Ο Ζοάο Πέδρο θα συνεχίσει στον Παναιτωλικό με… μερικούς μήνες καθυστέρηση και ας δούμε τα περσινά του πεπραγμένα στην Τουρκία, όπου και έπαιξε στο δεύτερο μισό της σεζόν.

Στην ποδοσφαιρική μας πραγματικότητα μπήκε ο Ζοάο Πέδρο αφού ο 26χρονος φορ έγινε, έστω και με λίγους μήνες καθυστέρηση, παίκτης του Παναιτωλικού.

Βλέπετε ο Πορτογάλος στράικερ βρέθηκε και τον Γενάρη στο «κάδρο» των «κυανοκίτρινων» αλλά η υπόθεσή του δεν προχώρησε τότε, για εξωαγωνιστικούς λόγους, και εκείνος πήγε από την Πάσος Φερέιρα στην Μπούρσασπορ.

Ωστόσο από την Τουρκία αποχώρησε επειδή η ομάδα αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και αυτόματα βρέθηκε εκ νέου στο «στόχαστρό» τους, αφού ας μην ξεχνάμε πως τον ήξεραν καλά όπως άλλωστε και εκείνος τα «καναρίνια». Ετσι ήταν λογικό που δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να υπάρξει deal και να υπογράψει.

Ο 26χρονος προέρχεται από ένα «παραγωγικό» δεύτερο μισό στη γειτονική χώρα όπου σε 13 εμφανίσεις του βρήκε πέντε φορές δίχτυα και έδωσε μία ασίστ και μέσω του WyScoutας δούμε ένα «κλικ» πιο αναλυτικά τα εκεί πεπραγμένα του.

*Συνολικά στις 13 εμφανίσεις του έπαιξε 1.183 λεπτά και βρήκε στόχο πέντε φορές. Δηλαδή κατά μέσο όρο σκόραρε κάθε 236′ ή πιο απλά και «χοντρικά», μία φορά σε κάθε 2,5 «γεμάτα» παιχνίδια που έπαιζε.

*Συνολικά έβγαλε 40 τελικές, μία κάθε μισή ώρα μπάλας ή πιο απλά μίνιμουμ τρεις στο ματς. Η συγκεκριμένη επίδοση αποκτά μεγαλύτερη αξία επειδή η Μπούρσασπορ ήταν μία ομάδα που δεν «παρήγαγε» φάσεις αλλά παρόλα αυτά εκείνος έπαιρνε προσπάθειες, αφού πολλές τις δημιουργούσε μόνος του με τον Α ή Β τρόπο.

*Εκ των 40 οι 37 ήταν μέσα από το αντίπαλο «κουτί» και μόνο τρεις με σουτ έξω από την περιοχή. Την ίδια στιγμή οι εννέα προήλθαν από στατικές μπάλες και οι 11 με το κεφάλι, κάτι που «μεταφράζεται» πως τα «καναρίνια» μπορούν με εκείνον να να αποκτήσουν δύναμη «πυρός» και να είναι αρκετά δυνατά τόσο στις στημένες φάσεις όσο και από αέρος.

*Από τα πέντε γκολ που σημείωσε τα δύο ήταν με κεφαλιά, ισάριθμα με πλασέ (με αριστερό και δεξί) και ακόμη ένα με εκτέλεση πέναλτι. Συμπέρασμα; Διαθέτει «ποικιλία» στο πώς σκοράρει. Λεπτομέρεια τώρα. Επειδή η ασίστ του ήταν με κεφαλιά, τα «μισά» τέρματα που συμμετείχε άμεσα (3/6) ήταν από αέρος.

*Τώρα από τις 35 τελικές του που δεν βρήκαν στόχο, θα μπορούσε να ειπωθεί πως στις λεπτομέρειες δεν έφτασε διψήφιο αριθμό τερμάτων σε μόλις 13 συμμετοχές του. Με Γκεντσλερμπιρλιγκί και Ουμρανίγεσπορ είχε από ένα δοκάρι, ενώ κόντρα στην Μπαντίμαρσπορ ο γκολκίπερ Ντεγκιρμένσι έπεσε σωστά στη γωνία του και απέκρουσε το πέναλτι που εκτέλεσε. Ετσι στο «τσακ» δεν έφτασε τα οκτώ.

