“Το πήραμε μυρωδιά στο ξεκίνημα της σεζόν. Οταν βλέπαμε ότι δεν ορίζονται διαιτητές σε 2-3 παιχνίδια, καταλαβαίναμε ότι οι οιωνοί δεν ήταν καλοί. Μέχρι που στους τελευταίους ορισμούς, απουσίαζαν ονόματα διαιτητών από δέκα παιχνίδια! Το αποτέλεσμα ήταν να αναβληθούν και τα επτά παιχνίδια του πρωταθλήματος της Γ’ Κατηγορίας και θα διεξαχθούν μόνο του Σαββάτου (σ.σ. στην ΕΠΣ Αχαϊας)!

Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο: Δεν υπάρχουν διαιτητές πλέον, είναι είδος προς εξαφάνιση!Ακόμα και οι νεαροί που τελείωσαν τη σχολή, «την έκαναν» με ελαφριά πηδηματάκια. Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι που ασχολούνται με τη διαιτησία προέρχονται από φτωχές οικογένειες, αποχωρούν σχεδόν αμέσως όταν διαπιστώνουν ότι οι αποζημιώσεις είναι τόσο μικρές σε σχέση με το κόστος ζωής όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα.

Ενας διαιτητής στο παιδικό αμείβεται με 9 ευρώ (αν τα πάρει).Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού το χρειάζεται για να τα μεταβεί στο γήπεδο. Αυτοί που συνεχίζουν ακόμα είναι κάποιοι διαιτητές που έχουν την οικονομική δυνατότητα ή που δεν έχουν πληγεί τόσο πολύ.Πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών, Αγγελος Αποστολόπουλος, πήγε στα γραφεία της ΕΠΣ Αχαΐας και μπροστά σε όλα τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και τους είπε την πικρή αλήθεια.

«Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν διαιτητές κυριολεκτικά. Ολοι φεύγουν, δεν μένει κανείς. Είναι πολύ χαμηλές οι αποζημιώσεις. Τους δώσαμε σορτσάκια, φανέλες, σφυρίχτρες, μόνο παπούτσια δεν τους δώσαμε και τελικά δεν έμεινε κανείς!», έλεγε ο Αποστολόπουλος και οι αριθμοί τον δικαιώνουν.

Θα υπάρχουν ομάδες, αλλά δεν θα υπάρχουν διαιτητές!(…) Για να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος.

Μέχρι στιγμής έχουν διεξαχθεί 156 παιχνίδια στα πρωταθλήματα Α’, Β’ και Γ’ Κατηγορίας και τα έχουν διευθύνει 29 διαιτητές! Αρα, κάθε διαιτητής έχει διευθύνει κατά μέσο όρο 5,37 ματς!

Πηγή: Πελοπόννησος / Βαγγέλης Γερογιάννης