Της Μαρίας Ανδριέλου

Από μικρή ηλικία είχε δείξει την αγάπη της στα κυρίως ανδρικά αθλήματα και ειδικά στο ποδόσφαιρο καίτοι κοριτσάκι. Η Αριστέα Ρόμπολα από το Μεσολόγγι, η μοναδική γυναίκα παρατηρητής αγώνων ποδοσφαίρου τραβά τα βλέμματα κάθε φορά που «εισβάλλει» στα γήπεδα! Φαίνεται πως το γυναικείο φύλλο έχει εισβάλει για τα καλά στα διάφορα κομμάτια του «ανδροκρατούμενου» σπορ. Εκτός από ποδοσφαιριστές και διαιτητές, γυναίκες έχουν πια αναλάβει και διοικητικά καθήκοντα. Η Αριστέα ανεβαίνοντας σκαλί-σκαλί, έχει πατήσει τους αγωνιστικούς χώρους Γ΄ Εθνικής, FOOTBALLLEAGUE καθώς και Κύπελλο Ελλάδος Επαγγελματικών ομάδων. Δεν είναι τυχαίος άλλωστε και ο τίτλος ενός γνωστού τραγουδιού… «Μια γυναίκα όλα τα μπορεί…»

Να γυρίσουμε το χρόνο πίσω στα παιδικά σας χρόνια στο Μεσολόγγι. Ήσασταν αυτό που λέμε «αγοροκόριτσο με τη μπάλα στο χέρι» ή το κοριτσάκι με τις κούκλες;

Το οξύμωρο είναι πως στα εφηβικά μου χρόνια ήμουν, μέχρι την Γ΄ Λυκείου, αθλήτρια του μπάσκετ. Η μοναδική μου κούκλα ήταν του Δημήτρη Σαραβάκου.

Πως παίρνει μια γυναίκα την απόφαση να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο και να γίνει παρατηρητής αγώνων;

Η αγάπη μου για το ποδόσφαιρο απογειώθηκε όταν γνώρισα τον σύζυγό μου και τον συνόδευα σε κάθε παιχνίδι που αγωνιζόνταν. Έτσι λόγω αυτής της αγάπης αποφάσισα να ασχοληθώ με τα διοικητικά και εκλέχτηκα στο Δ.Σ. της ΕΠΣ Αιτ/νιας.

Πως ήταν για σας η πρώτη φορά στο γήπεδο ως παρατηρητής;

Από την πρώτη στιγμή μπαίνοντας στον αγωνιστικό χώρο συνοδεύοντας τις ομάδες, ένιωσα σεβασμό παρόλο που για πρώτη φορά βρέθηκαν αντιμέτωποι με γυναίκα σε τέτοια καθήκοντα.

Ποιες οι αντιδράσεις όταν σας πρωτοαντικρύζουν στον αγωνιστικό χώρο;

Υπάρχει μια αντίδραση έκπληξης, κυρίως στα γήπεδα που επισκέπτομαι για πρώτη φορά. Γρήγορα όμως μετατρέπεται σε αποδοχή και άριστη συνεργασία.

Υπάρχει κάποιου είδους προετοιμασία κάθε φορά που ορίζεστε ως παρατηρητής;

Σίγουρα δεν μεταβαίνω στο γήπεδο απλά για να παρευρεθώ. Αναζητώ και μελετώ κάθε στοιχείο όπως την σπουδαιότητα του αγώνα, την συμπεριφορά των συνοδών, του προπονητικού τιμ, των ποδοσφαιριστών και των φιλάθλων κάθε ομάδας, τους χώρους κάθε γηπέδου και κάθε στοιχείο που μπορεί να με βοηθήσει ώστε να φέρω εις πέρας την αποστολή μου.

Απρόοπτα σας έχουν συμβεί στο γήπεδο; Περιγράψτε μια στιγμή που θα θυμάστε για πάντα.

