Ο Παναμβρακικός Μπούκας πανηγυρίζει από την Κυριακή το απόγευμα την άνοδό του στην Γ΄Εθνική. Σε μια κατηγορία που αναμένεται να υπάρξουν αρκετές αλλαγές σε σχέση με ότι ίσχυε τα τελευταία χρόνια.

Το βασικό πλάνο πως η νέα Γ΄ Εθνική θα θυμίζει το μοντέλο της παλιάς Δ΄ Εθνικής δεν αλλάζει. Την νέα σεζόν το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε 8 ομίλους που θα αποτελούνται από 13-14 ομάδες και στο σύνολο οι ομάδες που θα πάρουν μέρος θα είναι 109 ή 110.

Αυτές θα προκύψουν από τις ομάδες που θα παραμείνουν φέτος από τους τέσσερις ομίλους και είναι 52 τον αριθμό. Θα προστεθούν και οι 4 που υποβιβάζονται από τη Football League συν τις 53 πρωταθλήτριες των ΕΠΣ που κερδίζουν εισιτήριο ανόδου με την πρωτιά και όχι μέσω μπαράζ όπως γινόταν παλιότερα.
Σε περίπτωση που η ομάδα που θα κερδίσει το Κύπελλο Ερασιτεχνών και παράλληλα θα είναι και πρωταθλήτρια Ένωσης τότε η φιναλίστ κερδίζει «πάσο» για τη Γ’ Εθνική. Έτσι μπορούν γίνουν 110 οι ομάδες.

Η άνοδος

Του χρόνου η άνοδος θα είναι υπόθεση ειδικού πρωταθλήματος. Κάτι σαν τα playoff της Super League για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Οι 8 πρώτες ομάδες κάθε ομίλου θα σχηματίσουν 2 ομίλους των 4 ομάδων και θα κοντραριστούν μεταξύ τους με διπλά παιχνίδια. Οι 2 πρώτοι κάθε ομίλου θα κερδίσουν την άνοδο. Το παράδοξο εδώ είναι πως οι μισοί από τους πρωταθλητές των ομίλων θα πάρουν την άνοδο.

Για τον τελικό ωστόσο αριθμό των ομάδων που θα πάρουν εισιτήριο τον τελευταίο λόγ θα έχει η Football League. Η δεύτερη επαγγελματική κατηγορία δεν έχει ακόμα αποφασίσει τη δομή που θα έχει το πρωτάθλημά της τη νέα σεζόν και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Super League για να βρεθεί η χρυσή τομή σχετικά με το πόσες ομάδες θα προβιβαστούν καθώς και το μοντέλο των υποβιβασμών (ακούγεται έντονα το σενάριο για play outs).

Σε περίπτωση που το σχέδιο της Γ’ Εθνικής για τη σεζόν 2017-2018 δε συμβαδίζει με τα δεδομένα της Football League τότε η Προσωρινή Επιτροπή της ΕΠΟ θα δώσει λύση με νέα τροποποίηση και διαμορφώσει ανάλογα το πλάνο.

Ο υποβιβασμός

Για τον υποβιβασμό από τους ομίλους στη νέα Γ’ Εθνική δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένος αριθμός ομάδων που θα πέσουν στα τοπικά πρωταθλήματα. Αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί όπως και για την άνοδο από τι θα συμβεί στη Football League.To αρχικό πλάνο λέει πάντως ότι τουλάχιστον 6 ομάδες από κάθε όμιλο θα υποβιβαστούν.

Είναι πασιφανές πως για τη νέα Γ’ Εθνική και το σχέδιο τροποποίησης παίζει σημαντικό ρόλο η παραπάνω κατηγορία. Η Football League καθορίζει τη δομή της τρίτης κατηγορίας ως προς τους προβιβασμούς και τους υποβιβασμούς.