Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΔΩΔΩΝΗ SUPER FM 104,3» των Ιωαννίνων παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης (24/3) ο Μιχάλης Μπουκουβάλας.

Ο εκ των αρχηγών του ΠΑΣ Γιάννινα μίλησε για όλους και για όλα καθώς αναφέρθηκε από το θέμα του κορωνοϊού μέχρι τη φετινή πορεία της ομάδας του, αλλά και από τα σημεία κλειδιά της φετινής σεζόν μέχρι το ότι μικρός έπαιζε μπάσκετ.

Αναφορικά με τον κορωνοϊό, μίλησε για κάτι πρωτόγνωρο που ζούμε άπαντες και πως τηρούν ευλαβικά το μένουμε σπίτι καθώς αυτό που προέχει και είναι το πιο σημαντικό είναι η ανθρώπινη υγεία.

Ερωτηθείς για το αν νιώθει περισσότερο δεξί ή αριστερό μπακ τόνισε χαμογελώντας ότι και εκείνος μπερδεύεται, ενώ τόνισε ότι σημαντικό πλεονέκτημα είναι τα δυνατά αποδυτήρια σε μία ομάδα κάτι που έχει πετύχει ο φετινός ΠΑΣ.

Τέλος τόνισε ότι η… περίφημη αναδιάρθρωση απέτυχε παταγωδώς καθώς κακό έκανε στο ποδόσφαιρο, παρά καλό, ενώ για το ενδεχόμενο οριστικής διακοπής και ανόδου της ομάδας του και του Απόλλωνα Σμύρνης τόνισε ότι όποια απόφαση παρθεί θα είναι σεβαστή.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Μπουκουβάλα:

Για το αν νιώθουν σαν λιοντάρια στο κλουβί αυτές τις μέρες που πρέπει να μένουν κι εκείνοι μέσα στο σπίτι υποχρεωτικά: «Ζούμε κάτι πρωτόγνωρο. Έχουμε αφοσιωθεί στο σημαντικότερο που είναι η υγεία η δικιά μας, των δικών μας και των συνανθρώπων μας. Όταν είσαι πολλές ώρες με την οικογένεια σίγουρα χαίρεσαι, αλλά παρακολουθώντας τηλεόραση ξέρετε πως γίνεται το μυαλό όλων. Υπάρχει ένας πανικός και όταν ανοίγεις τηλεόραση και ακούς για λίστες νεκρών σίγουρα σε πανικοβάλει αυτή η κατάσταση».

Για τις προπονήσεις στα μπαλκόνια, αλλά και την προπόνηση με το… χαρτί τουαλέτας που έχει γίνει της μόδας τις τελευταίες μέρες: «Όντως έχει γίνει viral προσπαθεί κάπως να εκτονώσει ο κόσμος την ενέργειά του. Υπάρχει και η ψυχική υγεία που πρέπει να δίνουμε μεγάλη βάση. Γιατί όχι και μ’ έναν τέτοιο τρόπο».

Για το αν νιώθει περισσότερο δεξί ή αριστερό μπακ, όπως καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια στον ΠΑΣ Γιάννινα: «Κι εγώ μπερδεύομαι πλέον (σ.σ. γέλια). Γίνονται και σε άλλες ομάδες τέτοιες εσωτερικές αλλαγές, δεν είναι κάτι σημαντικό. Αυτό μου ζητήθηκε και αυτό κάνω».

Για το αν περίμεναν τη φετινή πορεία: «Και πριν ξεκινήσει η προετοιμασία βλέπαμε ότι μένουν πολλοί ποιοτικοί παίκτες στην ομάδα. Σε πολλές ομάδες της Σουπερ Λίγκα 1 θα έπαιζαν κάποιοι παίκτες μας . Ο προπονητής μας έδειξε κι αυτός ότι δουλεύει μ’ έναν άλλο σχεδιασμό, έχει μια άλλη προσέγγιση και αυτό συντέλεσε να φτάσουμε στο αποτέλεσμα αυτό, που προς το παρόν έμεινε στη μέση δεν ξέρουμε τι θα γίνει με το πρωτάθλημα».

Για το σενάριο να ανέβουν απευθείας ΠΑΣ και Απόλλων Σμύρνης και να γίνουν 16 οι ομάδες στη Σούπερ Λίγκα 1 : «Δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Είναι πρωτοφανές αυτό που γίνεται παντού. Όποια απόφαση παρθεί θα είναι σεβαστή. Κανένας δεν θέλει να τελειώνουν έτσι τα πρωταθλήματα. Έχουν μείνει 12 παιχνίδια με τα πλέι-οφ για μας. Η ανταμοιβή ελπίζουμε να είναι γλυκιά γι’ αυτήν την προσπάθεια που κάναμε».

Για την αναδιάρθρωση και αν πέτυχε: «Όχι μόνο δεν πέτυχε, αλλά έκανε κακό στο ποδόσφαιρο. Όλες οι ομάδες ξεκίνησαν την προετοιμασία με άλλα οικονομικά δεδομένα και στη συνέχεια έγιναν όλα μπάχαλο. Παίξαμε ένα γύρο σχεδόν φιλικά παιχνίδια. Ο ΠΑΣ ήταν η μοναδική χαμένη ομάδα από την αναδιάρθρωση και ίσως και ο Πλατανιάς».

Για το τι πήγε πέρυσι στραβά και αν έπαιξε ρόλο η φήμη ότι δεν θα γίνει η αναδιάρθρωση: «Είμαι σκληρός κριτής πρώτα του εαυτού μου. Δέχτηκα όμως και σκληρή κριτική επειδή το είπα κι άλλη φορά, ότι η ομάδα πέρυσι έπεσε δίκαια, γιατί όταν παίζεις σ’ ένα πρωτάθλημα 30 αγώνων προφανώς και υπάρχει ευθύνη παικτών και διοικούντων και όλων. Η ευθύνη ήταν καθαρά δική μας, υποβιβαστήκαμε δίκαια. Και για να προλάβω και ορισμένους που θα πουν για τη διαιτησία, προφανώς και έγιναν και κάποια σοβαρά λάθη. Αν υπήρχε το VAR δεν θα πέφταμε. Αλλά όταν λέγεσαι ΠΑΣ Γιάννινα, είσαι αυτάρκης ως ομάδα και μπορείς να μείνεις με το σπαθί σου δεν μπορείς να μιλάς μόνο για διαιτητικά λάθη. Το εύκολο θα ήταν να πω ότι μας αδίκησε η διαιτησία, αλλά αν κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας θα είναι λάθος. Για παράδειγμα φέτος αμφισβητεί κανείς ότι είμαστε δίκαια πρώτοι; Παίζουμε ποδόσφαιρο και το χαιρόμαστε».

Για τα αποδυτήρια: «Είναι μεγάλο πλεονέκτημα, έχουμε καλά αποδυτήρια. Είμαστε ευτυχισμένοι που υπάρχει τέτοιο κλίμα».

Για τον Αργύρη Γιαννίκη: «Γενικά στον ποδοσφαιριστή αρέσει πάντα το καινούργιο. Ενδοιασμούς δεν είχαμε, ερωτηματικό μπορεί να υπήρχε για το τι εστί κόουτς Γιαννίκης. Εμείς είδαμε την κίνηση της διοίκησης να πάρει έναν νέο κόουτς και ευχόμασταν να συμβαδίζει η φιλοσοφία του με την ηλικία του. Μπορεί κάποιος να θεωρούσε ότι δεν είχε εμπειρία, όμως ο κόουτς προσαρμόστηκε πολύ γρήγορα. Είχε συνηθίσει σε άλλη οργάνωση, αλλά προσαρμόστηκε και σίγουρα έχει μερίδιο στο ότι βρισκόμαστε στην 1η θέση».

Για το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας 2: «Γενικά απογοητευθήκαμε από τα γήπεδα. Είναι κατά γενική ομολογία χάλια τα περισσότερα. Το ποδόσφαιρο είναι παντού ίδιο, αλλά λείπει το «όπλο» για τον παίκτη, που είναι το καλό γήπεδο, σε όποια κατηγορία κι αν παίζει. Υποσυνείδητα παίζεις καλύτερα και ευχαριστιέσαι πιο πολύ το ποδόσφαιρο σ’ ένα καλό γήπεδο».

Για τη σχέση με τον κόσμο: «Το σύνολο είναι με την ομάδα. Υπάρχουν πάντα κι εκείνοι που παραπονιούνται και θέλουν το κάτι παραπάνω. Έτσι είναι σε όλες τις ομάδες που έχουν κόσμο. Ο κόσμος στήριξε την προσπάθεια, αλλά για το μέγεθος του ΠΑΣ έπρεπε να είναι και παραπάνω κόσμος στις εξέδρες φέτος. Γενικά ισχύει αυτό με τα άδεια γήπεδα στην Ελλάδα. Θέλω κάποια στιγμή να πάω ως φίλαθλος να δω τι βλέπουν αυτοί από εμάς. Η κοινή γνώμη ξέρει καλύτερα και έχει κριτήριο. Είμαι περίεργος πάντως να δω κάποιο ματς ως φίλαθλος».

Για τις συνθήκες προπόνησης που έχει ο ΠΑΣ Γιάννινα και το ότι ξεπερνάνε τον εαυτό τους δουλεύοντας σε δύσκολους αγωνιστικούς χώρους: «Εμείς ζούμε με αυτό, είναι μέρος της δουλειάς μας κι αυτό. Εμείς πρέπει να τα δώσουμε όλα στην προπόνηση. Όταν κάποιος έρχεται την Κυριακή στο γήπεδο δεν ξέρει τι έχει προηγηθεί όλη την εβδομάδα, έρχεται να ευχαριστηθεί όμως και έχει απαιτήσεις».

Για τη μουρμούρα σε μερίδα του κόσμου για ορισμένες εμφανίσεις, παρότι η ομάδα μπορεί να κέρδισε: «Υπήρχε μουρμούρα και σ’ εμάς όχι μόνο στον κόσμο. Και σ’ εμάς δεν άρεσε η εμφάνιση με τον Πλατανιά για παράδειγμα».

Για τον κ. Χριστοβασίλη: «Θετικό είναι ότι δεν παρεμβαίνει και αφήνει όλο το stuff να δουλεύει απερίσπαστα. Δείχνει εμπιστοσύνη με τη μη παρουσία του στα αποδυτήρια. Όταν κάποιος σ’ εμπιστεύεται χωρίς να επεμβαίνει και χωρίς να ασκεί κριτική μόνο θετικό είναι».

Για το πώς πείστηκε να έρθει στον ΠΑΣ Γιάννινα πριν 4 χρόνια: «Ήταν ένα δύσκολο καλοκαίρι εκείνο, είχα έρθει αργά στην ομάδα, δεν ήμουν ικανοποιημένος που είχα αργήσει να έρθω. Υπήρχαν, όμως, κάποια νομικά θέματα με την προηγούμενη ομάδα μου και δεν θέλω να τα θυμάμαι».

Για την ενασχόλησή του με το μπάσκετ όταν ήταν μικρός: «Έπαιζα play-maker. Ξεκίνησα σε μία ομάδα στο χωριό μου στο Παναιτώλιο με προπονητή τον κ. Καραπιπέρη, έκανα κάποιες συμμετοχές σε κλιμάκια εθνικών, αλλά ασχολήθηκα πολύ λίγο. Να φανταστείτε μετά το μπάσκετ πηγαίναμε στην αλάνα για ποδόσφαιρο. Έζησα στο Παναιτώλιο στο χωριό μου, ήταν όμορφες και ευτυχισμένες μέρες. Χτυπούσαμε τις πόρτες να έρθουν οι φίλοι μας να παίξουμε. Ο πατέρας μου με έσπρωξε στο ποδόσφαιρο κι ένας προπονητής στο Αγρίνιο ο κ. Νταλαπέρας. Ο πατέρας μου ήθελε να αποφύγουμε άλλα πράγματα και μας πήγαινε στις Ελπίδες Αγρινίου. Μας πήγαινε φανατικά πάντα, μετά τη δουλειά του. Και ο επόμενος λόγος που προχώρησα στο ποδόσφαιρο ήταν ο μεγάλος αδελφός μου. Τραυματίστηκε και δεν συνέχισε το ποδόσφαιρο, αλλά τώρα είναι διαιτητής. Όμως είναι σαν να μου μεταλαμπάδευσε το ταλέντο του. Αρχικά έπαιζα 8άρι ή δεξί χαφ. Μεγαλώνοντας έγινα μπακ».

