«Το ποδόσφαιρο είναι χαρά, είναι γιορτή, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα είναι ένα ¨παρεξηγημένο¨ άθλημα που έχει υποβαθμιστεί και ¨έδιωξε¨ τους φιλάθλους…». Αυτά τα λόγια ανήκουν στον παλαίμαχο αγρινιώτη ποδοσφαιριστή του Παναιτωλικού και της ΑΕΚ, Διονύση Τσάμη, με τον οποίο βρεθήκαμε προχθές στο γήπεδο Καλυβίων.
Ο κ. Διονύσης Τσάμης παρακολούθησε τον αγώνα παιδικού πρωταθλήματος του ΠΑΟΚ Καλυβίων με την Ακαδημία Καναρίνια Αγρινίου, την οποία προπονεί ο γιος του Ανδρέας, ενώ σε σύντομη συνομιλία που είχαμε μαζί του μιλήσαμε, γιατί άλλο, για το ποδόσφαιρο…
«Τα μικρά παιδιά που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο αποτελούν το μέλλον του αθλήματος και πρέπει να διδάσκονται σωστά τα ¨μυστικά¨ της μπάλας και να επενδύσουμε σε αυτά! Η ομορφιά του ποδοσφαίρου είναι η χαρά της συμμετοχής και πρόκειται για ένα παιχνίδι στο οποίο όλοι παίζουν ισότιμα ανεξάρτητα από κοινωνική ή οικονομική προέλευση…
Έζησα πολλές και καλές στιγμές στο ποδόσφαιρο, αν και ήταν διαφορετικά τα πράγματα, μας είπε ο κ. Τσάμης… Θυμήθηκε την μεταγραφή του από τον Παναιτωλικό στην ΑΕΚ, το πρώτο του επίσημο παιχνίδι στο κύπελλο Ουέφα με την πανίσχυρη Λίβερπουλ το 1972, τον Λουκά Μπάρλο, που σαν πρόεδρος αναμόρφωσε και άλλαξε την ¨εικόνα της ΑΕΚ, τις δυνατές φιλίες και τις άριστες σχέσεις, όχι μόνο με τους συμπαίκτες του, αλλά και με παίκτες άλλων ομάδων, καθώς και για το ελληνικό ποδόσφαιρο που ήταν εντελώς διαφορετικό…
Μίλησε επίσης για το μεγάλο έργο που προσφέρει τα τελευταία χρόνια στον Παναιτωλικό και στο Αγρίνιο, ο μεγαλομέτοχος της ομάδας, κ. Φώτης Κωστούλας, ο οποίος έχει αλλάξει την ¨μοίρα¨ της ομάδας, έχει επενδύσει σε γήπεδα και εγκαταστάσεις και βοηθά τα μέγιστα ώστε να ανέβει ¨επίπεδο¨ η αγρινιώτικη ομάδα και εν γένει το τοπικό ποδοσφαίρο…
Μάλιστα μας διηγήθηκε χαρακτηριστικά ότι, «παλαιότερα δεν περίσσευε το νερό στα αποδυτήρια του γηπέδου για να κάνουν μπάνιο οι παίκτες και μάλιστα παραχωρούσαμε τη σειρά μας στους παίκτες της φιλοξενούμενης ομάδας…»
Καταλήγοντας, ο κ. Διονύσης Τσάμης ανέφερε ότι, «σήμερα οι συνθήκες είναι διαφορετικές, το ποδόσφαιρο είναι μεν επαγγελματικό, αλλά δεν πρέπει να απαξιωθεί περισσότερο και να πέσει χαμηλά… Πρέπει να σταματήσουν τα τελευταία αρνητικά φαινόμενα που το στιγματίζουν, ενώ παράλληλα οι υπεύθυνοι παράγοντες θα πρέπει να το βοηθήσουν ώστε να αναβαθμιστεί και να σταθεί όρθιο…».
Κείμενο: Γιώργος Πανταζόπουλος
http://kalyvia.gr/