Στην εκπομπή Primo Secondo” του City of Primo 106.1” μίλησε ο Μιχάλης Μπουκουβάλας, ο έμπειρος δεξιός μπακ της πρωταθλήτριας του Βορρά Βέροιας, αποκαλύπτοντας τα “όπλα” της ιστορικής ομάδας ως την εξασφάλιση του τίτλου, κάνοντας λόγο για ισορροπία, χημεία στο ρόστερ, αλλά και για πετυχημένη διαχείριση για να μην υπάρξει ποτέ κρίση, παράγοντες που συνέβαλαν για μια σταθερή πορεία. 

Ο Αγρινιώτης ακραίος αμυντικός, που ακόμα αγωνίστηκε σε Ηρακλή, ΠΑΣ Γιάννινα, Κέρκυρα, Παναιτωλικό, Λάρισα και Τρίκαλα, τόνισε οτι η “Βασίλισσα” πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο και για αυτό καταβάλλεται η μέγιστη προσπάθεια από όλους, ανέλυσε το διπλό τίτλου στην Ηγουμενίτσα, που… διευκολύνθηκε από τα γρήγορα γκολ, όπως σε πολλά ματς φέτος, ενώ τόνισε οτι στην εκκίνηση άλλες ομάδες, όπως η Λάρισα και η Ξάνθη, θεωρούνταν ως φαβορί από την πλειοψηφία. 

Τέλος, για την “παρτίδα” με τον Λεβαδειακό ανέφερε οτι δείχνουν στο 50-50 τα προγνωστικά, επεσήμανε οτι το σύστημα ανόδου ζημιώνει πολλές φιλόδοξες ομάδες και ευχήθηκε να μην υπάρχουν πολλές σκοπιμότητες συνολικά στο ποδόσφαιρο. Αναλυτικά οι τοποθετήσεις του:

Για τον πρώτο στόχο που επετεύχθη, με την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τους Βεροιώτες: “Υπήρχε μια ισορροπία καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Η ομάδα έδειχνε καλό πρόσωπο και σταδιακά αυτό βελτιωνόταν. Υπήρξε μια σταθερότητα και αυτό συνήθως είναι κάτι που οδηγεί στο να πετυχαίνει μια ομάδα το στόχο της, τον πρωταρχικό τουλάχιστον. Το σύστημα είναι έτσι, παίξαμε 31 αγώνες, ένας μένει την Κυριακή και ουσιαστικά πετύχαμε το 50% του στόχου, αυτό δε μπορούμε να το σχολιάσουμε εμείς. Όχι μόνο για εμάς και για ομάδες που είναι καλές και θα μπορούσαν να διεκδικήσουν τη δεύτερη θέση, κάτι καλύτερο. Όλα τα χρόνια απ’ ότι θυμάμαι, υπήρχαν δυο ή τρεις θέσεις, εξαρτάται τη χρονιά, ποτέ δεν πάλευαν για μια θέση”.

 

 

Για το αν μέτρησε η συνοχή, απόρροια της χημείας και της ομοιογένειας στο ρόστερ σε σχέση με πέρυσι, αφού δεν αλλοιώθηκε σημαντικά ο βασικός κορμός: “Με το 80% φαντάζομαι του ρόστερ, να είναι ίδιο, είναι μεγάλο αβαντάζ για μια ομάδα και αυτό πιστώνεται σε προπονητή και διοίκηση, που καταρχάς επέλεξε παίκτες που υπάρχει χημεία μεταξύ τους και αυτό διατηρήθηκε και στη συνέχεια και υπάρχει το κατάλληλο αποτέλεσμα. Να μην αδικήσουμε και τα παιδιά που ήρθαν φέτος στην ομάδα, εννοείται οτι έχουν δώσει το κάτι παραπάνω για να επιτευχθεί ο στόχος”.

Για το αν ανησύχησαν ποτέ, όταν είδαν τη Λάρισα να πλησιάζει, ή πάντα υπήρχε η βεβαιότητα και η αίσθηση οτι είναι αμιγώς θέμα χρόνου να “κλειδώσει” ο τίτλος και ουδέποτε φέτος υπήρξε κρίση: “Η διαχείριση όλου του οργανισμού είχε να κάνει με το να μη βρεθούμε σε κρίση. Σε αυτό το κομμάτι και αυτό το πετύχαμε και έτσι θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Ο δεύτερος στόχος εννοείται είναι οι δυο αγώνες μπαράζ, όπου σαφώς έχουμε τις δυνατότητες, πιστεύουμε στην ομάδα μας και θα πάμε για το καλύτερο δυνατό”.

 

Για το αν η Βέροια προοριζόταν εξαρχής για το γκρουπ των πρωταγωνιστών, αλλά τουλάχιστον θεωρητικά στην εκκίνηση άλλες ομάδες φάνταζαν ως πιο ψηλά στις “προτιμήσεις” για τη… στάμπα των φαβορί: “Και εγώ συμφωνώ, άλλες ομάδες όπως η Ξάνθη και η Λάρισα φάνταζαν στα μάτια των περισσοτέρων ως επικρατέστερες ομάδες σε σχέση με εμάς, αλλά το γήπεδο είναι ο καθρέφτης. Εκεί επικρατεί η αλήθεια όλης της χρονιάς, εκεί μιλάμε για ένα μαραθώνιο 32 αγώνων. Εκεί πιστώνεται η κάθε ομάδα ότι ακριβώς αξίζει. Σίγουρα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα, δηλαδή κάποιο τυχερό παιχνίδι, κάποιο άτυχο. Αλλά αυτά είναι πολύ λίγα, τα περισσότερα μπορείς να τα επηρεάσεις, οπότε, όσο περισσότερα επηρεάσεις, τόσο το καλύτερο για την ομάδα σου”.

