Παρά τις ήττες από ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, η Ξάνθη παραμένει στις παρυφές της εξάδας της βαθμολογίας, ωστόσο χρειάζεται πλέον βαθμούς, αν θέλει να μείνει διεκδικήτρια. Παίζει με τον ουραγό Παναιτωλικό, με αβαντάζ την μεταξύ τους παράδοση, όπως αναφέρεται στη συνέχεια, αλλά και την κακή πορεία του αντιπάλου.

Η Ξάνθη έχει μόλις μια νίκη στα τελευταία οκτώ παιχνίδια με συγκομιδή μόλις τεσσάρων βαθμών, ενώ είχε 15 βαθμούς στα έξι πρώτα! Έχει πετύχει μόλις δύο γκολ σε αυτά τα οκτώ παιχνίδια.

Η Ξάνθη είναι δεδομένο ότι δεν προσφέρει γκολ στα παιχνίδια της. Ενεργητικά και παθητικά. Έχει την τρίτη καλύτερη άμυνα μετά τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, αλλά και την δεύτερη χειρότερη επίθεση μετά τον Παναιτωλικό, που σημαίνει ότι σήμερα αγωνίζονται οι δύο χειρότερες επιθέσεις.

Αλλά ακόμα φτωχότερα είναι τα πρώτα ημίχρονα της Ξάνθης. Σε 14 αγώνες έχουν μπει μόλις τέσσερα γκολ, δύο αυτή και δύο οι αντίπαλοι!

Τα επτά τελευταία και τα 10 από τα 14 συνολικά ημίχρονα έχουν τελειώσει 0-0. Και στα άλλα τέσσερα έχει μπει από ένα γκολ.

Μετά την ήττα από την ΑΕΚ λοιπόν, μέσα σε τέσσερις μέρες η Ξάνθη παίζει πάλι στην έδρα της με τον Παναιτωλικό. Η ομάδα του Αγρινίου παραμένει χωρίς νίκη και με τρεις διαδοχικές ήττες στα ισάριθμα τελευταία.

Εκτός έδρας έχει χάσει έξι παιχνίδια και έχει μόλις ένα βαθμό από την ισοπαλία στη Λαμία.

Οι 16 αγώνες πρωταθλήματος χωρίς νίκη και οι δέκα εντός έδρας χωρίς νίκη είναι αρνητικά ρεκόρ στην ιστορία του και δεν είναι απίθανο στην Ξάνθη να διευρυνθούν.

Ο Παναιτωλικός ήδη απέχει οκτώ βαθμούς από την ασφάλεια που προσφέρει η 12η θέση, ενώ είναι στους μείον δύο από τον Πανιώνιο. Έχει πλέον τη χειρότερη επίθεση με οκτώ γκολ και τη χειρότερη άμυνα με 27.

Η Ξάνθη είναι αήττητη στα τελευταία 11 επίσημα παιχνίδια, 10 για το πρωτάθλημα, με αντίπαλο τον Παναιτωλικό. Έχει σε αυτά οκτώ νίκες, τις επτά για το πρωτάθλημα, και τρεις ισοπαλίες.

Ο Παναιτωλικός έχει να νικήσει την Ξάνθη από τις 2 Νοεμβρίου 2014, στο Αγρίνιο.

Μάλιστα τότε έφτανε τις τέσσερις νίκες στα πέντε παιχνίδια τους για το πρωτάθλημα! Από τότε όμως σταμάτησε να νικά, με αποτέλεσμα η Ξάνθη να έχει κερδίσει περισσότερα από τα μισά μεταξύ τους.

Στην Ξάνθη ο Παναιτωλικός πήρε ισοπαλία πέρσι 1-1, αφού είχε χάσει και τις πέντε προηγούμενες επισκέψεις του εκεί. Είχε νικήσει στην πρώτη  το 2012 και από τότε δεν ξανανίκησε. Έχει βάλει τέσσερα γκολ στην Ξάνθη, ποτέ περισσότερα από ένα σε κάθε αγώνα.

Στα δύο τελευταία στην έδρα της η Ξάνθη πέτυχε από ένα γκολ, 1-1 πέρσι και 1-0 πρόπερσι, αλλά στα αμέσως τέσσερα προηγούμενα πετύχαινε σταθερά από τρία γκολ σε κάθε ματς.

Η ιστορία
Νίκες Ξάνθης: 8
Ισοπαλίες: 3
Νίκες Παναιτωλικού: 4

Με γηπεδούχο την Ξάνθη
Νίκες Ξάνθης: 5
Ισοπαλίες: 1
Νίκες Παναιτωλικού: 1

Στον πρώτο γύρο
31.08.2019: Παναιτωλικός – Ξάνθη 1-2
(70’ πέναλτι Μπαϊροβιτς – 72’ σουτ Εντουάρντο, 77’ αυτογκόλ Σανιά)
Πέρσι
16.09.2018: Ξάνθη – Παναιτωλικός 1-1
(42’ πέναλτι Γέντρισεκ – 21’ σουτ Μοράρ)