SONY DSC

Για το φως στο τούνελ των τηλεοπτικών της Super League και τη διαφαινόμενη λύση που θα «ξεκλειδώσει» την έναρξη του πρωταθλήματος μίλησε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6 ο Φώτης Κωστούλας. Συζητώντας με τον Σωτήρη Ταμπάκο, ο ιδιοκτήτης του Παναιτωλικού επιβεβαίωσε τη συμφωνία των πέντε ομάδων που είχαν απομείνει χωρίς συμβόλαιο με την Cosmote TV.

Εξέφρασε, δε, την ελπίδα ότι θα καμφθούν και οι τελευταίες αντιρρήσεις που υπάρχουν και από το 2023 θα ισχύσει η κεντρική διαχείριση, μέσω της οποίας θα βγουν άπαντες κερδισμένοι.

Ακολουθούν οι δηλώσεις του κ. Κωστούλα:
«Θεωρώ ότι δεν θα έχουμε άλλο πρόβλημα. Είναι, βέβαια, λίγος ο χρόνος, αλλά υπάρχει η πρόθεση και η διάθεση όλων να το λύσουμε. Έχουμε συμφωνήσει σε όλα με την Cosmote TV. Απομένουν λεπτομέρειες που κρύβονται σε κάθε συμβόλαιο. Γίνονται συζητήσεις με τους νομικούς και εύχομαι να τα καταφέρουμε. Ο Αστέρας Τρίπολης έχει πάει στη Nova. Έτσι, αποφασίσαμε οι “6”, ώστε όλοι να είναι ευχαριστημένοι».
Για την κεντρική διαχείριση:
«Από τη στιγμή που βρήκαμε τη συμφωνία με την Cosmote και τη Nova και καταλήξαμε απομένει αυτό για το οποίο ήμασταν αντίθετοι και δεν ψηφίζαμε υπέρ της προκήρυξης. Είναι η κεντρική διαχείριση που θέλουμε να μπει. Νομίζω ότι η πρότασή μας είναι αποδεκτή όχι μόνο από τους “6”, αλλά μπορεί να είναι και 11 αυτή τη φορά. Η ΑΕΚ, ο ΟΦΗ, ο Ατρόμητος, ο ΠΑΣ Γιάννινα έχουν επίσης δηλώσει ότι θα ψηφίσουν την κεντρική διαχείριση.
Είναι πολύ αναγκαίο πλέον στην εποχή μας να έχουμε κεντρική διαχείριση. Αυτό εφόσον το καταφέρουμε και το ψηφίσουμε τη Δευτέρα, είμαστε εντάξει να ψηφίσουμε και την προκήρυξη. Η κεντρική διαχείριση θα αρχίσει από το 2023».
Τι θα πράξουν ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός:
«Ο ΠΑΟΚ ήταν και είναι μαζί μας όλο αυτό το διάστημα στις ψηφοφορίες παρότι δεν είχε πρόβλημα να συνάψει συμβόλαιο. Μία από τις θέσεις του είναι όλο αυτό τον καιρό για να ξαναρχίσουμε με την κεντρική διαχείριση. Οι μόνες ομάδες που δεν θέλουν ως τώρα τουλάχιστον, ελπίζω και εύχομαι να αλλάξουν, είναι οι Ολυμπιακός, Άρης, Παναθηναϊκός».
Για το ότι θα υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια για τις μικρομεσαίες ομάδες:
«Σταμάτησε πριν τέσσερα χρόνια η κεντρική διαχείριση όταν άρχισαν κάποιες ομάδες να αποχωρούν και να κάνουν δικά τους συμβόλαια και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Όταν ξεκινάει η σεζόν και υπάρχουν ομάδες, οι οποίες δεν έχουν κάποιο οικονομικό στήριγμα, είναι δύσκολο να ανταπεξέλθουν. Τα τηλεοπτικά που παίρνουμε, είναι το 40-50% όλης της χρονιάς. Χωρίς αυτά δεν μπορούν να σταθούν.
