Σήμερα εστάλη επιστολή της ΚΑΕ Παναθηναϊκός προς τον υπουργό Υγείας, Θανάση Πλεύρη, τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργο Μαυρωτά, ώστε να υπάρξει επανεξέταση στο ζήτημα της προσέλευσης των θεατών και της πληρότητας στις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Η επιστολή αυτή άλλωστε έρχεται σε ένα χρονικό σημείο που η κυβέρνηση αποφάσισε την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων σε ό,τι αφορά τη διασκέδαση, επιτρέποντας πλέον να υπάρχει πληρότητα 100% σε κλειστούς χώρους μόνο για εμβολιασμένους.

Φυσικά χώροι μόνο με εμβολιασμένους είναι και τα γήπεδα, καθώς από την πρώτη στιγμή που αποφασίστηκε η επιστροφή του κόσμου στους εξέδρες, αυτή αφορούσε αποκλειστικά σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο για τον covid-19 ή τους έχοντες νοσήσει από κορωνοϊό το τελευταίο εξάμηνο σε ό,τι αφορά τους άνω των 17 και με rapid ή pcr test για τους κάτω των 17 (και self test οι κάτω των 12).

Ως εκ τούτου είναι εύλογο το αίτημα των ομάδων να υπάρξει ανάλογη χαλάρωση μέτρων και στους χώρους αθλητικού θεάματος. Την ίδια στιγμή άλλωστε ολοένα αυξάνονται οι χώρες, στην Ευρώπη -κι όχι μόνο- που έχουν αρχίσει να προχωρούν ανάλογη χαλάρωση, ακόμα και στο 100%.  Υπενθυμίζουμε ότι αυτή τη στιγμή επιτρέπεται η προσέλευση μέχρι 80% στην Ελλάδα. Στα ανοιχτά γήπεδα υπάρχει το πλαφόν των 25.000 φιλάθλων και στα κλειστά των 8.000. Όταν για παράδειγμα το ΟΑΚΑ σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ έχει υπερδιπλάσια χωρητικότητα.

Το αίτημα λοιπόν της ΚΑΕ Παναθηναϊκός αναμένεται να αποτελέσει την απαρχή εξελίξεων, καθώς πηγές του Υπουργείου Υγείας επιβεβαιώνουν στο SDNA ότι το συγκεκριμένο θέμα θα τεθεί επί τάπητος το προσεχές διάστημα. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν θα γίνει επαναξιολόγηση των τελευταίων μέτρων μετά από διάστημα 15 ημερών κι ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα υπάρχουν, θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

«Όλα προς εξέταση, στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης χαλάρωσης»

“Όλα είναι προς εξέταση”, τονίζουν χαρακτηριστικά κύκλοι του υπουργείου, επισημαίνοντας ότι η επαναξιολόγηση των μέτρων θα γίνει στη λογική της περαιτέρω απελευθέρωσης, κάτι που αφορά και στο θέμα των γηπέδων! Τι σημαίνει αυτό; Προφανώς ότι πλέον το θέμα περνάει σε… άλλη βάση και είναι σοβαρές οι πιθανότητες να δούμε το επόμενο διάστημα τον κόσμο να αυξάνεται στα γήπεδα.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι η ΓΓΑ πρόκειται άμεσα να προωθήσει το αίτημα της ΚΑΕ Παναθηναϊκός στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων, ώστε να εξετάσουν κι εκείνοι με τη σειρά τους τα δεδομένα. Πάντως θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ρόλο μπορεί να παίξει και αν υπάρξουν ανάλογα αιτήματα, από άλλες ομάδες, για περαιτέρω αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα, ώστε να οδηγηθούμε κάποια στιγμή στην πλήρη απελευθέρωση.