*Την ίδια στιγμή οι πορτιέρε ΣούνγκερΟυκάρΚογιοντσού των ΝτενίζλισπορΚετσιερενγκιουτσούΤούζλασπορ αντίστοιχα πιστώνονται από μία εξαιρετική/δύσκολη επέμβαση σε προσπάθειές του να βρει δίχτυα στα παιχνίδια που έδωσε εναντίον τους ως παίκτης της Μπούρσασπορ. Ετσι για εκατοστά δύναται να ειπωθεί πως οι έξι παραπάνω φάσεις δεν έγιναν γκολ και να φτάσει στα 11.

*Αν μάλιστα προσθέσουμε και τρεις κλασικότατες ευκαιρίες που απώλεσε ο ίδιος, δηλαδή δεν ήταν on target, με ΜπαντίμασπορΙστανμπουλσπόρ, τότε θα δούμε πως ήταν «μέσα» σε συνολικά εννέα κλασικότατες/καθαρές ευκαιρίες που δεν κατέληξαν στα δίχτυα. Αλλες λόγω τύχης, ορισμένες ελέω ικανότητας του αντίπαλου γκολκίπερ – παίζουν και εκείνοι – αλλά και λίγες επειδή ο ίδιος, κατά τα ψέμματα, δεν έκανε καλό τελείωμα. Ωστόσο είναι σημαντικό που ήταν κοντά στο γκολ, αφού όλα μπαίνουν και όλα χάνονται. Πρόκειται για «νόμο» στο ποδόσφαιρο.

Το συμπέρασμα όλων αυτών: Ο Πέδρο προβάλει ικανός στον αέρα παρότι δεν είναι πάρα πολύ ψηλός (1.85) και διαβάζει» τις στατικές φάσεις, τη στιγμή που στο ελληνικό πρωτάθλημα προκύπτουν αρκετές. Παράλληλα δείχνει φορ που ξέρει να κινείται χωρίς την μπάλα και με αίσθηση του χώρου των αντίπαλων καρέ, κάτι που σημαίνει πως σε μία ομάδα που «παράγει» ποδόσφαιρο, όπως ήταν ο περσινός Παναιτωλικός και πάμε με γνώμονα αυτό, μπορεί να αποτελέσει μία διαρκή απειλή για την εκάστοτε αντίπαλη άμυνα.

Πάμε τώρα και σε ορισμένα επιμέρους στοιχεία.

*Παραπάνω σταθήκαμε στο ότι οι 37 από τις 40 τελικές του ήταν μέσα από το «κουτί». Το ότι είναι φορ περιοχής αποτυπώνεται και στο heat map του στη Μπούρσασπορ.
...

*Παράλληλα στα 1.183 λεπτά που έπαιξε του έγιναν μόλις 135 μεταβιβάσεις, δηλαδή μία κάθε σχεδόν 9 λεπτά ή κατά μέσο όρο 10 σε κάθε «γεμάτο ματς που αγωνίζονταν. Εξ’ αυτών μάλιστα μόλις οι 52 ήταν μέσα στην αντίπαλη περιοχή και αμφότεροι οι αριθμοί είναι αρκετά μικροί. Αποτυπώνουν όμως πως στην ομάδα του η μπάλα δύσκολα πήγαινε μπροστά, αλλά παρόλα αυτά εκείνος απειλούσε. Οι συμπαίκτες του Πορτογάλου τον «έψαχναν» πολύ στον κενό χώρο και σε ανοικτό γήπεδο.

*Εκτός από τη μία ασίστ του με κεφαλιά-πάσα στον Αλαζγκάροφ στο 1-0 επί της Ντενίζλισπορ «έφτιαξε» ακόμη οκτώ φάσεις της ομάδας του (μικρές ή μεγάλες), ενώ ευρύτερα πάσαρε με 71,7% ευστοχία.

*Την ίδια στιγμή σταθήκαμε και στην αξιοπρόσεκτη παρουσία του με την μπάλα ψηλά. Συνολικά στην Τουρκία ενεπλάκη σε 100 «εναέριες μονομαχίες», αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος για επιθετικό, αν και σε αυτό το νούμερο συμπεριλαμβάνονται και οι ανασταλτικές.