Είναι απαραίτητο να προσπαθούμε όλοι μαζί να πάρουμε καλύτερα συμβόλαια και όλοι μαζί να έχουμε κάτι να πάρουμε. Οι μεγάλες ομάδες θα συνεχίσουν να παίρνουν το μεγάλο μερίδιο και οι μικροί λιγότερα, αλλά θα μπορούμε να κάνουμε μια προετοιμασία, να έχουμε μπροστά μας ένα σχετικό ποσό και να κάνουμε τον προγραμματισμό μας.
Δεν μπορεί να πάρει κανείς έναν παίκτη που στοιχίζει ένα άλφα ποσό, γιατί δεν τα έχει ή δεν ξέρει αν θα τα έχει. Αυτό είναι κακό και για τους παίκτες και για μας που δεν ξέρουμε αν θα τα βγάλουμε πέρα. Πολλές ομάδες είχαν τα προηγούμενα χρόνια την ελπίδα ότι θα πάρουν περισσότερα και έκαναν τεράστια συμβόλαια. Έφταναν στο σημείο να μην έχουν να πληρώσουν και έρχονταν μπροστά σε τεράστια οικονομικά προβλήματα. Τώρα που θα ξέρουμε τι θα έχουμε στο ταμείο μας, θα μπορούμε να προγραμματίσουμε πιο σωστά».
Τι θα μπορούσε ν’ αλλάξει προς το καλύτερο και αν σκέφτεται ακόμα ν’ αποχώρήσει:
«Το να αφήσω το ποδόσφαιρο και τον Παναιτωλικό ισχύει μέχρι τώρα. Δεν έχω αλλάξει άποψη. Αλλά δεν υπάρχει κάποιος που να θέλει να μπει στη θέση μου και να επενδύσει ή να προσπαθήσει να κάνει κουμάντο. Είναι η αβεβαιότητα του τι θα κάνει ο επόμενος. Θα υπάρχουν λεφτά να κινηθεί η ΠΑΕ; Αυτό έχει άμεση σχέση και με την κεντρική διαχείριση.
Μπαίνουν τα πράγματα πλέον σε μία σειρά και ξέρει κανείς τι θα κάνει και τι κεφάλαια έχει. Όλο αυτό έχει να κάνει και με τον ανταγωνισμό που λείπει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα. Ναι μεν οι μεγάλες ομάδες έχουν άλλα έσοδα και προσβλέπουν σε χρήματα από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Όταν υπάρχει ανταγωνισμός και οι παίκτες που παίρνουν οι ομάδες αυτές πρέπει ν’ ανταποκριθούν και στην Ελλάδα για να φτάσουν τις πρώτες θέσεις, είναι καλό και για τα οικονομικά της κάθε ομάδας.
Ένα από τα προβλήματα που δημιουργούνται στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες που έχουν την κεντρική διαχείριση, είναι ότι οι ομάδες δεν νιώθουν ανταγωνισμό από τις παρακάτω και δεν επανδρώνονται με παίκτες που θα μπορέσουν ν’ ανταποκριθούν και στην Ευρώπη. Ακόμα και αν ο Ολυμπιακός παίξει με τον Παναιτωλικό, ο οποίος Παναιτωλικός έχει πάρει κόσμο γιατί του μένουν χρήματα, θα προσπαθήσει και ο Ολυμπιακός να πάρει καλύτερους. Αυτό θα τον βοηθήσει και στην Ευρώπη να κάνει καλύτερα παιχνίδια. Είναι πολλές οι παράμετροι που παίζουν ρόλο. Ο υγιής ανταγωνισμός μέσα στη χώρα θα παίξει σημαντικό ρόλο».
Πού φιλοδοξεί να φτάσει φέτος ο Παναιτωλικός:
«Μετά από αυτό που είχαμε πέρυσι και παραλίγο να χάσουμε την κατηγορία, πρώτος μας στόχος είναι να παίξουμε καλό ποδόσφαιρο και να σωθούμε γρήγορα. Να μην φτάσουμε ποτέ σ’ αυτή την κατάσταση, γιατί πραγματικά είναι ψυχοφθόρα. Μετά μπορούμε να κοιτάζουμε προς τη μέση του πίνακα».