To όνειρο έγινε εφιάλτης… Η Εθνική μπάσκετ έμεινε πολύ μακριά από τον καλό της εαυτό τα ξημερώματα της Δευτέρας (5/7) στη Βικτόρια του Καναδά, για να γνωρίσει βαριά ήττα από την Τσεχία με 97-72 στον τελικό του Προολυμπιακού Τουρνουά.

Έτσι, αποκλείστηκε δίκαια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και δυστυχώς, ενώ με την εμφάνισή της κόντρα στους Τούρκους είχε σκορπίσει δικαιολογημένα ενθουσιασμό, πρόσφερε ένα μεγαλοπρεπέστατο… ξενέρωμα στους απανταχού φίλους της, αδικώντας τον εαυτό της με την κάκιστη εικόνα που έδειξε την κρίσιμη στιγμή.

Φυσικά, οι πολλές και σημαντικές απουσίες με τις οποίες παρατάχθηκε σε αυτό το τουρνουά έπαιξαν το ρόλο τους για να μείνει και πάλι εκτός Ολυμπιάδας η «επίσημη αγαπημένη», αλλά ουδείς περίμενε ότι θα έδειχνε τόσο αδύναμη ενάντια σε έναν πολύ καλό αντίπαλο, που δεν ήταν όμως και η… Dream Team.

Απογοητευτική εικόνα και όλα είχαν τελειώσει από το 30’…

Οι παίκτες του Ρικ Πιτίνο μπήκαν πολύ νωθρά στο παιχνίδι, όπως είχε συμβεί και με την Τουρκία, μένοντας γρήγορα πίσω στο σκορ και δεχόμενοι 32 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο (32-22).

Κάπως συμμαζεύθηκε η κατάσταση στην άμυνα στο δεύτερο δεκάλεπτο, ωστόσο μόνο οι Παπαγιάννης και Λαρεντζάκης έδιναν λύσεις επιθετικά και το ημίχρονο έκλεισε στο -7 (50-43).

Θα περίμενε κανείς μια ουσιαστική αντίδραση στην τρίτη περίοδο, αλλά το ακριβώς αντίθετο συνέβη, με τους διεθνείς να είναι απογοητευτικοί και αμυντικά κι επιθετικά, για να τελειώσουν όλα στο 30′, καθώς με επιμέρους σκορ 31-11 οι Τσέχοι «καθάρισαν» την αναμέτρηση (81-54).

Το τελευταίο δεκάλεπτο έγινε γιατί έπρεπε να γίνει και η ομάδα του Ρόνεν Γκίνζμπουργκ πανάξια προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού και ανώτερη ήταν και το… μάτι της γυάλιζε, με Άουντα (20π.), Βέσελι (16π.), Μπόχατσικ (15π.), Μπάλβιν (14π.) και Σατοράνσκι (12π.) να διαλύουν την ελληνική άμυνα.

Από το «ναυάγιο» της Εθνικής ουσιαστικά ουδείς διεσώθη, με Καλάθη, Σλούκα και Μήτογλου να εμφανίζονται κατώτεροι των περιστάσεων κι ενώ ήταν αυτοί που θεωρητικά έπρεπε να πάρουν την ομάδα στις πλάτες τους. 

Tα δεκάλεπτα: 32-22, 50-43, 81-54, 97-72 

ΤΣΕΧΙΑ (Ρόνεν Γκίνζμπουργκ): Άουντα 20 (1), Σιλμπ 8, Μπόχατσικ 15 (3), Βιόραλ, Μπάλβιν 14 (1), Σέναλ 9 (3), Σάμουρα, Σίρινα 3 (1), Παλίζα, Σατοράνσκι 12 (2), Πετέρκα, Βέσελι 16.

ΕΛΛΑΔΑ (Ρικ Πιτίνο): Καλάθης 9 (1), Σλούκας 11 (2), Παπαγιάννης 14, Μήτογλου 12, Γιαννόπουλος 3 (1), Ρογκαβόπουλος 3 (1), Καββαδάς, Χρυσικόπουλος 3 (1), Κατσίβελης 5, Κασελάκης, Λαρεντζάκης 12 (2), Κ. Αντετοκούνμπο.