Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει σε σχέση με την εποχή που οι προπονητές σταματούσαν τις ασκήσεις για να πιάσουν τον σφυγμό των παικτών και να καταλάβουν αν είναι κουρασμένοι ή όχι. Η τεχνολογία κάνει το έργο τους πιο εύκολο. Πλέον η ανάλυση των δεδομένων μιας προπόνησης έχει αναχθεί σε επιστήμη, η οποία παίζει σπουδαίο ρόλο στον τρόπο που δουλεύει μια ομάδα.

Έτσι, κι ο Αστέρας Μεσολογγίου ανεβαίνει επίπεδο συνεργαζόμενος με μια εκ των κορυφαίων εταιρειών παροχής δεδομένων μέσω χρήση GPS, την Stats Sports.

 

Σήμερα, η μελέτη της επίδοσης ενός αθλητή έχει εξελιχθεί σημαντικά, έχει κάνει τη δική της μεταβολή από την αναλογική στη ψηφιακή εποχή. Οι ‘φορετές’ συσκευές GPS είναι το νέο gadget – σύμμαχος του προπονητή, που θέλει να έχει μια πλήρη, λεπτομερή ανάλυση της συμπεριφοράς κάθε ποδοσφαιριστή στην προπόνηση, στην αποκατάσταση, το βράδυ πριν και μετά από την προπόνηση, πριν και μετά από τον αγώνα.

 

Κατ’ αρχάς, η συγκεκριμένη συσκευή αποτελείται από γιλέκο και ψηφιακό tracker συμβατό με smartphones και laptops, ο οποίος στα πιο σύγχρονα μοντέλα αθλητικών GPS μπορεί να στείλει συνολικά ως και 6.750.000 διαφορετικά δεδομένα.

Τι ακριβώς μπορεί να καταγράψει μια τέτοια συσκευή; Οι δυνατότητες είναι άπειρες:

  • ένα λεπτομερές αποτύπωμα της παρουσίας του κάθε παίκτη μέσα στο γήπεδο, μέσω θερμικής απεικόνισης,
  • μια πλήρη καταγραφή των χιλιομέτρων που έχει καλύψει στον αγωνιστικό χώρο,
  • μέγιστη και ελάχιστη ταχύτητα σπριντ μέσω διαγραμμάτων,
  • μέγιστες και ελάχιστες αποστάσεις που έχει καλύψει στον αγωνιστικό χώρο, ακόμα και στοιχεία όπως το βάρος, οι θερμίδες που έχει καταναλώσει,
  • η συνολική αντίδραση του οργανισμού, ύστερα από κάποια θεραπεία.

 

Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κάθε προπονητή παρουσιάζουν και οι λειτουργίες “γκρουπαρίσματος” δεδομένων, όπου μέσω μιας ομαδοποιημένης αναφοράς, φαίνονται συγκεντρωτικά τα ποιοτικά στοιχεία μιας προπόνησης ή αγωνιστικής επίδοσης, μιας ολόκληρης ομάδας.

Η Διοίκηση και οι προπονητές της Ακαδημίας του Αστέρα Μεσολογγίου θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις καλύτερες και σύγχρονες υπηρεσίες προπόνησης και εξέλιξης στους παίκτες που συμμετέχουν στις Ακαδημίες μας, στα πρότυπα επαγγελματικών Ακαδημιών για την καλύτερη πρόοδο όλων των παικτών!