Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα των αγώνων Αγγλία-Σλοβενία και Δανία-Σερβία δημιούργησαν μια -κυριολεκτικά- ανεπανάληπτη συνθήκη στα χρονικά των Euro. Αμφότερα τα παιχνίδια έληξαν με λευκή ισοπαλία, ήτοι 0-0. Ωστόσο, η εικόνα της βαθμολογίας προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση.
Αυτό συνέβη διότι πρώτον η 2η του ομίλου είχε μόλις τρεις βαθμούς, με ισάριθμες ισοπαλίες. Δεύτερον, ακόμα και η 3η του ομίλου μάζεψε επίσης τρεις βαθμούς, με τρεις ισοπαλίες. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, αυτό οδήγησε σε περαιτέρω διερεύνηση των κανονισμών ισοβαθμίας, μιας και το μεταξύ τους παιχνίδι δεν είχε νικητή. Όμως, οι δύο ομάδες βρίσκονταν στα… ίσα σε όλα τα υπόλοιπα κριτήρια. Από το goal average, έως τις επιδόσεις σε άμυνα και επίθεση. Κάπως έτσι φτάσαμε στον πειθαρχικό έλεγχο. Ακόμα κι εκεί όμως, υπήρξε ισοβαθμία μιας και ο αριθμός κίτρινων και κόκκινων καρτών ήταν κοινός (6-6 και 0-0) αντίστοιχα.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε την ιδιαιτερότητα που υπάρχει στους κανονισμούς της UEFA. Σύμφωνα με αυτούς, αν συμβαίνουν όλα τα παραπάνω ταυτόχρονα, τότε η κατάταξη -επομένως και η πρόκριση- κρίνεται… στα πέναλτι. Ναι, σωστά διαβάσατε, δεν πρόκειται περί κάποιου λάθους. Ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο σε περιπτώσεις που οι δύο ομάδες που ισοβαθμούν αγωνίζονται την τελευταία αγωνιστική, όταν και προκύπτει η απόλυτη ισορροπία.
Εν προκειμένω, η Σλοβενία έπαιζε με την Αγγλία στην Κολωνία και η Δανία με τη Σερβία στο Μόναχο. Άρα, ακόμα και το τελευταίο “tiebreaker” δεν μπορούσε να… ενεργοποιηθεί. Βέβαια, η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία το έχει προβλέψει και αυτό. Για να λυθεί λοιπόν η… αιώνια ισοβαθμία, επιστρατεύονται οι επιδόσεις των προκριματικών. Ακόμα κι εκεί όμως υπήρχε ένα… πρόβλημα. Οι δύο χώρες βρέθηκαν στον ίδιο προκριματικό όμιλο και τερμάτισαν με τους ίδιους βαθμούς. Εν τέλει όμως οι Σκανδιναβοί ήταν αυτοί που μπήκαν… από πάνω, διότι ναι μεν είχαν μια ισοπαλία με την Εθνική των Τσέριν, Σπόραρ και Βέρμπιτς, αλλά είχαν και μια -οριακή- νίκη με 2-1.
Κάπως έτσι, κατάφεραν να πάρουν εκείνοι τη 2η θέση και την απευθείας πρόκριση στη φάση των “16”. Βέβαια, έτσι όπως εξελίχθηκαν οι πρώτοι τέσσερις όμιλοι, ακόμα και η 3η θέση θα τους αρκούσε, ότι συνέβη δηλαδή με τους Σλοβένους, που επίσης πέρασαν στα νοκ άουτ. Όπως και να’χει, η συγκεκριμένη ιστορία δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά των Euro και πιθανότατα δεν θα την συναντήσουμε ποτέ ξανά.//Α.
ertsports.gr