά από τον Πανελευσινιακό. Ήταν τότε που το όνειρο χιλιάδων Αιτωλοακαρνάνων και όχι μόνο, έγινε πραγματικότητα. Πρόεδρος ήταν ο Άγγελος Τριανταφύλλου και προπονητής ο Γιώργος Χασιώτης που είχε φέρει και κάποιους παίκτες από τον ΠΑΟΚ όπως Γιακουμής, Γαβαλάς, Καλιφούλης, Σαββουλίδης και άλλοι».

-Γνωρίσατε στον Παναιτωλικό πολλούς προπονητές; Υπάρχει κάποιος που κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον σας;

«Ήταν ο Μπόμπεκ που τον είχαμε προπονητή στην πρώτη χρονιά που παίξαμε στην Α’ Εθνική, δηλαδή την αγωνιστική περίοδο 1975-76. Ήταν μια σπουδαία προσωπικότητα, με όλα τα χαρακτηριστικά της Γιουγκοσλάβικης σχολής ποδοσφαίρου. Βέβαια γνώρισα και άλλους αξιόλογους προπονητές, αλλά ο Μπόμπεκ ήταν  πιο μπροστά απ’ όλους. Ότι μας έλεγε εκείνη την εποχή, τα άκουσα μετέπειτα και σε σχολές προπονητών που πήγα όταν σταμάτησα το ποδόσφαιρο».

-Τι σας έμεινε από αυτή τη μεγάλη διαδρομή που είχατε στα γήπεδα;

«Το οικονομικό πάντα το έθετα σε δεύτερη και τρίτη θέση. Αυτό που κέρδισα είναι η αγάπη και η εκτίμηση του κόσμου, την οποία εισπράττω και σήμερα, καίτοι πέρασαν τόσα χρόνια. Οι φίλαθλοι που μας είχαν προλάβει στο γήπεδο καθημερινά με συναντούν και λέμε παλιές ιστορίες. Αυτό είναι το μεγάλο κέρδος μου. Διαχρονικά ο κόσμος αγαπά την ομάδα και τους παίκτες του Παναιτωλικού, κάτι που βλέπω ότι υπάρχει και σήμερα».

-Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά που μας είπατε κύριε Τάκο. Κλείνοντας αυτή τη συνέντευξη και ενόψει των Χριστουγέννων που έρχονται, θα θέλαμε μέσω του «ΦΩΤΟΣ» να στείλετε ένας μήνυμα στον φίλαθλο κόσμο του Αγρινίου και ευρύτερα της Αιτωλοακαρνανίας.

«Καλές γιορτές σε όλους με χαρά και προπαντός υγεία. Ζούμε δύσκολα χρόνια και όλοι πρέπει να δείχνουμε την αγάπη μας στους ανθρώπους που μας έχουν ανάγκη. Όσο για τους φιλάθλους πάρε από τις καθιερωμένες ευχές, θα τους πω να συνεχίσουν με το ίδιο πάθος να αγαπούν και να στηρίζουν τον Παναιτωλικό. Πιστεύω ότι θα έρθει και ο καιρός που θα καμαρώσουμε την ομάδα μας και σε μια ευρωπαϊκή διοργάνωση».

 

 

Agriniopress Home