Για το αν είναι πεισματάρης στη ζωή του και στο ποδόσφαιρο: «Είμαι ανταγωνιστικός σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας».

Για τους παίκτες που τον στιγμάτισαν: «Είναι κάποιοι παίκτες που με στιγμάτισαν, όπως ο Στέλιος Βενετίδης. Μάθαινα κάθε μέρα μαζί του, ο τρόπος που δούλευε ήταν απολαυστικός. Ο Ντιέγκο Ρομάνο στον Ηρακλή είχε κι αυτός πολύ ταλέντο. Και κάποιους ανθρώπους που τους έχω στο μυαλό ως ανθρώπους και μετά ως ποδοσφαιριστές. Έχουν γίνει φιλίες που θα κρατήσουν για χρόνια».

Για τον Ηρακλή: «Για μένα ήταν κάτι παραπάνω από μια ομάδα. Είναι λυπηρό αυτό που έγινε. Είναι μια αδικημένη ομάδα. Ελπίζω ο κόσμος να βρει μια λύση για την ομάδα αυτή. Μένει να δούμε τι θα συμβεί».

Για το αν τα Γιάννενα ήταν ένα λιμάνι για την καριέρα του: «Τώρα ολοκληρώνεται ο 4ος χρόνος στα Γιάννενα. Είναι μια ομάδα που έχει καλά αποδυτήρια, νιώθεις ήρεμος, έχει κόσμο στο γήπεδο, πολλοί θα ήθελαν να βρίσκονται εδώ».

Για τα φετινά high lights: «Νομίζω ότι είναι το 5-1 με τον Απόλλωνα Σμύρνης. Είχαμε προετοιμαστεί πολύ καλά, βοήθησε και ο καιρός εκείνη την εβδομάδα να προπονηθούμε σωστά. Ήταν ένα παιχνίδι που υπήρχε και έξτρα κίνητρο και θέλαμε να δείξουμε ότι είμαστε το αφεντικό της κατηγορίας. Η χειρότερη στιγμή ήταν ο τραυματισμός του Λάσα. Επειδή το έχω ζήσει και προσωπικά ήξερα πόσο δύσκολο θα ήταν. Μακάρι να είναι καλά στο μέλλον. Το ματς με τον Λεβαδειακό επίσης μας στεναχώρησε, ήταν ένα άδικο αποτέλεσμα. Αλλά ίσως μας έκανε και καλό, γιατί η ομάδα έδειξε μέταλλο και έχτισε ένα νέο σερί. Και με τα Χανιά ήταν ένα ματς που έπρεπε να καθαρίσουμε πιο νωρίς και ισοφαριστήκαμε στο τέλος. Αν μας ρωτούσες μετά το ματς αυτό, όλοι θέλαμε να παίξουμε πάλι την επόμενη μέρα να σβήσουμε αυτούς τους χαμένους βαθμούς».

Για τη διακοπή και πως θα επηρεάσει: «Είναι ερωτηματικό η απόδοση από εδώ και πέρα και τι εικόνα θα έχει κάθε ομάδα. Αν ξεκινήσει όμως ο αγώνας δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Μπαίνεις για να κερδίσεις».

Για τον ρόλο του αρχηγού: «Είναι πολύ δύσκολος ρόλος. Υπάρχουν παιδιά που έχουν εμπειρίες κι αυτά με πολλές παραστάσεις. Δεν έχεις να δώσεις κάτι στους πιο έμπειρους, αλλά πρέπει να εμπνεύσεις τους πιο νέους και πρέπει να τους δείξεις ότι πρέπει να πετύχουν σ’ αυτό που κάνουν, να κάνουν καριέρα, να ζήσουν από το ποδόσφαιρο, αλλά και για το ποδόσφαιρο».

