Το Αγρίνιο το Σάββατο  είχε μία πολύ δύσκολη αποστολή, καθότι είχε να αντιμετωπίσει την πολύ ποιοτική Ελευθερούπολη, ενώ εκτός αγώνα ήταν κι ο πιο ποιοτικός παίκτης της ομάδας βάσει στατιστικών ο Jovan Crinic (τραυματίας). Παρόλα αυτά στο τέλος της ημέρας ο ΑΟΑ πέτυχε μια διπλή νίκη, αφού ο ίδιος νίκησε τον ΓΣΕ, την στιγμή που ο Φίλιππος γνώριζε την ήττα από τον Τρίτωνα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας εξασφάλισε τουλάχιστον το πλεονέκτημα έδρας στα play out.

Για να γίνουμε πιο σαφείς απομένουν μόλις τρεις αγωνιστικές για την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος και το Αγρίνιο έχει δύο νίκες παραπάνω από το Φίλιππο Βέροιας, υπερτερώντας και στην ισοβαθμία. Άρα το μόνο σενάριο με το οποίο μπορούν να χάσουν το αβαντάζ έδρας οι “πράσινοι” δεν είναι άλλο από το 0/3 με Καβάλα (εκτός), Ψυχικό (εντός), Αμύντα (εκτός) και 3/3 του Φιλίππου με το σύνολο το Καλαμπάκου να ολοκληρώνει την κανονική διάρκεια με Οίακα (εκτός), Τρικούπη (εντός) και Ελευθερούπολη (εκτός). Πέραν της σχεδόν βέβαιης εξασφάλισης της 11ης θέσης οι Αιτωλοακαρνάνες διεκδικούν με αξιώσεις και την 10η θέση που θα τους στείλει πάνω στο Παγκράτι (2-0 οι νίκες υπέρ του ΑΟ), αφού την Τετάρτη παίζουν με την Καβάλα που έχει μία νίκη παραπάνω (12-13) και στο ματς του πρώτου γύρου το σύνολο του Δ.Παπαδόπουλου είχε επιβληθεί με 70-60, άρα σε ενδεχόμενο διπλό θα έχει το πάνω χέρι για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στα play-out.

Η ψυχολογία της  Ελευθερούπολης και το εξαιρετικό μπάσκετ

Η Ελευθερούπολη προερχόταν από δύο τεράστιες εντός έδρας νίκες απέναντι σε Καρδίτσα και Καβάλα, επομένως πέρα από την αδιαμφισβήτητη ποιότητά της είχε και το ψυχολογικό μομέντουμ υπέρ της. Επίσης ήταν σε δαιμονιώδη φόρμα ο Σταύρος Τουτζιαράκης, ο οποίος προερχόταν από τα όργια κόντρα στην Καρδίτσα και την πολύ καλή εμφάνιση απέναντι στην Καβάλα. Πέρα από τον 35χρονο σέντερ το συγκρότημα του Κ.Παπαδόπουλου έχει στην frontline κι άλλους αξιόλογους παίκτες όπως ο Marinkovic. Στον αντίποδα ο ΑΟ αρκετές φορές στην σεζόν έχει αντιμετωπίσει προβλήματα στην γραμμή των ψηλών, οπότε η σημερινή αποστολή έμοιαζε αρκετά δύσκολη.

Εντούτοις τόσο ο Κουρουπάκης όσο και ο Μπαλός όχι μόνο περιόρισαν εν μέρει τα 4-5 του συλλόγου από το νομό Καβάλας, αλλά κυριάρχησαν. Συγκεκριμένα ο Κουρουπάκης πέτυχε 25 πόντους με 11/16 δίποντα, μαζεύοντας και 15 ριμπάουντ, την στιγμή που ο Μπαλός σημείωσε 13 πόντους. Μάλιστα το εν λόγω δίδυμο ήταν η αιτία που ο ΑΟΑ πήρε την διαφορά των 15 πόντων στο πρώτο ημίχρονο (38-23), χάρη σε ένα επιμέρους 17-2. Πέρα από τις επιθετικές τους επιδόσεις που ήταν εξαιρετικές, κράτησαν τον Τουτζιαράκη στους 11 πόντους με τον Djordjevic – Marinkovic να πετυχαίνει 14.

Τη διαφορά όμως την έκανε το ποσοστό στα δίποντα, καθώς οι Αγρινιώτες στο σημερινό παιχνίδι σούταραν με πάνω από 20% πάνω από ότι στα προηγούμενα δύο παιχνίδια. Κόντρα στην Ελευθερούπολη είχαν 27/43 σουτ δύο πόντων ήτοι (63%) όταν κόντρα στο Φίλιππο και το Μεσολόγγι είχαν 10/26 (38%) και 11/36 (31%) αντίστοιχα. Ακόμη οι “πράσινοι” μοίρασαν 14 ασίστ για μόλις 7 λάθη (έμειναν μετά από καιρό σε μονοψήφιο αριθμό λαθών), την ώρα που και στα ριμπάουντ τα πράγματα ήταν ισορροπημένα με τους δύο αντιπάλους να έχουν από 33 “σκουπίδια”.

Το  ροζ φύλλο αποτελεί το μεγαλύτερο για τον ΑΟ αν ληφθεί υπόψη το ταλέντο του αντιπάλου. Η επικράτηση αυτή συνιστά ακόμη σηματικότερο επίτευγμα, διότι ο ΑΟΑ έχασε τους 12,7 πόντους του τραυματία Crnic, αλλά αυτή η απώλεια έδωσε τη δυνατότητα σε άλλους παίκτες να κάνουν το step up όπως ο Τσούκας (3/3 τρίποντα) και 9 πόντοι.  Το συμπέρασμα είναι ότι με παίκτες από τους λεγόμενους του second unit να παίζουν καθοριστικό ρόλο και με 63% στα δίποντα ήταν αναμενόμενο η παραγωγικό να αυξηθεί στους 87 πόντους από τους 63 και τους 58 που πέτυχε το Αγρίνιο απέναντι σε Φίλιππο και Χαρίλαο. Εν κατακλείδι με εικόνα σαν τη σημερινή και με τον πλουραλισμό στην επίθεση τότε η ομάδα της Δυτικής Ελλάδας έχει αρκετές πιθανότητες να πετύχει κάτι παραπάνω από την 11η θέση, που στον πρώτο γύρο έμοιαζε με απόλυτη υπέρβαση.