Σε διευκρινίσεις όσον αφορά το τι ισχύει στο θέμα του υποβιβασμού προχώρησε τη Μεγάλη Τρίτη (11/4) η Σούπερ Λίγκα.

Με τα οικονομικά προβλήματα να ταλανίζουν δυστυχώς αρκετούς συλλόγους, η βαθμολογία της Σούπερ Λίγκας επηρεάζεται και από εξωαγωνιστικά ζητήματα, με τη διοργανώτρια αρχή να εξηγεί αναλυτικά τι συμβαίνει με την ποινή του υποβιβασμού όσον αφορά ομάδες που δεν αδειοδοτούνται.

Όπως, λοιπόν, ξεκαθαρίζει η διοργανώτρια, αν μία ομάδα δεν πάρει άδεια, καταλαμβάνει την τελευταία θέση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος και υποβιβάζεται στη Β’ Εθνική μόνο αν ο λόγος τη μη αδειοδότησής της είναι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, ποδοσφαιριστές, προπονητές ή μέλη του τεχνικού επιτελείου, άλλες ΠΑΕ και εγχώρια ή ξένα σωματεία ή εταιρείες.

Αν ο αριθμός των ΠΑΕ που δεν αδειοδοτηθούν είναι περισσότερες από όσες ορίζει η προκήρυξη του πρωταθλήματος, τότε υποβιβάζονται όλες ανεξαρτήτως του οριζόμενου αριθμού.

Αν είναι περισσότερες ή ίδιες με τον αριθμό των ομάδων που «πέφτουν», τότε οι ΠΑΕ που «έπεσαν» βαθμολογικά, αλλά έχουν εξασφαλίσει άδεια, παραμένουν στην κατηγορία.

Αναλυτικά η διευκρίνιση: «Με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, αλλά και ερωτήματα που ετέθησαν, από την SUPERLEAGUE ανακοινώνονται τα παρακάτω, σχετικά με το θέμα υποβιβασμού των ομάδων, λόγω μη αδειοδότησης:

Όπως είναι γνωστό, το Διοικητικό Συμβούλιο της SUPERLEAGUE στη συνεδρίαση του της 20 Νοεμβρίου 2015 (πρακτικό Δ.Σ. 147), αποφάσισε μεταξύ άλλων, τα εξής:

“ΠΑΕ που θα συμμετέχει στο Πρωτάθλημα Super League περιόδου 2016-2017 η οποία δεν θα λάβει άδεια Ε.Π.Ο. κατά τη διαδικασία αδειοδότησης Απριλίου-Μαϊου 2017, θα καταλαμβάνει την τελευταία θέση του Πρωταθλήματος Super League περιόδου 2016-17 και θα υποβιβάζεται στη Football League, μόνον όμως αν ο λόγος μη αδειοδότησης συνίσταται είτε α) στην ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Ελληνικό Δημόσιο η τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης η β) στην ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς αθλητικό προσωπικό της ΠΑΕ (ήτοι ποδοσφαιριστές, προπονητές και βοηθούς προπονητών η μέλη του τεχνικού επιτελείου) είτε γ) στην ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς έτερες ΠΑΕ, ημεδαπά ποδοσφαιρικά σωματεία η αλλοδαπές ποδοσφαιρικές εταιρείες η σωματεία.

Σε περίπτωση που οι ΠΑΕ που δεν θα λάβουν άδεια Ε.Π.Ο. (εκ των ως άνω λόγων) είναι περισσότερες εξ αυτών που κατά την οικεία προκήρυξη της Super League υποβιβάζονται στη Football League, τότε σε κάθε περίπτωση θα υποβιβάζεται το σύνολο των μη αδειοδοτημένων  ΠΑΕ, ακόμη κι αν υπερβαίνει τον αριθμό των ομάδων που υποβιβάζονται κατά την εν λόγω προκήρυξη (λ.χ. αν κατά την προκήρυξη υποβιβάζονται 2 ΠΑΕ και δεν λάβουν άδεια 3 ΠΑΕ, θα υποβιβαστούν και οι 3 ΠΑΕ, αλλά ουδεμία έτερη ΠΑΕ της Super League)…..

Ο ως άνω κανόνας και η ποινή του υποβιβασμού δεν θα ισχύει σε περίπτωση που ο λόγος μη αδειοδότησης είναι οποιοσδήποτε άλλος πλην των ως άνω ειδικά αναφερομένων”.

Η ως άνω απόφαση απεστάλη στην Ε.Π.Ο. με το υπ αριθμόν πρωτ. 8267/25-11-2015 έγγραφο της SUPERLEAGUE και εγκρίθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή της Ε.Π.Ο. στη συνεδρίαση της 17.12.2015(πρακτικό 52) και γνωστοποιήθηκε η παραπάνω έγκριση με το υπ αριθμόν πρωτ. 39615/21-12-2015 έγγραφοτηςΕ.Π.Ο., προςτις Super League και Football League».