Για τα νέα παιδιά: «Πήραν το βάπτισμα του πυρός, ο κ. Γιαννίκης τους έβαλε στο γήπεδο χωρίς να νιώθει ότι παίρνει ρίσκο και τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και βοήθησαν την ομάδα και τους εαυτούς τους. Επεμβαίνουμε κάποιες φορές ως αρχηγοί με σωστό τρόπο και τα νέα παιδιά ξέρουν ότι μπορούμε να λύσουμε ό,τι πρόβλημα έχουν πολύ άμεσα».

Για τον Ντάσιο και τον ρόλο του ως γενικού αρχηγού: «Νομίζω ότι στα πρώτα ματς ήταν έτοιμος να βάλει παπούτσια να μπει. Είναι ένα παιδί που «τρώει» ποδόσφαιρο. Ασχολείται όλη μέρα μ’ αυτό. Δεν χρειάζεται να πω τι προσωπικότητα είναι, γιατί οι Γιαννιώτες τον ξέρουν πολύ καλά. Σίγουρα χρειάζεται μέσα στα αποδυτήρια, μας βοηθάει όλους, έχει παραστάσεις, έχει παίξει σε υψηλό επίπεδο και ξέρει να χειρίζεται καταστάσεις».

Για το κεφάλαιο Εθνική: «Έπαιξα σε όλες τις μικρές εθνικές είχα και μία κλήση στην ανδρών. Είμαι περήφανος που έφτασα εκεί».

Για το χτίσιμο της νέας Εθνικής από τον Φαν’τ Σιπ: «Μ’ αρέσει αυτό που είδα το τελευταίο διάστημα. Ελπίζω να συνεχιστεί. Έχει νέες ιδέες ο προπονητής και αλλάζει το dna της ομάδας».

Για τη φετινή Σούπερ Λίγκα 1: «Δεν είδα πολλά ματς, αλλά νομίζω δίκαια ο Ολυμπιακός είναι πρώτος».

Για το αν βρίσκουν σύμφωνους οι προτάσεις για 16: «Θεωρώ ότι μπορούμε να αντέξουμε 16 ομάδες και με τη συνέπεια που έχουν οι ομάδες λόγω των αδειοδοτήσεων, έστω και με μικρές καθυστερήσεις, μπορούν να αντέξουν. Νομίζω ότι υποβαθμίστηκε με τις 14 ομάδες».

Για το τι πρέπει να γίνει το καλοκαίρι για να μην ξανακινδυνεύσει με υποβιβασμό ο ΠΑΣ: «Πιστεύω να γίνουν προσεκτικές κινήσεις. Δεν είμαι σκάουτερ ούτε διοίκηση. Παίζει ρόλο τι παίκτες θα έρθουν και από άποψη χαρακτήρα».

Για τα ματς με τον Παναθηναϊκό στο κύπελλο: «Δεν διαφωνώ ότι θα μπορούσε να ήταν διαφορετικό το αποτέλεσμα της πρόκρισης αν είχαμε τα 2 αμυντικά χαφ, Κάστρο και Σιόντη που τραυματίστηκαν, σε όλο το ματς εκείνη τη μέρα. Σε 4 ημίχρονα δικαιούμαστε να έχουμε ένα κακό 20λεπτο, αλλά ήμασταν πολύ άτυχοι σ’ εκείνο το ματς. Ο Παναθηναϊκός και πιο πριν είχε δείξει καλά δείγματα, του έλειπε το αποτέλεσμα και έτυχε ήρθε στο δικό μας παιχνίδι εκείνη την ημέρα το ξέσπασμα».

Για το μήνυμα προς τους φιλάθλους του ΠΑΣ Γιάννινα: «Να αγαπάνε τον ΠΑΣ και να είναι σίγουροι ότι είναι ένας υγιής οργανισμός και οι μέσα του που είναι οι παίκτες κάνουν τα πάντα για να μην βλάψουν αυτόν τον οργανισμό».

Για τη δική του συνέχεια μετά το καλοκαίρι: «Πάω μέρα με τη μέρα. Τελειώνει το συμβόλαιο με την ομάδα, θα γίνουν κάποιες συζητήσεις, η διάθεσή μου είναι θετική και βλέπουμε με τα δεδομένα που θα υπάρχουν. Πρέπει να περιμένουμε ούτως ή άλλως».

http://www.a-sports.gr/