Ο Γιάννης Ανέστης μίλησε στο Sportal για τις εμπειρίες του τόσο από τους δύο τελικούς Κυπέλλου στους οποίους αγωνίστηκε, τις αναμνήσεις του από την θητεία του στην ΑΕΚ, τον Ματίας Αλμέιδα, το πώς έζησε το εξωτερικό και τέλος έκανε την πρόβλεψή του για το σημερινό (24/05, 20:30) παιχνίδι μεταξύ των δύο Δικεφάλων.

Το απόγευμα της Τετάρτης (24/05, 20:30) ΑΕΚ και ΠΑΟΚ κοντράρουν τις δυνάμεις τους στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδος Novibet κι αν υπάρχει κάποιος ποδοσφαιριστής που η άποψή του για την μεγάλη αναμέτρηση έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, αυτός είναι ο Γιάννης Ανέστης. Οι λόγοι είναι απλοί, καθώς ήταν ο βασικός τερματοφύλακας της Ένωσης στους τελικούς του 2016 και του 2017 με τους «ασπρόμαυρους» οι οποίοι είναι -για ακόμα μία φορά- αντίπαλος των «κιτρινόμαυρων».

Μετά από το πολύ δύσκολο σε επαγγελματικό επίπεδο 2018, ο Γιάννης Ανέστης επανέκαμψε και τον περασμένο Ιανουάριο επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Παναιτωλικού, μετά από το πέρασμά του από την Χάποελ Μπερ Σεβά στο Ισραήλ και την Γκέτεμποργκ στην Σουηδία.

Ο 32χρονος και ύψος 1,98 κίπερ προτού ανοίξει τα φτερά του για το εξωτερικό το 2018 φόρεσε τη φανέλα με τον Δικέφαλο στο στήθος. Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 2014 μετακόμισε από τον Πανιώνιο στην ΑΕΚ, με την οποία και κατέγραψε 94 εμφανίσεις, έχοντας απολογισμό ένα Κύπελλο Ελλάδος (2016) και ένα πρωτάθλημα (2018). Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Sportal, ο Γιάννης Ανέστης μίλησε για τις εμπειρίες του τόσο από τους δύο τελικούς στους οποίους αγωνίστηκε, τις αναμνήσεις του από την θητεία του στην Ένωση, τον Ματίας Αλμέιδα, το πώς έζησε το εξωτερικό και τέλος έκανε την πρόβλεψή του για το σημερινό (24/05, 20:30) παιχνίδι.

Η ΑΕΚ πριν από μερικές ημέρες κατέκτησε το 13ο της πρωτάθλημα, μετά το 2018, όπου τότε αγωνιζόσουν στην Ένωση. Πως είδες τη φετινή εικόνα της πρώην ομάδας σου;

«Η ΑΕΚ έδειξε από την αρχή της χρονιάς μια συμπαγής ομάδα που παλεύει ο ένας για τον άλλον και μπαίνει από τα πρώτα λεπτά να διεκδικήσει τους τρεις βαθμούς».

Θεωρείς πως η έλευση του Ματίας Αλμέιδα στην τεχνική ηγεσία άλλαξε ριζικά την εικόνα της ΑΕΚ;

«Η δουλειά του φαινόταν σε κάθε ματς. Εδειχνε μια ομάδα που παλεύει κάθε φάση, με καλό πρέσινγκ και καλή αμυντική λειτουργία. Φάνηκε ότι δούλεψε πάρα πολύ καλά την ψυχολογία του κάθε παίκτη κι έπαιρνε το 100% από αυτόν».

Τι πιστεύεις ότι θα δούμε στον τελικό;

«Είναι ένα ντέρμπι Δικεφάλων που τα τελευταία χρόνια βρίσκονται συχνά στον τελικό. Και οι δύο ομάδες θα τα δώσουν όλα για να κατακτήσουν τον τίτλο. Θα δούμε έναν πολύ όμορφο τελικό».

Τι πρέπει να προσέξει η ΑΕΚ κατά τη γνώμη σου;

«Υπάρχουν κάποιοι ποιοτικοί παίκτες στην ομάδα του ΠΑΟΚ, χωρίς να θέλω να αδικήσω κάποιους άλλους, που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Βέβαια, έχουν έναν πολύ καλό προπονητή που ξέρει να διαβάζει κάθε παιχνίδι διαφορετικά».

Τι μετράει περισσότερο σε τελικούς; Τακτική ή καρδιά;

«Σίγουρα πρωταρχικό ρόλο παίζει η καρδιά και πόσο το θέλεις. Μετά έρχονται και τα τακτικά κομμάτια…».

