Στην Ελλάδα αμφισβητήθηκε αλλά στην Πορτογαλία γράφει… ιστορία. Ο Λούις Κάστρο οδήγησε τη Μπενφίκα U19 στην κατάκτηση του UEFA Youth League, σταματώντας την κατάρα των χαμένων τελικών και ο ίδιος μιλάει αποκλειστικά στο BN Sports για την επιτυχία αλλά και την παρουσία του εκεί, καθώς επίσης για το περασμά του από την Ελλάδα και τον Παναιτωλικό.

Συνέντευξη στους Νότη Χάλαρη και Κώστα Γιαλιτάκη

Η παρουσία της Μπενφίκα στον μεγάλο τελικό του UEFA Youth League, ήταν η 4η συνολικά στην ιστορία της U19. Πριν την πρώτη σέντρα επί της Σάλτσμπουργκ, η ομάδα μετρούσε τρεις στις τρεις ήττες και ο στόχος ήταν να λυθούν τα… μάγια. Το τελικό 6-0, δεν ήταν απλά το μεγαλύτερο σκορ σε τελικό στον θεσμό αλλά και ο πρώτος τίτλος για τους «αετούς».

Ο άνθρωπος πίσω από τη δημιουργία αυτής της οπτασίας των νέων, ήταν ο Λούις Κάστρο. Ο 41χρονος προπονητής θεωρείται από τους πιο ανερχόμενους κόουτς της Πορτογαλίας και είναι γνωστός από το μικρό του πέρασμα από τον Παναιτωλικό. Συγκεκριμένα, ξεκίνησε τη σεζόν 2019/20 αλλά έπειτα από έξι επίσημα παιχνίδι, αποτέλεσε παρελθόν ως… αποτυχημένος.

Λίγες εβδομάδες μετά ανέλαβε τη Μπενφίκα και έπειτα από 2,5 χρόνια, συνεχίζει σταθερά να γράφει ιστορία αλλά και να βγάζει ταλέντα. Ο ίδιος, μίλησε αποκλειστικά στο BN Sports και αναφέρθηκε στην επιτυχία της ομάδας του αλλά και στο πέρασμά του από την Ελλάδα. Παράλληλα, μίλησε για τα ελληνικά ταλέντα, τον Φερνάντο Σάντος αλλά και τον Βλαχοδήμο.

Αναλυτικά είπε:

  • Αρχικά, πως αισθάνεστε που η Μπενφίκα κατάφερε να πάρει το UEFA Youth League;

«Νιώθω πως επιτελέσαμε το καθήκον μας. Μετά από δύσκολη δουλειά. Ήταν η δεύτερη φορά που φτάσαμε στον τελικό. Εκείνος που χάσαμε μας είχε κοστίσει πολύ. Είχαμε καλή ομάδα αλλά πετύχαμε τον στόχο που θέλαμε. Ήταν ένας στόχος που κυνηγούσαμε εδώ και χρόνια. Το ότι το κερδίσαμε στον δεύτερό μου τελικό είναι κάτι το πολύ ωραίο».

  • Ποιο ήταν το μυστικό της επιτυχίας;

«Το μυστικό είναι πως η Μπενφίκα έχει πολλή ποιότητα. Τόσο στους ποδοσφαιριστές όσο και στα πρόσωπα που δουλεύουν στους υπόλοιπους τομείς, τους υπόλοιπους κλάδους. Και όταν έχεις πολλή ποιότητα μπορείς να επιτύχεις κάτι σαν αυτό, διότι είναι ιστορικό επίτευγμα καθώς έγινε για πρώτη φορά».

  • Σας επηρέασε θετικά ή αρνητικά το γεγονός πως είχατε χάσει τρεις στους τρεις τελικούς;

«Η Μπενφίκα δεν είχε κερδίσει σε άλλους τελικούς και αυτό δεν ήταν καλό. Αλλά ήταν συνώνυμο της καλής δουλειάς. Διότι δεν ήταν κάτι εύκολο. Έφτασε σε τρεις τελικούς. Αντιμετωπίσαμε αυτόν τον τελικό σε ένα φυσιολογικό παιχνίδι. Όπως αντιμετωπίζουμε όλα τα παιχνίδια. Είχαμε αυτοπεποίθηση. Γνωρίζαμε την ποιότητα που είχαμε. Τις δυνατότητες που είχαμε. Έτσι, η επιρροή τον άλλων τελικών ήταν μηδενική σε αυτό το παιχνίδι».εικόνα_Viber_2022-05-04_20-18-40-355.jpg

  • Ποια είναι η φιλοσοφία που έχει η Μπενφίκα στις ακαδημίες της;

