Ενόψει της έναρξης του μίνι πρωταθλήματος που θα κρίνει την υπόθεση παραμονή, ας δούμε τους οκτώ «μονομάχους» μέσα από τις κυριότερες στατιστικές κατηγορίες.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη των play-outs, καθώς το Σάββατο (18/3) θα διεξαχθεί η πρώτη αγωνιστική του μίνι τουρνουά από όπου θα προκύψουν οι δύο ομάδες που θα υποβιβαστούν.

Με γνώμονα πως φέτος δεν υπάρχουν μπαράζ αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας, αφού κακά τα ψέματα μέχρι και πέρσι άπαντες… πήγαιναν με σκεπτικό να βρουν έναν ώστε να προσπεράσουν και… βλέπουμε. Αρα προβάλει κάπως επικίνδυνο να ειπωθούν όρια παραμονής, αλλά η ιστορία έχει «καταγράψει» πως από το 2019/20 που «τρέχει» το συγκεκριμένο format ποτέ δεν υπήρξε ομάδα που τερμάτισε κάτω από την 12η θέση έχοντας μίνιμουμ 29 βαθμούς. Το ανώτερο που βρέθηκε κάποιος 13ος ήταν οι 28 πόντοι που συγκέντρωσε το 2021 ο Παναιτωλικός, όταν και τελικά σώθηκε μέσω των δύο αγώνων του με την Ξάνθη.

Ενόψει της σέντρας των αναμετρήσεων ας δούμε τα οκτώ σωματεία μέσα από τους αριθμούς, αλλά και τους κορυφαίους παίκτες σε «βασικές» στατιστικές κατηγορίες.

Η βαθμολογία

Παναιτωλικός 29
Ατρόμητος 29
ΟΦΗ 26
Αστέρας Τρίπολης 25
ΠΑΣ Γιάννινα 23
Ιωνικός 18
————————————-
Λαμία 17
Λεβαδειακός 17

Σε πρώτη φάση οι τρεις ομάδες που κινδυνεύουν άμεσα είναι ΙωνικόςΛαμίαΛεβαδειακός, αφού ο 11ος ΠΑΣ Γιάννινα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο «+6» από την επικίνδυνη ζώνη. Στην πρεμιέρα όμως η Λαμία θα υποδεχθεί τον ΠΑΣ και αν κερδίσει, σε συνάρτηση και με τα αποτελέσματα του Λεβαδειακού στην Κρήτη και του Ιωνικού στο Περιστέρι, ίσως υπάρξουν από νωρίς «ανακατατάξεις».

Εντός έδρας βαθμολογία

Αστέρας Τρ. 20
Ατρόμητος 20
ΠΑΣ Γιάννινα 15
Λεβαδειακός 14
Παναιτωλικός 13
Ιωνικός 11
Λαμία 10
ΟΦΗ 10
Στα play-outs o Αστέρας Τρίπολης, ο Ατρόμητος, ο Παναιτωλικός και ο ΟΦΗ θα δώσουν τέσσερα ματς εντός και τρία εκτός, ενώ το αντίστροφο ισχύει για ΠΑΣ ΓιάννιναΙωνικόΛαμία και Λεβαδειακό. Οπως φαίνεται από τη συγκομιδή τους στην κανονική διάρκεια οι δύο πρώτοι εκμεταλλεύονται τον παράγοντα έδρα, σε αντίθεση με Αγρινιώτες και Κρητικούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα ως γηπεδούχοι. Μάλιστα αμφότεροι στα play-outs θα φιλοξενήσουν τους τρεις ουραγούς. Σε ότι αφορά τα clubs με σχετικό μειονέκτημα Γιαννιώτες και Βοιωτοί μάζεψαν βαθμούς στα «σπίτια» τους, όμως Λαμία και Ιωνικός «άφησαν» αρκετούς.