Από τον πιο πρόσφατο τελικό που έπαιξες, την ήττα 2-1 από τον ΠΑΟΚ το 2017, τι σου έχει μείνει περισσότερο;

«Ηταν ένα ισορροπημένο παιχνίδι και για τις δύο ομάδες. Ενα κλασσικό παιχνίδι για τελικό Κυπέλλου με όχι πάρα πολλές ευκαιρίες. Οποιος σκόραρε πρώτος θα έπαιρνε και τον τίτλο. Μετά το 1-1 του πρώτου ημιχρόνου, σκόραρε ο ΠΑΟΚ αλλά κατά τη γνώμη μου και πολλών άλλων, το γκολ αυτό δεν έπρεπε να μετρήσει».

«Πολύ λυπηρό ένας τίτλος να κερδίζεται με διαιτητικό λάθος»

Όταν χάνεις με τέτοιο τρόπο, ποιο είναι το πρώτο συναίσθημα που σου έρχεται στο μυαλό;

«Είναι πολύ λυπηρό ένας τίτλος να κερδίζεται έτσι, με ένα διαιτητικό λάθος. Εννοείται ότι στο ποδόσφαιρο υπάρχουν και οι νίκες και οι ήττες. Ολα συμβαίνουν. Αλλά εμάς μας πείραζε που δεν ήρθε με μια κακή μας εμφάνιση, αλλά από ένα λάθος του επόπτη».

Σε εκείνον τον τελικό του 2017 ο Ενρίκε ο οποίος σημείωσε το 2-1 ήταν σε θέση οφσάιντ. Πως αντιδράσατε μόλις το αντιληφθήκατε; Στα αποδυτήρια τι λέγατε μεταξύ σας;

«Εγώ προσωπικά και μερικοί συμπαίκτες μου σηκώσαμε απευθείας τα χέρια μας. Καταλάβαμε ότι τουλάχιστον είναι οριακό στο λάιβ, αλλά το 2017 δεν υπήρχε το VAR κι έτσι το γκολ επικυρώθηκε. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα άλλο. Στα αποδυτήρια ήμασταν όλοι με σκυμμένα τα κεφάλια και δεν είχαμε κουράγιο να σχολιάσουμε τίποτα».

«Δεχθήκαμε επίθεση από οπαδούς του ΠΑΟΚ»

Ηταν ένας τελικός με πολλά επεισόδια, μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων. Σας επηρέασε εσάς όλο αυτό το σκηνικό; 

«Με το που φτάσαμε στο γήπεδο με το λεωφορείο δεχθήκαμε επίθεση από οπαδούς του ΠΑΟΚ και κατά την προετοιμασία μας για το ζέσταμα, δημιουργήθηκαν τα επεισόδια μεταξύ των οπαδών και των δύο ομάδων. Εμείς είχαμε πει μετά από αυτό να είμαστε συγκεντρωμένοι στη δουλειά μας στο γήπεδο και να μην ασχοληθούμε με αυτά που έγιναν έξω. Οπως πρέπει να κάνει ένας επαγγελματίας».

Τώρα ο τελικός θα γίνει κεκλεισμένος των θυρών, συμφωνείς ότι ένας τέτοιο παιχνίδι πρέπει να γίνεται χωρίς φιλάθλους; 

«Ενας τελικός είναι μια γιορτή και για τις δύο ομάδες που βρίσκονται σε αυτόν τον θεσμό και για τους φιλάθλους τους. Πρέπει να το γιορτάσουν στο γήπεδο. Ωστόσο, δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε ζήσει πάρα πολλά που παίρνει πίσω αυτή την λέξη γιορτή. Το καλύτερο για όλους είναι να έχει λιγοστούς φιλάθλους και μαθητές βεβαίως».

Γιάννης Ανέστης ©Intime

Την επόμενη χρονιά κατακτήσατε με την ΑΕΚ το πρωτάθλημα ενώ το 2016 συνέβαλες τα μέγιστα και για την κατάκτηση του Κυπέλλου. Πώς νιώθεις γι’ αυτά τα επιτεύγματα; 

«Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που κατάφερα και κέρδισα αυτούς τους τίτλους με την ΑΕΚ κι έβαλε κι εγώ το χεράκι μου για να γίνουν όλα αυτά. Διότι καταφέραμε πολλά που λίγος κόσμος μπορεί να το καταλάβει. Αλλά μόνο και οι ποδοσφαριστές που βρισκόμασταν εκεί γιατί δεν είναι εύκολο. Είτε παίζεις στην μεγαλύτερη ομάδα του κόσμου, είτε στην μικρότερη να παλεύεις για τίτλους, θέλει μεγάλη προσπάθεια, θέληση και πίστη για να κατακτάς τίτλους».