«Ο πρώτος στόχος της ακαδημίας της Μπενφίκα είναι να φτιάξει παίκτες για την πρώτη ομάδα. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος. Ατομικά είναι να δουλέψει τους παίκτες, την δυνατότητά τους, να διορθώσει τα αδύνατα σημεία τους να τους βελτιώσει ώστε να γίνουν παίκτες κορυφαίου επιπέδου, κατάλληλοι για την πρώτη ομάδα. Στη συνέχεια, σε συλλογικό επίπεδο, να χτιστεί μια επιθετική ομάδα. Η Μπενφίκα ήταν η ομάδα με τα περισσότερα σουτ στη διοργάνωση το οποίο είναι συνώνυμο του επιθετικού ποδοσφαίρου. Είναι μία επιθετική ομάδα και έτσι παίζει με όλες τις άλλες μεγάλες ομάδες που αντιμετωπίζει

Η Πορτογαλία δεν έχει πολλούς κατοίκους. Είναι μια μικρή χώρα. Υπάρχουν πόλεις στην Ευρώπη με περισσότερους κατοίκους από την Πορτογαλία. Παρόλα αυτά, κάθε χρόνο βγάζουμε ποδοσφαιριστές κορυφαίους επιπέδου. Η Μπενφίκα έχει την καλύτερη ακαδημία της χώρας. Σκεφτείτε τα τελευταία χρόνια. Από την Μπενφίκα έχουν βγει τέσσερις παίκτες που αυτή τη στιγμή παίζουν για τον τίτλο στην Αγγλία. Ο Ζοάο Φέλιξ είναι στην Ατλέτικο Μαδρίτης, ο Σάντσες στη Γαλλία».

  • Ποια είναι η άποψη σας για τον Ούγκο Φέλιξ και αν μοιάζει με τον αδερφό του, Ζοάο;

«Ο Ούγκο και ο Ζοάο Φέλιξ είναι διαφορετικοί παίκτες. Ο Ζοάο είναι σε κορυφαίο επίπεδο και όλοι τον γνωρίζουν. Ο Ούγκο κάνει τώρα την πορεία του. Ήταν σημαντικός στην διαδρομή της ομάδας. Χρησιμοποιήθηκε κάποιες φορές. Εκτέλεσε και το αποφασιστικό πέναλτι κόντρα στη Γιουβέντους. Του εμπιστευθήκαμε το πέναλτι διότι γνωρίζουμε την ποιότητά του, παρόλο που είχαμε και άλλους παίκτες. Είναι διαφορετικοί παίκτες. Ο καθένας θα κάνει την πορεία του. Ο Ούγκο μπορεί και αυτός να έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή».

  • Τι ιδιαίτερο έχει η ακαδημία της Μπενφίκα και παράγει συνεχώς τόσο μεγάλα ταλέντα;

«Για να εξηγήσουμε την δυνατότητα της Μπενφίκα να παράγει καλούς παίκτες και με γρήγορους ρυθμούς πρέπει να τα μετρήσουμε όλα. Καταρχάς είναι το σκάουτινγκ. Εντοπίζει κατάλληλους παίκτες για την Μπενφίκα. Ο σύλλογος έχει πολλή ποιότητα στους ανθρώπους που κάνουν σκάουτινγκ. Αυτό είναι το σημείο εκκίνησης.

Στη συνέχεια, είναι η δουλειά που κάνει όλο το επιτελείο που προσφέρει όλες τις συνθήκες ώστε να παίξουν ποδόσφαιρο. Έχουμε άτομα που ασχολούνται με τις σπουδές τους, με την διατροφή τους, με όλα. Κάτι που επιτρέπει στον παίκτη να είναι επικεντρωμένος στην προπόνηση.

Επίσης, είναι ο τρόπος με τον οποίο δουλεύει η Μπενφίκα. Διαμορφώνει τους παίκτες έτσι, διαμορφώνει το προφίλ τους με τέτοιο τρόπο ώστε να φτάσουν σε κορυφαίο επίπεδο. Παίρνοντας παίκτες με μικρές ηλικίες, προσφέρει αρκετό χρόνο ώστε να φτιαχτεί το κατάλληλο προφίλ. Έπειτα, είναι τα προπονητικά επιτελεία.

Όχι μόνο αυτό στο οποίο είμαι εγώ, αλλά και τα υπόλοιπο που δουλεύουν με τις μικρότερες ηλικίες. Κάνουν εξαιρετική δουλειά και φτιάχνουν τους παίκτες με τέτοιο τρόπο ώστε όταν φτάνουν σε εμάς, εμείς πρέπει απλώς να διορθώσουμε κάποια πράγματα διότι κατά τα άλλη η δυνατότητά τους είναι πολύ καλή».

