H σεζόν 2021-22 ήταν η πιο δύσκολη στην καριέρα του Νίκου Γιαννακόπουλου. Ο Έλληνας κίπερ προερχόταν από μια χρονιά με μόλις ένα παιχνίδι με τη φανέλα του Απόλλωνα Σμύρνης, σε ένα ματς κυπέλλου με την ΑΕΚ. Ο Αρκάς τερματοφύλακας έμεινε ελεύθερος από την «Ελαφρά Ταξιαρχία» και βγήκε στην αγορά για ανεύρεση ομάδας, όμως δεν ήρθε αυτό που περίμενε…

Για μια ολόκληρη σεζόν ο 28χρονος τότε Γιαννακόπουλος έμεινε εκτός δράσης. Μια χρονιά μακριά από ομάδα, από γήπεδο, από προπονήσεις, από το χορτάρι και την αγαπημένη του μπάλα. Πρώτη χρονιά που έγινε αυτό από το 2005, όταν έκανε τα πρώτα του βήματα στις ακαδημίες του Αστέρα Τρίπολης, όπου και έμαθε την θέση του

giannakopoulos

Ο 29χρονος «πορτιέρε» δεν το έβαλε κάτω. Βρήκε τα ψυχικά αποθέματα και την όρεξη να δουλέψει και να περιμένει την ευκαιρία του για το «restart». Αυτή ήρθε το προηγούμενο Ιούλιο όταν ο Γιαννακόπουλος αποδέχτηκε την πρόταση της Ζίμπρου Κισινάου. Την προηγούμενη σεζόν οι Γιώργος Αθανασιάδης, Δημήτρης Κολοβός και Στέφανος Ευαγγέλου διαφήμισαν το ποδόσφαιρο της Μολδαβίας στην Ελλάδα με τις επιτυχίες τους με τη Σέριφ Τιρασπόλ.

Ο Γιαννακόπουλος κέρδισε με το «σπαθί» του τη θέση του «Νο. 1» στην ομάδα του, έχοντας 8/8 90λεπτα στο πρωτάθλημα και την Κυριακή (18/9) έκανε εμφάνιση MVP στο ματς με την Σέριφ στην Τιρασπόλ. Ο ύψους 1,91 κίπερ κράτησε ανέπαφη την εστία του, προσέφερε στην ομάδα του έναν σημαντικό βαθμό και έγινε ο πρώτος τερματοφύλακας του πρωταθλήματος Μολδαβίας που δεν δέχτηκε γκολ από τους… ασταμάτητους «νταμπλούχους».

Μετά τη δυσκολότερη φάση της καριέρας του ο Γιαννακόπουλος αισθάνεται καλύτερα από ποτέ. Ο Έλληνας τερματοφύλακας μίλησε στο Gazzetta για το πρωτάθλημα της Μολδαβίας που «προσελκύει» Έλληνες, για το ελληνικό πρωτάθλημα, για τους στόχους του και για το «όνειρο» της κλήσης στην Εθνική Ελλάδας.

«Η περσινή χρονιά ήταν η δυσκολότερη της ζωής μου»

Οι δηλώσεις του Νίκου Γιαννακόπουλου:

Πως βίωσες την προηγούμενη σεζόν που είχες μείνει εκτός;

«Ήταν η δυσκολότερη της ζωής μου… Πολλές αρνητικές σκέψεις αλλά ποτέ δεν το έβαλα κάτω. Δούλεψα πολύ με τον προσωπικό μου προπονητή, Γιάννη Πασαλή, ο οποίος με έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Η δουλειά και τα αποτελέσματα βγαίνουν τώρα».

Πως είναι oι πρώτοι μήνες σου στη Μολδαβία;

«Περνάω όμορφα και ήρεμα μέχρι στιγμής. Έφυγα από την Ελλάδα και ησύχασε το κεφάλι μου (γέλια)».

Ποιες είναι οι διαφορές του ποδοσφαίρου της Ελλάδας με της Μολδαβίας;

«Στη Ζίμπρου και στις άλλες ομάδες της Μολδαβίας υπάρχει σεβασμός προς τους ποδοσφαιριστές είτε είναι ξένοι είτε είναι Μολδαβοί. Οι άνθρωποι των ομάδων είναι από πάνω μας, για να μας στηρίξουν και να μας βοηθήσουν σε ότι χρειαζόμαστε. Αυτό λείπει από πολλές ελληνικές ομάδες».

Η προσαρμογή σου ήταν εύκολη;

«Δεν είχα πρόβλημα προσαρμογής. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Μπήκα αμέσως στις προπονήσεις, μια εβδομάδα μετά έπαιξα σε φιλικό και από τότε παίζω βασικός».

Πως είναι το επίπεδο του πρωταθλήματος;

«Είναι καλά οργανωμένο και αρκετά ανταγωνιστικό. Φυσικά η νταμπλούχος Σέριφ Τιρασπόλ που πέρυσι έπαιξε στους ομίλους του Champions League ξεχωρίζει. Οι υπόλοιπες ομάδες είναι πολύ κοντά».

Το ματς με τη Σέριφ ήταν το πιο δύσκολο μέχρι στιγμής;

«Είναι ξεκάθαρα η πιο δύσκολη ομάδα του πρωταθλήματος και κάναμε ένα εξαιρετικό παιχνίδι απέναντι της. Έπαιξε με βασικούς και πήγε να “χτυπήσει” το ματς. Παίξαμε καλή άμυνα, όμως με τέτοια ποιότητα έκαναν ευκαιρίες, κέρδισαν το πέναλτι αλλά κατάφερα να το αποκρούσω. Αισθάνομαι τρομερά. Η Σέριφ είναι εξαιρετική και οργανωμένη. Το γήπεδο της και οι εγκαταστάσεις της είναι μακράν οι καλύτερες στη χώρα και ίσως και από τις καλύτερες της Ευρώπης».

Στο συγκεκριμένο ματς βρεθήκατε στο γήπεδο τέσσερις Έλληνες. Εσύ, ο συμπαίκτης σου Νίκος Καρανίκας και οι αντίπαλοι Ευαγγέλου – Μπότος…

«Είναι φοβερό. Υπάρχουν ματς στην Ελλάδα χωρίς τέσσερις Έλληνες παίκτες (γέλια). Μιλήσαμε με τον Ευαγγέλου πριν το παιχνίδι».

Μιλάς με τους άλλους Έλληνες που παίζουν στη Μολδαβία;

«Με τα παιδιά που παίζουν στη Σέριφ δεν μιλάμε τόσο συχνά. Το Τίρασπολ είναι αρκετά μακριά από την πόλη μας. Μιλάω καθημερινά με τον Ποζατζίδη της Σφίντουλ επειδή κάνουμε προπονήσεις στο ίδιο γήπεδο. Φυσικά με τον Νίκο (Καρανίκας) είμαστε πλέον σαν αδέλφια. Μαζί πάμε στις προπονήσεις, μαζί κάνουμε προπονήσεις, μαζί τρώμε, μαζί βγαίνουμε. Είμαστε σχεδόν καθημερινά μαζί».

Βοηθάει που έχεις δίπλα σου έναν συμπατριώτη σου;

«Είναι πολύ σημαντικό. Έχεις έναν άνθρωπο δίπλα σου για παρέα, να μιλάς, να σε βοηθάει, να σου μιλάει στις προπονήσεις για να σε βελτιώνει».

Πως είναι η δουλειά στη Ζίμπρου;

«Γίνεται εξαιρετική δουλειά στις προπονήσεις. Είναι πολύ σημαντικό πως έχουμε δυο προπονητές τερματοφυλάκων. Μας προσφέρει πολλά πράγματα στην ατομική μας βελτίωση. Οι περισσότερες ομάδες στην Ελλάδα δεν έχουν δεύτερο προπονητή τερματοφυλάκων».

Ποιος είναι ο στόχος της ομάδας;

«Περιμένουμε περισσότερα. Μετά από οκτώ αγωνιστικές ακόμα περιμένουμε την πρώτη μας νίκη. Το επόμενο παιχνίδι με την ουραγό Ντιναμό Τιρασπόλ είναι κρίσιμο. Θέλουμε να βγούμε στην εξάδα. Στη Μολδαβία οι ομάδες της εξάδας μπαίνουν σε νέο πρωτάθλημα και οι βαθμοί μηδενίζουν. Θέλουμε να “χτυπήσουμε” Ευρώπη».

«Εξαιρετικοί Γιοβάνοβιτς και Αναστασίου, μου αρέσει ο Άρης»

Προλαβαίνεις να παρακολουθήσεις Super League;

«Όσο μπορώ προσπαθώ να παρακολουθώ τα παιχνίδια. Βλέπω όλα τα αποτελέσματα και τα highlights».

Στο παρελθόν έχεις περάσει από τον Παναθηναϊκό, ο οποίος τώρα είναι πρωτοπόρος. Ποια είναι η άποψη σου;

«O Παναθηναϊκός από πέρυσι με τον συγκεκριμένο προπονητή παίζει φανταστικό ποδόσφαιρο. Ο Γιοβάνοβιτς είναι ένας εξαιρετικός προπονητής και η δουλειά του βγαίνει στο γήπεδο. Δικαίως είναι στην κορυφή αλλά είναι νωρίς να μιλάμε για πρωτάθλημα».

Εξαιρετικό ποδόσφαιρο παίζει ακόμα μια παλιά σου ομάδα, ο Παναιτωλικός…

«Έχουν έναν καταξιωμένο προπονητή, τον Γιάννη Αναστασίου, ο οποίος έχει κάνει επίσης εξαιρετική δουλειά στον Παναιτωλικό. Πράγματι πιστεύω πως είναι από τις ομάδες που ξεχωρίζουν».

giannakopoulos

Ο Αστέρας Τρίπολης είναι η ομάδα που έκανες τα πρώτα σου βήματα. Πως τον βλέπεις φέτος;

«Η ομάδα δεν έχει ξεκινήσει καλά αλλά είμαι σίγουρος πως είναι θέμα χρόνου να ανακάμψει. Θα διεκδικήσει και μπορεί να μπει στην εξάδα».

Ποιες άλλες ομάδες ξεχωρίζεις μέχρι στιγμής;

«Ο Άρης μου αρέσει πολύ. Έχει κάνει εξαιρετικά παιχνίδια και έχει πολύ δυνατό ρόστερ. Από την άλλη ο Ολυμπιακός έχει κάνει εντυπωσιακές μεταγραφές, όμως ακόμα δεν είναι καλός».

Κλείνοντας, ποιοι είναι οι στόχοι σου μέχρι το τέλος της σεζόν;

«Δεν θέλω να κάνω πολύ μακρινά σχέδια. Κοιτάζω παιχνίδι με παιχνίδι να δίνω όσα μπορώ. Το καλύτερο που είναι να έρθει θα έρθει. Το όνειρο μου πάντα ήταν μια κλήση στην Εθνική. Ειδικά φέτος μπορούν να με δουν. Έχω παίξει περισσότερο από κάθε τερματοφύλακα της Super League…»