Αυτό που θα θυμάμαι για πάντα είναι η αποβολή των δύο προπονητών στον αγώνα ΠΑΝΑΙΓΕΙΑΛΙΟΣ-ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΘΗΝΩΝ στη FOOTBALLLEAGUE που ήταν και ο πρώτος μου στη κατηγορία αυτή. Έπρεπε να τους οδηγήσω στη φισούνα και να μην υπάρξουν επιπλέον διαπληκτισμοί.

fvto-3

Είχατε πρόσφατα οριστεί παρατηρητής στον αγώνα κυπέλλου Ολυμπιακός-Πλατανιάς στο Γ. Καραϊσκάκης. Πως ήταν η εμπειρία αυτή; Έχετε οριστεί και σε άλλους αγώνες κυπέλλου;

Το παιχνίδι ΟΣΦΠ-ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ δεν είναι το μοναδικό που έχω οριστεί για το κύπελλο. Έχουν προηγηθεί τα παιχνίδια ΠΑΝΑΙΓΕΙΑΛΙΟΣ-ΟΣΦΠ στο Αίγιο και ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ-ΠΑΟ στους «ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ». Σίγουρα όμως η εμπειρία στο Γ. Καραϊσκάκης ήταν μαγική.

Ποιος αγώνας θα αποτελούσε για σας πρόκληση και θα θέλατε να συμμετάσχετε;

Πρόκληση είναι σίγουρα η συμμετοχή σε αγώνες SUPERLEAGUE και ιδιαίτερα στο ελληνικό elclasico. Θα ήθελα να είμαι κομμάτι όμως του τελικού Κυπέλλου Ελλάδος.

Τι κάνει η Αριστέα Ρόμπολα όταν δεν έχει αγώνες; Με τι ασχολείται;

Προσπαθώ να βρω σύστημα για τον άλλο αγωνιστικό χώρο που λέγεται οικογένεια με αντίπαλο την ομάδα «σύζυγος-γιος» που έχει αριθμητική υπεροχή.

Είστε μέλος της ΕΠΣ Αιτ/νιας αλλά ζείτε μόνιμα στην Πάτρα. Πως συνδυάζονται αυτά τα δύο με την τόσο συχνή παρουσία σας στα γήπεδα και των δύο νομών;

Η μεγάλη αγάπη μου για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο με βοηθάει να ξεπερνάω κάθε εμπόδιο και να βρίσκομαι πολύ συχνά τόσο σε γήπεδα της Αχαΐας, αφού σύζυγος και γιος αγωνίζονται σε πρωταθλήματα της, όσο και σε γήπεδα της Αιτωλοακαρνανίας.

Πώς βλέπετε την προσπάθεια για αναγέννηση της Παναχαϊκής;

Η Παναχαϊκή πρέπει να αγωνίζεται σε μεγαλύτερες κατηγορίες. Έχει μεγάλη ιστορία και μια ολόκληρη πόλη πλέον στο πλάϊ της. Διάφορες συγκυρίες είχαν ως αποτέλεσμα να βρίσκεται στην Γ Εθνική και πιστεύω πως η κατηγορία αυτή θα είναι στην σκέψη μας πολύ σύντομα ως μια ατυχής παρένθεση.

Ποιες οι συμβουλές του συζύγού σας, Αντώνη Ζήκου, μια και έχει άμεση σχέση με το ποδόσφαιρο αφού είναι τεχνικός διευθυντής τμημάτων υποδομών της Θύελλας Πατρών..

Πριν απο κάθε παιχνίδι ακούω να μου λέει «τα μάτια σου 104 καθαρή σκέψη κινήσεών σου… να δίνεις μια διακριτική ανοχή σε όλους.. .και να τελειώσει το παιχνίδι όσο πιο ήρεμα γίνεται…»

Δώστε μας μια ευχή για τη νέα χρονιά

Θέλω να ευχηθώ για το ποδόσφαιρο να βρεθεί μια «αντιβίωση» ώστε να θεραπευτεί οριστικά. Για όλο τον κόσμο: χρόνια καλά γιατί η ποιότητα μετράει και φυσικά υγεία.

dete.gr