Για χρόνια θα μνημονεύεται η φετινή παραμονή του Παναιτωλικού στη μεγάλη κατηγορία, καθώς ήρθε μετά από ένα ματς «θρίλερ» κόντρα στην Ξάνθη και το 1-0 που επικράτησε.

Τα «καναρίνια» για μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκονταν με την πλάτη στον τοίχο, πάλευαν να αποφύγουν τον υποβιβασμό, ενώ από τη διοίκηση προσπαθούσαν επίσης να «φτιάξουν» το κλίμα. Οταν όλα έδειχναν χαμένα εκείνοι ήθελαν να κάνουν τους πάντες να το «πιστέψουν». Συνήθως λοιπόν σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει έξτρα πριμ, στην προκειμένη όμως θυμίζει επίπεδα ομάδας που κατακτά τίτλους, αφού το ποσό που θα μοιραστούν οι «κυανοκίτρινοι» για την παραμονή τους ξεπερνά τις 400.000 ευρώ και δεν αφορά μόνο το ματς της περασμένης Κυριακής.

Ας γυρίσουμε τον χρόνο λίγο πίσω. Παραμονές του κρίσιμου αγώνα των play out με τον Απόλλωνα Σμύρνης, όπου ο Παναιτωλικός προέρχονταν από 2 ήττες (από Λαμία, Βόλο) και την ισοπαλία της Λάρισας. Το συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν όλη του η κατηγορία, μέχρι το επόμενο, και ο Φώτης Κωστούλας βρέθηκε στα αποδυτήρια και μίλησε στους παίκτες. «Σας πιστεύω, μπορείτε να σώσετε την ομάδα και από εδώ και πέρα για κάθε βαθμό που θα συγκεντρώνουμε θα πάρετε 25 χιλιάδες ευρώ έξτρα πριμ, εάν τελικά μείνουμε». Ηταν η… αρχή.

Μετά το 1-0 επί της «Ελαφράς Ταξιαρχίας» ακολούθησε η νίκη στα Γιάννινα με το ίδιο σκορ, οπότε ο ισχυρός άνδρας της ομάδας επεφύλαξε νέα «έκπληξη» στους παίκτες. Βρέθηκε ξανά στα αποδυτήρια και τους είπε πως αντί για 75 χιλιάδες στη νίκη (3 βαθμοί χ 25.000) θα λαμβάνουν 100 χιλιάδες, εάν τελικά σωθεί ο Παναιτωλικός.

Η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη, καθώς η ήττα με 3-1 από τον Ατρόμητο έστειλε τα «καναρίνια» στα μπαράζ, αν και στο φινάλε των play out απέσπασαν 2-2 στο Ηράκλειο και πήγαν στα δύο ματς με την Ξάνθη έχοντας ήδη ανεβάσει το έξτρα πριμ στα 225.000 ευρώ.

Η ήττα στα Πηγάδια μετέτρεψε τον αγώνα της Κυριακής σε «τελικό» και η «λύτρωση» ήρθε δια ποδός Βέργου, που διαμόρφωσε στο 83’ το μετέπειτα τελικό 1-0 και το Αγρίνιο… κάηκε. Ο ισχυρός άνδρας της ομάδας πανηγύρισε σαν μικρό παιδί και επεφύλαξε ακόμη μία… έκπληξη. Αντί για 325.000 ευρώ (3 νίκες από 100.000 ευρώ+25.000 ευρώ η ισοπαλία στο Ηράκλειο), το έξτρα πριμ για την παραμονή θα ξεπεράσει τις 400.000 ευρώ, καθώς η νίκη επί της Ξάνθης θα «μετρηθεί» ως… διπλή.

Από την πρώτη στιγμή ο Κωστούλας πίστευε πως τίποτα δεν έχει «τελειώσει» και το μετέφερε προς πάσα κατεύθυνση.

gazzetta.gr