Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Τάκης Μπαλτάκος μιλώντας στην ΕΡΑ Σπορ και στο Θάνο Μπλούνα απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την επιστολή Μαρινάκη, τον αριθμό των ομάδων που θα ανέβουν απευθείας από τη Super League 1, τις αντιδράσεις για την επιλογή του νέου αρχιδιαιτητή και για τη φιλοσοφία με την οποία θα διοικήσει την ΕΠΟ.

Μεταξύ άλλων είπε:

Για την επιστολή Μαρινάκη στην ΕΠΟ:

Θα απαντήσουμε εγγράφως. Στην ΕΠΟ δεν έχουν γραφείο ο αναπληρωτής πρόεδρος και ο α’ αντιπρόεδρος. Όσον αφορά το αίτημα για τους υπαλλήλους της ΕΠΟ κάποια στοιχεία εμπίπτουν στα προσωπικά τους δεδομένα.

Για την επιλογή του νέου προέδρου της ΚΕΔ:

Υπάρχει πλάνη… Η Super League 1 νομίζει ότι υπάρχει μόνο αυτή και τίποτα άλλο. Ο αρχιδιαιτητής δεν θα είναι μόνο για τη Super League 1. Θα είναι για όλες τις κατηγορίες και για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο που μας ενδιαφέρει. Οι big-4 δεν είχαν την ίδια στάση στο θέμα του αρχιδιαιτητή όπως πριν από δύο χρόνια. Τι να κάνω όταν οι αντιδράσεις της ΑΕΚ ήταν τόσο σφοδρές. Ο Μπένετ ήταν ο μόνος με τον οποίο μίλησα. Γνωρίζει άριστα την ελληνική πραγματικότητα, χωρίς να έχει ελληνοποιηθεί. Αυτό ήταν το βασικό κριτήριο επιλογής.  Η ΚΕΔ θα ενοποιηθεί. Του ζήτησα να μειώσει τον αριθμό των ξένων διαιτητών, ειδικά σε αγώνες ομάδων μεσαίας δυναμικότητας. Ο Μπένετ θα αποφασίσει για το αν ισχύσουν οι πίνακες του Κλάτενμπεργκ, όπως και για το νέο κανονισμό διαιτησίας. Είμαι υπέρ της επαγγελματικής διαιτησίας αλλά δεν μπορεί να γίνει σε δέκα ημέρες, ούτε με υπουργικές αποφάσεις. Το πρωτάθλημα της Super League αρχίζει σε περίπου ένα μήνα.

Για τις αντιδράσεις που υπήρξαν στη Super League 1 για την απόφαση του να μην ανανεωθεί η συνεργασία με τον Κλάτενμπεργκ:

Υπάρχουν άλλοι που συμφωνούν με την απόφασή μου. Παραπονούνται ότι αποφασίζει η ΕΠΟ. Δεν θα μείνω όμως εδώ. Θα υπάρξουν κι άλλες αποφάσεις που θ’ αποκαταστήσουν το κύρος της ΕΠΟ. Δεν είναι αστείο. Η ΕΠΟ θα διοικεί όχι 100% αλλά 1000% το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αν δεν θέλουν να βάζουν τα λεφτά τους να μην τα βάζουν. Το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο η ελίτ. Η διαιτησία ανήκει στην ομοσπονδία όπως ισχύει παντού. Πώς θα αυτονομηθούν; Aν κάνεις μεταγραφή και δεν πληρώσεις το ποσοστό δεν θα βγάζουμε δελτία σε όποιον δεν πληρώνει. Άλλως θα εκπέσουμε και θα κατηγορηθούμε για απιστία.

Για το ότι δεν παρενέβησαν για πρώτη φορά από το 2016 FIFA και UEFA στην επιλογή του αρχιδιαιτητή:

Την 1η Ιουνίου εξελέγη νέος πρόεδρος στην ΕΠΟ. Δεν έχει σημασία ότι είμαι εγώ. Εφαρμόζουμε την ολιστική μελέτη, που αποτελεί σύσταση, επειδή θέλουμε να την εφαρμόσουμε. Η επιτροπεία των FIFA/UEFA φτάνει προς το τέλος της. Ορισμένοι έχουν μείνει στην κεκτημένη ταχύτητα αυτών που συνέβαιναν. Τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Για τον αριθμό των ομάδων που θ’ ανέβουν απευθείας στη SL1 από την SL2:

Αν η Super League 2 τη Δευτέρα αποφασίσει να ανεβαίνουν απευθείας δύο ομάδες θα ταχθώ υπέρ της Super League 2. Δεν είναι λογικό η Super League 1 να λειτουργεί ως κλειστό κλαμπ και να υποβιβάζεται μόνο ένας. Τα μπαράζ είναι δύσκολα υπό την έννοια ότι μια ομάδα αντιμετωπίζει μια άλλη που έχει πολλαπλάσιο μπάτζετ.

Για το νόμο που επιφέρει κυρώσεις στις ομάδες που δεν έχουν εγγραφεί στο μητρώο της ΓΓΑ:

Η τροπολογία που ψηφίστηκε δεν επιφέρει την αυτοδίκαιη διαγραφή των σωματείων δίνοντας παράταση, αλλά όπως είναι ο νόμος υποχρεώνει πολλά μικρά σωματεία να ακολουθούν γραφειοκρατικές διαδικασίες και τους επιφέρει κυρώσεις. Σε πολλές ενώσεις υπάρχει κίνδυνος να μην γίνουν πρωταθλήματα και αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβει υπόψη της η κυβέρνηση.