Ο 24χρονος μεσοεπιθετικός του Παναιτωλικού μπορεί να αισθάνεται πως ο παράγοντας «τύχη» τον έχει βάλει στο μάτι, αλλά πλέον όλα φαίνεται πως ανήκουν στο παρελθόν.

Το άστρο του Τζόνοθαν Μόρσεϊ έλαμψε χθες στο Πανθεσσαλικό, καθώς ήταν ο κορυφαίος του Παναιτωλικού στο 2-1 που επικράτησε στο Βόλο της ομώνυμης ομάδας. Ο 24χρονος μεσοεπιθετικός άνοιξε το σκορ, «συμμετείχε» επίσης στο δεύτερο γκολ της ομάδας του και πλέον μπορεί να… φωνάξει ελεύθερα. «Χρόνο ήθελα και ηρεμία. Τώρα που τα βρήκα θα παίξω την μπάλα που ξέρω».Βλέπετε παρότι μικρός μπορεί να διατηρεί πολλά παράπονα από το πώς του φέρθηκε μέχρι στιγμής ο παράγοντας τύχη στην καριέρα του. Γεννημένος στη Σουηδία και με συμμετοχές στην U19 της Σκανδιναβικής χώρας, εσχάτως καλείται στην Ανδρών της Σιέρα Λεόνε αφού κατάγεται από εκεί.

Αμέσως μόλις έγινε επαγγελματίας στη Σούντσβαλ, εκεί μεγάλωσε, άρχισε να ξεχωρίζει. Μάλιστα έκανε το «αγροτικό» του στην Μπράγκε και στην πορεία καθιερώθηκε αλλά το 2017, περίπου στα 20 του χρόνια, η είδηση έσκασε σαν «βόμβα». Μετά από έλεγχο αντί ντόπινγκ που έγινε βρέθηκε θετικός και αυτόματα κινδύνευε με «βαριά καμπάνα». Από την πρώτη στιγμή η ομάδα και ο κόσμος τον στήριξαν, ενώ εκείνος… ούρλιαζε πως δεν έχει λάβει κάτι το απαγορευμένο.

Το όλο story είχε συμβεί επειδή πιτσιρικάς ταλαιπωρούνταν από ελαφριάς μορφής άσθμα, το οποίο όμως δεν τον ενοχλούσε για μερικά χρόνια και σταματήσει να λαμβάνει το ειδικό σπρέι. Για αυτό και δεν το δήλωσε στις ιατρικές αρχές του πρωταθλήματος, παρότι για παν ενδεχόμενο πάντα είχε στο σπίτι του κάποιο σκεύασμα. Ενα βράδυ λοιπόν που δεν μπορούσε να κοιμηθεί και αισθάνονταν δύσπνοια το χρησιμοποίησε και ύστερα από λίγες ημέρες που κλήθηκε για έλεγχο το… μηχανάκι χτύπησε. Μετά από τις σχετικές έρευνες αποδείχθηκε η αθωότητα του και επέστρεψε στη δράση, αλλά εύλογα έμεινε εκτός ρυθμού. «Ενιωσα πως θα τερματιστεί η καριέρα μου. Τόσο άσχημα», λέει για τα όσα βίωσε εκείνον τον καιρό.

Παρόλα αυτά πήρε τα πάνω του και τον Γενάρη του 2020 η Κιέβο της Serie B τον απέκτησε με μεταγραφή. Ο Μόρσεϊ ετοιμάστηκε για το… άλμα στην καριέρα του, βρέθηκε σε ένα νέο ποδοσφαιρικό κόσμο αλλά πριν εγκλιμαστεί το πρωτάθλημα διακόπηκε λόγω του πρώτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού. Ξέχωρα από το lock down που επιβλήθηκε. Μόλις τα μέτρα χαλάρωσαν και η λίγκα άρχισε ξανά στάθηκε άτυχος καθώς προβλήθηκε από Covid-19, έμεινε εκτός δράσης για πάνω από ένα μήνα και ουσιαστικά στο «Marcantonio Bentegodi» έκαναν πλάνα χωρίς εκείνον. Στις αρχές της επόμενης χρονιάς πήρε ορισμένες «σκόρπιες» συμμετοχές και έτσι τον περασμένο χειμώνα πήγε δανεικός στην Ρουμανία και την Ντιναμό Βουκουρεστίου.

Πρόκειται για μία μεγάλη ομάδα, η οποία όμως βίωνε δύσκολες στιγμές και «πάλευε» για την παραμονή της. Παράλληλα αντιμετώπιζε εσωτερικά προβλήματα, προχωρούσε σε συχνές αλλαγές προπονητή, στα media υπήρχαν συνεχείς αναφορές για «διαμάχες» μεταξύ των παικτών και ο Μόρσεϊ ζούσε κάτι πρωτόγνωρο. «Ορισμένοι ήθελαν να παίζουν ΄δικοί΄ τους παίκτες, Ρουμάνοι μόνο,», είπε σε ανύποπτο χρόνο μετά, αλλά πάντως ήταν εκ των «πρωταγωνιστών» στην πορεία «σωτηρίας» που κατέγραψε (16 ματς/2 γκολ). Ωστόσο το κλίμα δεν τον σήκωνε αφού η εξέδρα «έβραζε» με όλους και η ηρεμία ήταν άγνωστη λέξη για το club. «Πολλά σκάνδαλα», σχολίασε στον Τύπο της Σουηδίας για την εμπειρία του από το ρουμανικό ποδόσφαιρο και στα 24 του έγινε free agent, αφού η Κιέβο που ανήκε δεν τον «πίστευε» και έλυσε το συμβόλαιό του.

Ετσι μπήκε στην «εξίσωση» του Παναιτωλικού και στις 6 Αυγούστου ανακοινώθηκε από τα «καναρίνια». Αν κάνουμε τη «σούμα» θα δούμε πως σε διάστημα 4 ετών έχει κατηγορηθεί για λήψη απαγορευμένων ουσιών, βίωσε lock down λίγες μόνο εβδομάδες από όταν πήγε μόνος σε ξένη χώρα (από τη Σουηδία στην Ιταλία), πέρασε κορονοϊό και έμεινε για καιρό εκτός δράσης τη στιγμή άρχισαν τα πρωταθλήματα ύστερα από πολύμηνη διακοπή και βίωσε έκρυθμες καταστάσεις στη Ρουμανία.

Τι ήθελε λοιπόν; Χρόνο για να εγκλιματιστεί και «καθαρό μυαλό» ώστε να επικεντρωθεί στο ποδόσφαιρο. Η προσθήκη του πέρασε στα «ψιλά», σε αρκετά ματς ένιωσε πως δεν του… έβγαινε τίποτα και ήταν το διάστημα που τα «καναρίνια» αντιμετώπιζαν «κατάρα» τραυματισμών (εκτός Μπαρμπόσα, Μεντόζα, Ντίας κτλ) οπότε δεν μπορούσαν να του δώσουν «ανάσες». Εκείνος δεν το έβαλε κάτω και το αποτέλεσμα; Η χθεσινή του εικόνα στο Πανθεσσαλικό.