Εκτός έδρας βαθμολογία

Παναιτωλικός 16
ΟΦΗ 16
Ατρόμητος 9
ΠΑΣ Γιάννινα 8
Ιωνικός 7
Λαμία 7
Αστέρας Τρίπολης 5
Λεβαδειακός 3
Ο Λεβαδειακός ολοκλήρωσε την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος ως η ομάδα με τη χειρότερη εκτός έδρας συγκομιδή (τρεις ισοπαλίες-10 ήττες) και στα play outs θα παίξει, κατά χρονική σειρά, σε Κρήτη, Τρίπολη, Αγρίνιο και Λαμία. Αυτόματα πρέπει να πάρει αποτελέσματα, ώστε να αποκτήσει βάσιμες ελπίδες παραμονής. Ο Παναιτωλικός και ο ΟΦΗ που έχουν μαζέψει τους περισσότερους εκτός έδρας πόντους θα δώσουν τρία παιχνίδια μακριά από το «σπίτι» τους.

Καλύτερη επίθεση

Παναιτωλικός 26
Ατρόμητος 25
ΠΑΣ Γιάννινα 24
ΟΦΗ 23
Αστέρας Τρ. 19
Ιωνικός 16
Λεβαδειακός 14
Λαμία 13
Η Λαμία ξεκινά το τουρνουά ως η ομάδα με την κατά τεκμήριο χειρότερη επίθεση του «ομίλου», αν και ΛεβαδειακόςΙωνικός που επίσης κινδυνεύουν φαίνεται πως δεν διαθέτουν το «εύκολο γκολ». Αντίθετα ο Παναιτωλικός, κατά πρώτο λόγο, ο Ατρόμητος, ο ΠΑΣ και ο ΟΦΗ διατηρούν επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα.

Τελικές

ΟΦΗ 235
Ατρόμητος 234
Λαμία 227
ΠΑΣ Γιάννινα 218
Ιωνικός 215
Αστέρας Τρ. 209
Λεβαδειακός 197
Παναιτωλικός 183
Ο ΟΦΗ και ο Ατρόμητος είναι οι ομάδες του γκρουπ που «παράγουν» τις περισσότερες τελικές, όπου στη συγκεκριμένη κατηγορία παρατηρείται το εξής οξύμωρο. Ο Παναιτωλικός διαθέτει την καλύτερη επίθεση του μίνι-πρωταθλήματος αλλά είναι ταυτόχρονα είναι η ομάδα με τις λιγότερες προσπάθειες, κάτι που σημαίνει πως διαθέτει μεγάλο βαθμό αποτελεσματικότητας. Αντίθετα η Λαμία που βρίσκεται στην τελευταία θέση στο κομμάτι της «παραγωγικότητας» παρουσιάζεται μεν να «παράγει» τελικές χωρίς όμως την «ουσία», άρα ή δεν τις εκμεταλλεύεται ή δεν είναι «καθαρές» φάσεις ή και τα δύο μαζί.

Εύστοχα γεμίσματα

ΟΦΗ 215
Αστέρας Τρίπολης 172
Ατρόμητος 168
Λαμία 166
ΠΑΣ Γιάννινα 161
Ιωνικός 128
Παναιτωλικός 123
Λεβαδειακός 115
Η συγκριμένη στατιστική κατηγορία είναι ένας «μπούσουλας», στο μέτρο του δυνατού, για το πώς αναπτύσσονται οι ομάδες των play-outs. Ο ΟΦΗ χρησιμοποιεί αρκετά τα άκρα του και μάλιστα είναι η 4η ομάδα όλης της κατηγορίας με τα περισσότερα εύστοχα γεμίσματα, ενώ Παναιτωλικός και Λεβαδειακός μοιράζονται τις δύο τελευταίες.

Γκολ με ασίστ

Ατρόμητος 19
ΠΑΣ Γιάννινα 18
ΟΦΗ 17
Παναιτωλικός 17
Αστέρας Τρ. 12
Ιωνικός 8
Λαμία 7
Λεβαδειακός 4
Πρόκειται για στατιστική κατηγορία άρρηκτα συνδεδεμένη με την παραγωγικότητα των ομάδων, αλλά και που «δείχνει» πόσο πολύ/καλά «βρίσκονται» οι παίκτες τους, σε ροή αγώνα ή μέσω στατικών. Οτι δηλαδή τα γκολ που πετυχαίνουν δεν αποτελούν απόρροια «καθαρά» ατομικής ενέργειας. Ο Λεβαδειακός βρίσκεται στην τελευταία σχετική θέση, καθώς μόνο τα τέσσερα από τα 14 γκολ του ήταν μέσω συνδυασμού. Aντίθετα Ατρόμητος, ