Σημαντικές αλλαγές αποφάσισε η ΕΠΟ στην Γ΄ Εθνική, τις οποίες περιέλαβε στην προκήρυξη του πρωταθλήματος που ανακοινώθηκε παρότι το πρωτάθλημα έχει αρχίσει.
Η επικύρωση της αναδιάρθρωσης στην Θεσσαλονίκη από την Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας έριξε φως σε όλες τις πτυχές που αφορούν και τα πρωταθλήματα των Ενώσεων όλης της χώρας.

Στο θέμα της ανόδου από τους οκτώ ομίλους της Γ΄ Εθνικής στην Football League, επισημοποιήθηκε αυτό που ήταν γνωστό. Θ’ ανέβουν 12 ομάδες. Οι οκτώ πρωταθλήτριες και τέσσερις από τις οκτώ δευτεραθλήτριες. Ωστόσο για την άνοδο, η διαφορά έγκειται στο ότι οι οκτώ δευτεραθλητές δεν θα δώσουν μπαράζ στο περσινό μοτίβο (όλοι με όλους, εντός-εκτός, σε δυο ομίλους με γεωγραφικά κριτήρια, Βορρά και Νότο). Αντίθετα φέτος θα γίνει κλήρωση, από την οποία θα προκύψουν τέσσερα ζευγάρια ανάμεσα στους οκτώ δευτεραθλητές των ομίλων. Έτσι, έπειτα από μια διαδικασία διπλών αγώνων θα προκύψουν τα τέσσερα επιπλέον εισιτήρια για τη Football League, ξέχωρα από τους οκτώ πρωταθλητές των γκρουπ.

Στο θέμα του υποβιβασμού υπήρξαν σημαντικές αλλαγές, καθώς θα υποβιβαστούν οι ομάδες που θα καταταγούν από τη 10η θέση και κάτω σε όλους τους ομίλους. Για τους ομίλους 3, 5, 6 και 7 που απαρτίζονται από λιγότερες των 14 ομάδων θα υποβιβαστεί και ο 9ος της τελικής βαθμολογίας. Στους ομίλους 1, 2, 4 (τρεις από τους συνολικά τέσσερις με ομάδες της Μακεδονίας) και 8, που αποτελούνται από 14 ομάδες, ο 9ος της κατάταξης παραμένει στην κατηγορία. Άρα σε αυτούς τους ομίλους υποβιβάζονται πέντε ομάδες.

Επτά Έλληνες και αλλαγές στους μικρούς
Στα παιχνίδια της Γ΄ Εθνικής είναι υποχρεωτική η αναγραφή στο φύλλο αγώνα και η συμμετοχή στην ενδεκάδα κάθε σωματείου και καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα επτά ποδοσφαιριστών που δικαιούνται να αγωνίζονται στις ελληνικές εθνικές ομάδες. Επιτρέπεται η αναγραφή στο φύλλο αγώνα και η χρησιμοποίηση έως τεσσάρων ποδοσφαιριστών, που δεν δικαιούνται να αγωνίζονται στις ελληνικές εθνικές ομάδες.

Για την αγωνιστική περίοδο 2018 – 2019 είναι υποχρεωτική η αναγραφή στο φύλλο αγώνα (18άδα), δύο ποδοσφαιριστών ηλικίας κάτω των 21 ετών, γεννηθέντες την 01.01.1997 και εντεύθεν και δεν θα δύνανται να συμπληρωθούν οι θέσεις τους στην (18άδα) από ποδοσφαιριστές μεγαλύτερης ηλικίας. Σε περίπτωση που οποιοδήποτε σωματείο δεν τηρήσει την συγκεκριμένη υποχρέωση, θα του επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ ανά αγώνα. Για την αγωνιστική περίοδο 2019 – 2020 είναι υποχρεωτική η αναγραφή στο φύλλο αγώνα και η συμμετοχή σε όλη την διάρκεια του αγώνα, δύο ποδοσφαιριστών ηλικίας κάτω των 21 ετών, γεννηθέντες την 01.01.1998 και εντεύθεν. Επιτρέπεται η αναγραφή στο φύλλο αγώνα και η χρησιμοποίηση έως πέντε ποδοσφαιριστών ηλικίας άνω των 33 ετών (άρθρο 19 παρ. 16 του Κ.Α.Π.). Για το πρωτάθλημα της περιόδου 2018 – 2019 εντάσσονται σε αυτήν την κατηγορία οι γεννηθέντες πριν από την 01.01.1986. Στους αγώνες του πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας επιτρέπεται, σε όλη την διάρκεια του αγώνα, η αντικατάσταση μέχρι τεσσάρων ποδοσφαιριστών.

Οι πρωταθλητές των Ενώσεων
Οι 53 πρωταθλήτριες ομάδες των Ε.Π.Σ. και οι τρεις δευτεραθλήτριες ομάδες των ιδρυτριών Ενώσεων, δηλαδή συνολικά 56 ομάδες, προβιβάζονται στη Γ΄ Εθνική για την περίοδο 2019 – 2020. Σε περίπτωση που μία πρωταθλήτρια Α΄ κατηγορίας τοπικού πρωταθλήματος Ε.Π.Σ. (ή δευτεραθλήτρια προκειμένου περί των τριών ιδρυτριών Ενώσεων) δικαιούμενη να προβιβαστεί δεν δηλώσει συμμετοχή για οποιοδήποτε λόγο στο ως άνω πρωτάθλημα, τότε αντικαθίσταται από την δευτεραθλήτρια και αν αυτή επίσης δεν μπορεί ή δεν δηλώσει συμμετοχή, από την τριταθλήτρια. Αν υπάρξουν δικαιούχες ομάδες που δεν δηλώσουν συμμετοχή και δεν υπάρξει η δυνατότητα να αντικατασταθούν με τον εδώ προβλεπόμενο τρόπο, τότε δεν συμπληρώνονται με άλλο τρόπο και το πρωτάθλημα διεξάγεται με λιγότερες ομάδες.