«Δεν υπάρχουν φαβορί σε τελικούς»

Γιάννης Ανέστης & Πέτρος Μάνταλος ©Intime

Οσον αφορά τον εφετινό τελικό, έχεις παρακολουθήσει τις δύο ομάδες. Θεωρείς ότι υπάρχει φαβορί;

«Σε ένα τέτοιο ματς δεν μπορείς να χρίσεις ένα φαβορί. Εύχομαι να απολαύσουμε ένα πολύ όμορφο ματς κι ας κερδίσει ο καλύτερος».

«Στη Σουηδία οπαδοί φώναζαν ρυθμικά το όνομά μου»

Πώς ήταν το πέρασμα σου στο εξωτερικό; Τι εμπειρίες αποκόμισες από Ισραήλ και Σουηδία;

«Στο Ισραήλ αποκόμισα εμπειρία αλλά όχι τόσο θετική. Ωστόσο, με βοήθησε στο μέλλον να παίρνω καλύτερες αποφάσεις και να βλέπω τα πράγματα διαφορετικά. Ενώ στη Σουηδία, ήταν τελείως διαφορετικά τα πράγματα. Εζησα πολλές ωραίες στιγμές που θα θυμάμαι σε όλη μου τη ζωή. Οπως όταν έφυγα στο τελευταίο εντός έδρας ματς, οπαδοί φώναζαν ρυθμικά το όνομά μου. Κατάφερα να κατακτήσω άλλον έναν τίτλο εκεί και είμαι πολύ ευγνώμων γι’ αυτό».

«Δεν μου άρεσε ο τρόπος που έφυγα από την ΑΕΚ»

Σε πλήγωσε η αποχώρηση από την ΑΕΚ;

«Είχα δηλώσει παλιότερα ότι δεν μου άρεσε ο τρόπος που έφυγα από την ΑΕΚ. Αλλά αυτά υπάρχουν στο ποδόσφαιρο. Ηθελα κιόλας να ζήσω το ποδόσφαιρο στο εξωτερικό. Οπότε όλα έγιναν για καλό λόγο».

Γιάννης Ανέστης ©Intime

Μετά το πέρασμα σου από το εξωτερικό πήρες την απόφαση να επιστρέψεις στην Ελλάδα για τον Παναιτωλικό. Πώς προέκυψε;

«Προτεραιότητά μου ήταν να συνεχίσω στο εξωτερικό. Είχαμε κάποιες προτάσεις από το εξωτερικό όπως κι από τον Παναιτωλικό. Τα έβαλα κάτω με την οικογένειά μου γιατί πριν ένα χρόνο είχαμε γεννήσει και τα δίδυμα αγοράκια. Το καλύτερο εκείνη τη στιγμή ήταν να συνεχίσουμε την καριέρα μου στην Ελλάδα και στην ομάδα του Παναιτωλικού».

Πρόσφατα ο Γιάννης Αναστασίου αποτέλεσε παρελθόν από τον Παναιτωλικό. Πώς ήταν η συνεργασία σου μαζί του;

«Ο Γιάννης Αναστασίου έδωσε πάρα πολλά στην ομάδα του Παναιτωλικού. Είχε επιτυχίες με την ομάδα, σχεδόν δηλαδή τις δύο χρονιές την έσωσε, που τα προηγούμενα χρόνια είχε περάσει δύσκολα ο Παναιτωλικός».

«Τη νέα σεζόν θέλω να βρω μια ομάδα στο εξωτερικό»

Γιάννης Ανέστης ©Intime

Ποιοι είναι οι στόχοι του Γιάννη Ανέστη από εδώ και πέρα;

«Στόχος μου καθημερινά είναι να βελτιώνομαι προσωπικά σαν τερματοφύλακας και μετά σαν άνθρωπος».

To συμβόλαιό σου με τον Παναιτωλικό ολοκληρώνεται τον Ιούνιο. Ποιες είναι οι επιθυμίες σου για το μέλλον;

«Ναι, το συμβόλαιό μου ολοκληρώνεται και τυπικά σε έναν μήνα. Στόχος μου είναι να βρω μια ομάδα στο εξωτερικό για να ζήσω πάλι αυτές τις όμορφες στιγμές που έζησα στην Σουηδία. Αλλά ποτέ δεν θα έλεγα όχι σε μια πρόταση από την Ελλάδα».