Πρόταση για άνοιγμα του λιανεμπορίου με τη μέθοδο click in shop τη Δευτέρα, στις 18 Ιανουαρίου, έχει τεθεί στο τραπέζι σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

Η πρόταση αφορά το λιανεμπόριο και συγκεκριμένα τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και χρυσοχοΐας και έρχεται με τη μέθοδο click in shop.

Ο κ. Σταμπουλίδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι οι εισηγήσεις που έχουν λάβει για τις 18 Ιανουαρίου, αφορούν καταστήματα που παραδοσιακά κάνουν το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους την περίοδο των εκπτώσεων, η οποία ξεκίνησε ήδη από χθες.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί αφού προηγουμένως θα έχει συζητηθεί από την επιτροπή των ειδικών επιστημόνων που μελετά τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι σχετικές ανακοινώσεις αν δοθεί το «πράσινο φως» θα γίνουν από τον κ. Χαρδαλιά στην ενημέρωση της Παρασκευής.

Ο κ. Σταμπουλίδης συμπλήρωσε πως υπάρχει πρόταση από την πλευρά του υπουργείου για να λειτουργήσει όλη η αγορά με τους απαραίτητους κανόνες, καθώς κάποια στιγμή θα πρέπει να συμβαδίσει η λειτουργία της αγοράς με την πανδημία, αφού έχει αποδειχθεί πως όταν τα μέτρα τηρούνται δεν υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση.

Τι είναι το click in shop

Η νέα μέθοδος click in shop έρχεται και διαφοροποιεί τα δεδομένα σε σχέση με το click away< που ίσχυε κατά την εορταστική περίοδο.

Ειδικότερα, όταν εφαρμοστεί το νέο μέτρο θα κλείνουμε ραντεβού, θα μπαίνουμε μέσα στο κατάστημα, δε θα είμαστε έξω στο πεζοδρόμιο, θα δοκιμάζουμε το προϊόν που θέλουμε, θα το πληρώνουμε και θα φεύγουμε.

Στα μικρά συνοικιακά καταστήματα, επιτρέπεται μόνο ένα άτομο μέσα το οποίο θα έχει κλεισμένο το ραντεβού του.

Σχέδιο το οποίο θα γίνει κάτω από αυστηρούς περιορισμούς, καθώς θα επιτρέπεται ένα άτομο ανά 25 τ.μ. «Οι ιδιοκτήτες των εμπορικών καταστημάτων εφαρμόζουν με ευλάβεια τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας γιατί προπαντός οι ίδιοι και οι οικογένειές τους δεν θέλουν να νοσήσουν», τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης, προσθέτοντας ότι «χειμωνιάτικα εμπορεύματα μεγάλης αξίας κινδυνεύουν να μείνουν απούλητα. Δεν νοούνται εκπτώσεις με κλειστά τα καταστήματα».

Το δεύτερο σενάριο που εξετάζεται είναι να λειτουργήσει το λιανεμπόριο, επίσης τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, αρχικά με το click away ενώ μια ρηξικέλευθη πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι του διαλόγου είναι να κάνουν οι καταναλωτές εκείνες τις ημέρες τις αγορές τους ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του αριθμού της ταυτότητάς τους, δηλαδή εάν είναι μονός ή ζυγός αριθμός.

Πηγή: voria.gr