Ζητώ εκ προοιμίου συγγνώμη από τον αγαπημένο Λουκιανό Κηλαηδόνη για τον δανεισμό στίχου ενός εκ των τραγουδιών του αλλά δεν βρήκα κάτι καταλληλότερο για το σημερινό θέμα και εξηγούμαι.

Προχθές βράδυ στο Σ.Ε.Φ διεξήχθη ο ημιτελικός για το κύπελλο μπάσκετ ανδρών μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού Superfoods.

Δεν θα σταθώ στα διαιτητικά εγκλήματα που αλλοίωσαν το τελικό σκορ αλλά σε άλλα σκηνικά που δεν τιμούν σε καμία περίπτωση τους πρωταγωνιστές τους.

Πριν από την καταγραφή των περιστατικών θα ανοίξω μια παρένθεση. Συγχωρέστε με αν ενδεχομένως η παρένθεση θα είναι μεγάλη αλλά είναι σημαντικότατη.

Εδώ και πολλά χρόνια λοιπόν, για όλα τα επεισόδια που διαδραματίζονται στα γήπεδα, είτε του μπάσκετ είτε του ποδοσφαίρου είτε οποιουδήποτε αθλήματος, ο ύποπτος είναι συνήθης και γνωστός πριν αυτά καν συμβούν, οι …κακοί χούλιγκανς. Προς Θεού, δεν δίνω άφεση αμαρτιών σε κανένα …καλόπαιδο που κάνει επεισόδια.

Ξέρουμε δηλαδή προς ποια κατεύθυνση θα ρίξουμε όλοι μας το ανάθεμα για όσα είδαμε και μας αηδίασαν. Είναι όμως πάντα έτσι;;; Ευθύνονται πάντα ΜΟΝΟ οι οπαδοί των ομάδων ή έχουμε και ηθικούς αυτουργούς;;; Γιατί ας μην ξεχνάμε κύριοι, οι κερκίδες των γηπέδων είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας.

Μήπως δηλαδή, όλος αυτός ο θυμός και η οργή και η βία που εκδηλώνεται από τους οπαδούς είναι προϊόν πρόκλησης κάποιων ανεγκέφαλων που βρίσκονται μέσα στους αγωνιστικούς χώρους;;;

Για να απαντήσω λοιπόν σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα, αλλά και για να κλείσω την παρένθεση, επανέρχομαι στο θέμα μου.

Στο προχθεσινό λοιπόν παιχνίδι στο Σ.Ε.Φ, αλλά και μετά τη λήξη αυτού, τρία συμβάντα έμειναν στο μυαλό μου.

Το πρώτο έχει ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ τον παίχτη του Παναθηναϊκού, τον Αντώνη Φώτση. Ο εν λόγω …κύριος, κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης δύο ελευθέρων βολών του Ολυμπιακού ‘’συλλαμβάνεται’’ από την κάμερα να λέει τα εξής: ‘’ΚΟΙΤΑ ΤΟΝ ΠΟΥ***Η ΡΕ’’.

Για να είμαι ειλικρινής στην αρχή νόμισα πως κάποιο ‘’ενδοοικογενειακό’’ επεισόδιο βρίσκονταν εν εξελίξει στον πάγκο της ομάδας των πράσινων κάτι το οποίο δεν ίσχυε. Ο αθλητής των πράσινων αναφερόταν στον διαιτητή της αναμέτρησης οποίος και δεν αντέδρασε καν.

Και πείτε ότι αυτό δεν το είδε και σχεδόν κανένας εντός γηπέδου και είχε ελάχιστες πιθανότητες να δυναμιτίσει την ατμόσφαιρα στο φαληρικό γήπεδο.

Το δεύτερο επεισόδιο όμως του ίδιου παίχτη μπορεί κάλλιστα να τινάξει στον αέρα έναν ολόκληρο αγώνα και κινδυνεύσουν άνθρωποι από την οργή του πλήθους. Ο εν λόγω …κύριος λοιπόν αυτή τη φορά τα ‘’γαλλικά’’ του δεν τα εκστόμισε προς τον ρέφερι αλλά προς τον κόσμο καθώς κατευθύνονταν προς την φυσούνα μετά τη λήξη του ματς.

Το τρίτο και τελευταίο συμβάν που έγινε γνωστό από τους φωτογράφους που βρίσκονταν εντός των αποδυτηρίων του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας έχει ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ τον βοηθό του κυρίου Πασκουάλ που χειρονομεί και εκστομίζει διαφόρων ειδών ‘’γαλλικά’’ προς οιονδήποτε φορά ερυθρόλευκα.

Τρία περιστατικά κύριοι που αν μη τι άλλο, έχοντας δημοσιοποιηθεί και έχοντας γίνει ευρέως γνωστά, στο επόμενο ματς στο φαληρικό γήπεδο μπορούν να τινάξουν το ματς στον αέρα.

Τρία περιστατικά που μπορούν να μας δώσουν μια μικρή γεύση για το ποιόν ορισμένων τύπων που είναι ΔΥΝΑΜΕΙ ΗΘΙΚΟΙ ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ ενδεχόμενων επεισοδίων.

Τρία περιστατικά που ανατρέπουν την σταθερά ότι ‘’για όλα φταίνε οι αλήτες στο πέταλο’’. Προσοχή, δεν τους αθωώνει κανείς για όσα φταίνε. Αυτό που εγώ προσπαθώ να σας εξηγήσω, και ίσως σας κούρασα κιόλας, είναι ότι ας μην κοιτάμε μόνο το όπλο του φόνου αλλά και αυτόν που πάτησε την σκανδάλη.

Υ.γ1: Να χαίρεστε τον …φάρο σας κύριοι

Υ.γ2: Μετά τους ισόβιας θητείας άρχοντες (βασιλείς και επισκόπους), στην Ελλάδα έχουμε και τον πρόεδρο της Ε.Ο.Κ (Ελληνική Καλαθοσφαιρική Ομοσπονδία) που είναι ισόβιος.

Υ.γ3: Το σχόλιο του ‘’επώνυμου φιλάθλου’’ της ΚΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ SUPERFOODS σε γνωστή σελίδα κοινωνικής δικτύωσης εγώ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΙ πως είναι αληθινό. Σε λίγο αυτοί οι κακοήθεις που το έβγαλαν θα μας πουν πως αυτός που το έγραψε έχει ευχηθεί καρκίνους σε μανάδες και αγέννητα παιδιά. Αν είναι δυνατόν.

Υ.γ4: Αγαπητοί ΚΥΡΙΟΙ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΙ, όταν θες να ρίξεις ένα σύστημα όπως λες, δεν ξεκινάς τον χαρτοπόλεμο των ανακοινώσεων αλλά πραγματικό πόλεμο. Ξεκινήστε τον, και όλος ο φίλαθλος κόσμος θα είναι μαζί σας.

Ο ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