Η διαφορά ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναιτωλικό είναι το βάθος στο οπλοστάσιο. Η ομάδα του Αγρινίου έχοντας τιμωρημένο τον πρώτο σκόρερ, Νίκο Καρέλη έπαιξε με ψευτοεννιάρι τον Κολοβό και δεν μπόρεσε να κάνει φάση.

Ο Ολυμπιακός έχει αναρίθμητους παίκτες που με μία τους ενέργεια μπορούν να ξεκλειδώσουν και να πάρουν ένα (τέτοιο) ματς μόνοι τους.

Οι ερυθρόλευκοι τα βρήκαν μπαστούνια για 49 λεπτά στο Αγρίνιο, όμως ένα φανταστικό σουτ του Πεπ Μπίελ «ξεκλείδωσε» ένα πολύπλοκο ματς και απλοποίησε τα πράγματα για την ομάδα του Μίτσελ, η οποία προς το τέλος βρήκε και δεύτερο γκολ με τον Βαλμπουενά για το τελικό 0-2.

Ο Ολυμπιακός με τρεις δημιουργικούς μεσοεπιθετικούς στο αρχικό του σχήμα (Χουάνγκ, Χάμες, Μπίελ) προσπάθησε να πάρει τον δημιουργικό έλεγχο από το πρώτο λεπτό, ωστόσο έπεσε πάνω σε μία ομάδα που ξέρει καλά να παίζει πίσω από την μπάλα και να απορροφά πίεση.

Το πλάνο του Γιάννη Αναστασίου ήταν πιο απλό. Συμπαγής ανασταλτική λειτουργία και άμεσο τρανζίσιον με μεγάλες μπαλιές σε Μόρσεϊ και Σενγκέλια.

Η πρώτη καλή φάση ήταν ένα φαλτσαριστό άστοχο σουτ του Μόρσεϊ (18’), με τους ερυθρόλευκους να πατάνε περιοχή στην επόμενη φάση, όταν ο Ρέαμπτσουκ τζαρτζαρίστηκε με τον Σενγκέλια και έπεσε εντός περιοχής, δίχως πάντως να προκύπτει παράβαση.

Οι πιο επικίνδυνες στιγμές του Ολυμπιακού προήλθαν από στατικές φάσεις. Σε δύο περιπτώσεις ο Παπασταθόπουλος πήρε τις εναέριες μάχες από φάουλ του Χάμες (23’) και από κόρνερ του ίδιου (35’), όμως πραγματική απειλή δεν δημιουργήθηκε.

Στον μοναδικό γρήγορο συνδυασμό (34’) των παικτών του Μίτσελ, από κάθετη του Χάμες και τακουνάκι του Μπίελ, ο Μπακαμπού βρέθηκε σε θέση βολής, όμως και πάλι το πόδι του Μλάντεν έδιωξε σε κόρνερ (34’).

Από όλη αυτή την άκαρπη υπεροχή και το φλύαρο παιχνίδι του Ολυμπιακού, η μοναδική φορά που πλησίασε πραγματικά κοντά στο γκολ ήταν στο τέλος του πρώτου μέρους.

Από σέντρα του Μασούρα από αριστερά, ο Μπίελ βρέθηκε σε θέση βολής αμαρκάριστος στο δεύτερο δοκάρι, όμως έκανε κάτι μεταξύ κοντρόλ και σουτ, με αποτέλεσμα να σημαδέψει παράλληλα με την εστία.

 

Μαγεία από Μπίελ και… πρεμιέρα Φορτούνη

Ο Μίτσελ επέλεξε να μην κάνει την παραμικρή αλλαγή σε πρόσωπα ή ρόλους, παρότι το σταυρόλεξο έμοιαζε δυσεπίλυτο για την ομάδα του, όμως η λύση τελικά βρέθηκε μόνη της χάρη στην απαράμιλλη ποιότητα του Πεπ Μπίελ.

Από συνδυασμό ανάμεσα σε Χάμες – Μπακαμπού, η μπάλα στρώθηκε στο αριστερό του Ισπανού, ο οποίος περίπου από την συμβολή της περιοχής, με εκπληκτικό αριστερό σουτ έστειλε την μπάλα στο απέναντι πλαϊνό δίχτυ, σε ένα καταπληκτικό γκολ που έλυσε τον γόρδιο δεσμό για τους «ερυθρόλευκους» (49’, 0-1).

Το γκολ αυτό απλοποίησε τα πράγματα για τον Ολυμπιακό, ο οποίος άρχισε να παίζει πιο άνετα, αφού ο Παναιτωλικός παίζοντας χωρίς καθαρό φορ, ένεκα της τιμωρίας του Νίκου Καρέλη, δεν άλλαξε στιλ, επέμεινε να παίζει σταθερά πίσω από την μπάλα, χωρίς το παραμικρό ρίσκο.

Το γκολ του Μασούρα (54’) μετά από ωραία κάθετη του Χάμες ακυρώθηκε ορθώς ως οφσάιντ και από εκεί και μετά… λίγα πράγματα.

Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να κάνει διαχείριση του ματς, αφού ο τραυματισμός του Σωκράτη, έφερε τον Σαμασέκου στο γήπεδο και τον Εμβιλά στο κέντρο της άμυνας, ενώ η ομάδα του Αγρινίου ήθελε, αλλά… δεν μπορούσε.

Για να δούμε ξανά τελική (όχι κάτι της προκοπής), χρειάστηκε να φτάσουμε στο 79ο λεπτό και ένα διαγώνιο ακίνδυνο σουτ του Μπίελ, ωστόσο το παιχνίδι «κλείδωσε» τρία λεπτά αργότερα.

Ο Βαλμπουενά ελίχθηκε σε μικρό χώρο και με ωραίο διαγώνιο δεξί σουτ έκανε το 0-2, δίνοντας την ευκαιρία στον Μίτσελ να δημιουργήσει μία ιστορική συνθήκη.

Ο Κώστας Φορτούνης επέστρεψε στα γήπεδα, παίζοντας ως αλλαγή στο τέλος, με τον Ολυμπιακό να έχει ακόμα μία ευκαιρία στις καθυστερήσεις με τον Χάμες Ροντρίγκες για να βρει και τρίτο γκολ….

 

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (Γιάννης Αναστασίου / 4-3-3): Στεργιάκης, Αποστολάκης (67’ Λιάβας), Κορνέλιους, Μλάντεν (83’ Φλόρες), Χουχούμης, Λάρσον, Μάρτενσον, Χόρχε Ντίας (67’ Ντουάρτε), Κολοβός, Μόρσεϊ (75’ Ζοάο Πέδρο), Σενγκέλια (83’ Χατζηθεοδωρίδης).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μίτσελ / 4-2-3-1): Πασχαλάκης, Άβιλα, Ντόι, Παπασταθόπουλος (72’ Σαμασέκου), Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά, Ίνμπομ Χουάνγκ, Χάμες Ροντρίγκες (88’ Φορτούνης), Μπιέλ (88’ Γκάρι Ροντρίγκες), Μασούρας (72’ Βαλμπουενά), Μπακαμπού (53’ Ελ-Αραμπί).

Διαιτητής: Ανδρέας Γκάμαρης

Βοηθοί: Ράινχαρτ Μπούξμπαουμ, Χασάν Κούλα

Τέταρτος: Αλέξανδρος Κατσικογιάννης