 

 

Για το ατού και το όπλο που διέθετε η ομάδα της Ημαθίας και της χάρισαν τα σκήπτρα και το στέμμα στον όμιλο: “Καταρχάς υπάρχει διοικητική ηρεμία, εκπληκτικό κλίμα στην ομάδα. Όλα είναι φανταστικά παιδιά, χαρακτήρες και ικανοί ποδοσφαιριστές. Αυτά δε τα λέω εγώ, είναι τεκμηριωμένα μέσα στο γήπεδο. Νομίζω όλα αυτά τα στοιχεία και η χημεία με προπονητικό τιμ και παίκτες, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο, για να έχουμε μια σταθερή πορεία”.

 

Για το διπλό τίτλου με τον Θεσπρωτό στην Ηγουμενίτσα και αν βοήθησαν τα γρήγορα γκολ, με το 0-3 (1-3 το τελικό σκορ) να διαμορφώνεται από το πρώτο μέρος: “Είναι ένα στοιχείο που έχουμε στα περισσότερα παιχνίδια, σε όλη τη χρονιά νομίζω έχουμε πολλά γρήγορα γκολ. Όταν μπαίνεις μπροστά στο σκορ έχεις και τον πρώτο λόγο για να πάρεις το αποτέλεσμα”.

Για το ρόλο ρυθμιστή που διαδραματίζει η Βέροια στο φινάλε, την Κυριακή εντός με την Καβάλα, μια ιστορική ομάδα που “καίγεται” για τους βαθμούς της σωτηρίας: “Ως ομάδα και ως άτομα σεβόμαστε πολύ την ομάδα της Καβάλας, πραγματικά είναι αξιέπαινη η προσπάθεια για να σώσει την κατηγορία, ουσιαστικά από τον Γενάρη και μετά. Σεβόμαστε επίσης και τους εαυτούς μας, οπότε θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε το αήττητο στην έδρα μας και να προχωρήσουμε με καλή ψυχολογία ενόψει των μπαράζ”.

Για το αν υπάρχουν προτιμήσεις για τη σειρά “εντός-εκτός” στα δυο μπαράζ με τον Λεβαδειακό, με την κλήρωση να γίνεται την Τρίτη: “Το έχουμε σκεφτεί και γενικά το συζητάμε με τα παιδιά, ανατρέχουμε σε διπλά παιχνίδια, ακόμα και σε υψηλότερο επίπεδο, σε μπαράζ παλαιότερων ετών. Και το παρελθόν έχει δείξει οτι και τα ποσοστά είναι μοιρασμένα, αν με ρωτάτε εμένα προσωπικά, νομίζω οτι δεν έχει καμία σημασία. Εγώ προσωπικά θα ήθελα εκτός έδρας πρώτα. Αλλά όπως είπα, μέσα στο γήπεδο φαίνονται όλα και εκεί κρίνονται τα αποτελέσματα”.

Για τους παράλληλους βίους με το Λεβαδειακό, που εξασφαλίστηκε επίσης την προτελευταία αγωνιστική, με διπλό και ενώ του αρκούσε ο ένας βαθμός, όπως στη Βέροια, αλλά και τις ιδιαιτερότητες στους πάγκους, για τους… παλιόφιλους Παύλο Δερμιτζάκη και Γιάννη Ταουσιάνη, όπως και το αν υπάρχει φαβορί: “Θεωρητικά είναι στο 50-50. Είναι μια ομάδα που δε την ξέρουμε ο Λεβαδειακός, εννοώ τον τρόπο παιχνιδιού τους, σε σχέση με τις άλλες ομάδες που ήταν στον όμιλο μας. Θα τους μελετήσουμε. Είναι μια πολύ καλή ομάδα, για να βγαίνει πρώτη, έχει πολύ καλό ρόστερ, αυτά είναι ορατά αυτή τη στιγμή για εμάς. Εννοείται οτι τους σεβόμαστε, αλλά εμείς θα κοιτάξουμε να κυνηγήσουμε τις πιθανότητές μας. Συνήθως είναι κλειστά τέτοια παιχνίδια. Υπάρχει η ιδιαιτερότητα φέτος, που το εκτός έδρας γκολ δε θα μετρά. Είναι μια πρόκληση για το ποδόσφαιρο, είναι πολύ καλό. Απ’ ότι φαίνεται και στο υψηλότατο επίπεδο του Τσάμπιονς Λιγκ, παίζονται πολύ καλά παιχνίδια. Και ελπίζω να υπάρχει όσο το δυνατόν λιγότερη σκοπιμότητα, γενικά στο ποδόσφαιρο”.

Για το μήνυμά του στον κόσμο της Βέροιας και αν θεωρεί οτι υπάρχουν οι βάσεις και τα “συστατικά” για να είναι σύντομα η ομάδα στα “σαλόνια”, χωρίς θεαματικές διαφοροποιήσεις: “Αδιαμφισβήτητα και ξεκάθαρα πιστεύω οτι η ομάδα πληροί όλες τις προϋποθέσεις να αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο. Για αυτό γίνεται αυτή η τεράστια προσπάθεια φέτος από όλους και ελπίζω στο τέλος να τα καταφέρουμε. Όσο για τον κόσμο, ελπίζω να μας στηρίξουν. Μακάρι να τους δούμε και στη Λιβαδειά, τουλάχιστον εντός έδρας, στην προσπάθεια που κάνει η Βέροια για να πετύχει το στόχο της”.

φωτο από Veria Nfc