Με την αναμέτρηση Άρης Λεπενούς-Άρης Αιτωλικού (26/3) ώρα 17.00 ολοκληρώνεται η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος της Α΄κατηγορίας της ΕΠΣΑ. Στην συνέχεια θα υπάρξουν oi αγώνες play-offs για τον πρωταθλητή, ενώ πάντα σύμφωνα με την προκύρηξη του πρωταθλήματος η τελευταία ομάδα (Όμηρος Νεοχωρίου) μπορεί υπό προυποθέσεις να παραμείνει στην κατηγορία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:

Ο πρωταθλητής της Α’ κατηγορίας θα αγωνιστεί σε αγώνες μπαράζ για την άνοδό του στην Γ’ Εθνική.

Από την Α’ στην Β’ κατηγορία, υποβιβάζεται 1 ή κανένα σωματείο.

Μετά την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος της Α’ κατηγορίας, τα σωματεία που θα καταλάβουν από την 1η έως και την 5η θέση, θα αγωνιστούν σε αγώνες play-offs για την ανάδειξη του πρωταθλητή της Ενώσεως, για την ποδοσφαιρική περίοδο 2022-2023, με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι η βαθμολογική διαφορά του 1ου με το 2ο σωματείο, μετά την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, δεν θα είναι μεγαλύτερη από 18 βαθμούς.

Οι αγώνες των play-offs, θα γίνουν σε 1 γύρο, όπου κάθε σωματείο θα αγωνιστεί 2 εντός έδρας αγώνες, 2 εκτός έδρας αγώνες και θα έχει και 1 ρεπό. Τα σωματεία που θα συμμετάσχουν στους αγώνες play-offs, θα μεταφέρουν στους αγώνες αυτούς τους μισούς βαθμούς που συγκέντρωσαν την κανονική περίοδο (π.χ. ένα σωματείο συγκέντρωσε 40 βαθμούς, αρχίζει τους αγώνες play-offs με 20 βαθμούς).

Αν οι βαθμοί που συγκέντρωσε ένα σωματείο την κανονική περίοδο είναι μονοί, τότε το κλάσμα μετά την διαίρεση δια 2 προσμετράτε προς τα πάνω (π.χ. 39 δια 2 ίσον 19,5, το σωματείο ξεκινάει τους αγώνες play-offs με 20 βαθμούς).

ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ

Το σωματείο που μετά την ολοκλήρωση των 2 γύρων του πρωταθλήματος, θα καταλάβει την 10η και τελευταία θέση στον βαθμολογικό πίνακα, υποβιβάζεται στην Β’ κατηγορία.

Στην περίπτωση όμως που μετά την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος της Γ’ εθνικής κατηγορίας και του ειδικού πρωταθλήματος για την άνοδο στη Γ’ Εθνική, ο αριθμός των σωματείων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας της περιόδου 2023-2024 είναι μονός, τότε το σωματείο που θα καταλάβει την 10η θέση ΔΕΝ ΥΠΟΒΙΒΑΖΕΤΑΙ. Επίσης το σωματείο που θα καταλάβει την 10η θέση στο πρωτάθλημα Α’ κατηγορίας 2022-2023, ΔΕΝ ΥΠΟΒΙΒΑΖΕΤΑΙ στην περίπτωση που δεν υποβιβαστεί κανένα σωματείο μας από τη Γ’ Εθνική και ο πρωταθλητής της Ενώσεώς μας ανέλθει στη Γ’ Εθνική.

Στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας περιόδου 2023-2024, θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής τα σωματεία που θα καταλάβουν από την 2η έως και την 9η θέση του πρωταθλήματος Α’ κατηγορίας 2022-2023 (8 σωματεία), τα 2 σωματεία που θα ανέλθουν από την Β’ στην Α’ κατηγορία περιόδου 2022-2023, ο πρωταθλητής της Α‘ κατηγορίας 2022-2023 αν δεν ανέλθει στη Γ’ Εθνική και τυχόν σωματεία της Ενώσεώς μας που υποβιβαστούν από τη Γ’ Εθνική κατηγορία. Στην περίπτωση που μετά από όλα αυτά ο αριθμός των σωματείων είναι μονός παραμένει στην Α’ κατηγορία και το 10ο σωματείο της κατηγορίας αυτής περιόδου 2022-2023.