  • Πριν τη Μπενφίκα, περάσατε από την Ελλάδα και τον Παναιτωλικό. Πως ήταν η εμπειρία σας εδώ;

«Με την εμπειρία μου στην Ελλάδα ωρίμασα. Διότι ήταν η πρώτη μου εμπειρία σε επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Δεν πήγε όπως ήθελα. Επίσης έμαθα από κάποια πράγματα τα οποία δεν θα επαναλάμβανα. Έμαθα να επιλέγω καλύτερα τους στόχους μου και αυτό που είναι καλύτερο για εμένα. Αλλά είναι μια εμπειρία που με βοήθησε να ωριμάσω. Είχε πράγματα θετικά και αρνητικά όπως είναι προφανές. Αποτελεί μέρος της διαδρομής μου, αποτελεί μέρος της ωρίμανσής μου ως προπονητής».

c1.jpg.webp

  • Τι ξεχωρίσατε στην Ελλάδα; Υπάρχει ταλέντο;

«Υπάρχει ένα ρητό που λέει: ταλέντο υπάρχει παντού. Σε κάθε χώρα γεννιούνται παιδιά με δύο πόδια, δύο χέρια, εγκέφαλο. Ταλέντο υπάρχει παντού. Πέρασα από χώρες, όχι μόνο την Ελλάδα όπου η δουλειά που γίνεται δεν είναι η κατάλληλη και αυτό καταδικάζει τους παίκτες. Ας δώσω ένα παράδειγμα εκτός ποδοσφαίρου. Ας πούμε πως έχουμε δύο ίδια παιχνίδια. Το ένα διατρέφεται σωστά και γυμνάζεται. Το άλλο τρώει φαστ φουντ και δεν κάνει σωματική άσκηση. Όταν φτάσουν στα 18 τους θα είναι δύο διαφορετικά παιδιά. Το ίδιο και στο ποδόσφαιρο. Θα αναπτυχθούν με διαφορετικό τρόπο. Ανάλογα τι θα τα μάθεις. Σε επίπεδο ποδοσφαιρικής «διατροφής», θεωρώ πως η Πορτογαλία είναι η καλύτερη στον κόσμο»

  • Πείτε μου για τον Πέδρο Μαρτίνς. Ήσασταν μαζί στη Γκιμαράες. Τον παρακολουθείτε στην Ελλάδα με τον Ολυμπιακό;

«Παρακολουθώ την πορεία του Πέδρο Μαρτίνς διότι δούλεψα μαζί τους στην Βιτόρια Γκιμαράες. Δουλέψαμε μαζί στις μικρότερες ομάδες του συλλόγου και στη συνέχεια εκείνος έγινε προπονητής της πρώτης ομάδας. Έχουμε καλή σχέση. Κάναμε μαζί μαθήματα προπονητικής. Για αυτό όποτε μπορώ, παρακολουθώ το τι κάνει».

 

  • Υπάρχει κάποιος Έλληνας παίκτης που ξεχωρίζετε;

«Είναι δύσκολο να μιλήσω μόνο για έναν Έλληνα παίκτη. Η Ελλάδα έχει πολλούς παίκτες με ποιότητα. Εδώ έχουμε τον Βλαχοδήμο που είναι ένας από τους Έλληνες παίκτες με ποιότητα. Και στην Ελλάδα υπάρχουν ποιοτικοί παίκτες. Ο Ολυμπιακός έχει τέτοιους παίκτες αλλά πιστεύω και άλλοι σύλλογοι. Δεν μπορώ να μιλήσω για κάποιον συγκεκριμένα αλλά υπάρχουν Έλληνες παίκτες με ποιότητα τόσο σε συλλόγους όσο και στην εθνική».

  • Ποια είναι η άποψή σας για τον Φερνάντο Σάντος;

«Τι να πω για τον Φερνάντο Σάντος. Δεν νομίζω πως ένας άνθρωπος της ηλικίας μου μπορεί να αξιολογήσει τον Φερνάντο Σάντος που έχει την Πορτογαλία εκεί που είναι. Μας έδωσε 2 τίτλους. Δύο τίτλους ευρωπαϊκού επιπέδου. Ως Πορτογάλος αυτό που έχω να πω είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Φερνάντο Σάντος ο οποίος αποτελεί σημείο αναφοράς».

εικόνα_Viber_2022-05-04_20-18-37-062.jpg

Φωτογραφίες: UEFA.com, Benfica SL

Πηγη: bnsports.gr