Ο 32χρονος φορ που υπέγραψε στον Παναιτωλικό ίδρυσε μαζί τη σύζυγό του Χάβα τον οργανισμό «Jaarama» και βοηθά φτωχά και ορφανά παιδιά του Μπενίν να αποκτήσουν το δικαίωμα για ένα καλύτερο μέλλον.

Στην ποδοσφαιρική μας πραγματικότητα μπήκε από σήμερα (24/8) ο Ρούντι ΖεστέντΟ 32χρονος φορ που υπέγραψε στον Παναιτωλικό δεν χρειάζεται… ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς για χρόνια ξεχώριζε στα γήπεδα της Αγγλίας.

Από το 2011 που έφυγε από τη Μετς με προορισμό το νησί μέχρι και πέρσι που συνέχισε στην Αυστραλία το… κοντέρ του «έγραψε», με Κάρντιφ, Μπλάκμπερν, Αστον Βίλα, Μίντλεσμπρο, 51 συμμετοχές και 6 γκολ στην Premier League και 178 στην Championship, όπου σημείωσε 48 τέρματα και έδωσε 18 ασίστ.

Παράλληλα στο παλμαρέ του βρίσκονται αρκετές ατομικές διακρίσεις (Player of the Month), ενώ το 2012/13 κατέκτησε τον τίτλο της Championship ως παίκτης της Κάρντιφ.

Τα deals που έγιναν για τις μεταγραφές του ξεπερνούν τα 17 εκατομμύρια ευρώ (ρεκόρ τα περίπου 9 που έδωσε η Αστον Βίλα στην Μπλάκμπερν), ενώ ελέω ύψους, βλέπει τον κόσμο από τα 194 εκατοστά, διακρίνεται ιδιαίτερα στο ψηλό παιχνίδι και για τα… πανηγυρικά ακροβατικά του.

Ως χάι λάιτ, αν μπορεί να ειπωθεί αυτή η έκφραση, στην καριέρα του ίσως και να είναι τα 2 τέρματα που σημείωσε τον Σεπτέμβριο του 2015 στο Ανφιλιντ, όπου οι «χωριάτες» που αγωνίζονταν τότε έχασαν 3-2 από τη Λίβερπουλ.

Ομως την ίδια στιγμή υπάρχει και η εκτός των τεσσάρων γραμμών παρουσία του. Γεννημένος στο Νανσί της Γαλλίας αλλά με καταγωγή από το Μπενίν, το 2013 ντεμπουτάρισε στην Εθνική ομάδα της χώρας από την Αφρική. Νεαρός χρίστηκε διεθνής με τους «μικρούς» των «τρικολόρ» αλλά σε επίπεδο ανδρών αγωνίζεται από τότε σε εκείνη.

Μέχρι την πρώτη του κλήση όπου και βρέθηκε στο Πόρτο Νόβο δεν είχε ιδιαίτερους δεσμούς με την περιοχή και μόλις τότε άρχισε να μαθαίνει για το μέρος που γεννήθηκε και έζησε η γιαγιά του. Αμέσως συγκλονίστηκε από το επίπεδο της φτώχειας και κυρίως για το πώς μεγαλώνουν τα ορφανά παιδιά που περιφέρονταν στους δρόμους.

Αυτόματα άρχισε να αναζητά τρόπους που θα μπορούσε να βοηθήσει ουσιαστικά και προς στιγμήν σκέφτηκε μαζί με τη σύζυγό του Χάβα, να υιοθετήσουν ένα παιδί και να το βγάλουν από την ανέχεια.

Λίγο αργότερα όμως αποφάσισαν να διευρύνουν τον τρόπο της αλληλεγγύης τους και να δημιουργήσουν έναν οργανισμό που θα υποστηρίζει παιδιά του Μπενίν που έχουν ανάγκη, με απώτερο σκοπό να επεκταθεί σε όλη την Αφρική.

Μετά από σειρά επαφών και διαβουλεύσεων που κράτησαν χρόνια, από τον περασμένο Μάρτιο το project του πήρε σάρκα και οστά και με ιδρυτές, φυσικά, τον Ρούντι και τη Χάβα που «τρέχουν» τα πάντα, δημιουργήθηκε το ίδρυμα «Jaarama».
....

Η ονομασία του προέρχεται από την τοπική διάλεκτο των Fula και σημαίνει «ευχαριστώ» και προχωρά η ανέγερση ενός σπιτιού όπου ζουν 10 ορφανά παιδιά και παράλληλα θα επωμιστεί όλα τα έξοδα τους μέχρι που θα ενηλικιωθούν.

Ξέχωρα από τα αυτονόητα (ιατρική περίθαλψη, διαμονή, σίτιση) μεγάλο βάρος δίνεται και στην εκπαίδευσή τους, καθώς στόχος είναι να φοιτήσουν στο πανεπιστήμιο ώστε να αποκτήσουν τη δυνατότητα για μία καλύτερη και αξιοπρεπής ζωής.

Παρότι η πανδημία του κορονοϊού «φρέναρε» τα πάντα παγκοσμίως, οι εργασίες προχώρησαν ταχύτητα και εκτός των παιδιών που θα φιλοξενούνται στο οίκημα που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί 100%, απασχολούνται και 4 εξειδικευμένοι υπάλληλοι.
....

«Δεν θέλω να το λέω ορφανοτροφείο, γιατί εκεί τα παιδιά αισθάνονται σα να βρίσκονται με την οικογένειά τους. Θέλουμε τα παιδιά να μεγαλώσουν στη χώρα τους, κοντά στις ρίζες τους και να μορφωθούν», σχολίασε ο ίδιος για το εγχείρημα που ξεκίνησε, ενώ το κόστος του υπολογίζεται σε εκατομμύρια ευρώ, αφού η διαμονή κάθε παιδιού θα είναι μέχρι και την ενηλικίωσή του (περίπου 5.000 ευρώ μηνιαίως).

Η κίνηση του Ζεστέντ βρήκε απήχηση καθώς γίνονται δωρεές, ενώ αποτυπώνει ανάγλυφα και τη «δύναμη» του ποδοσφαίρου.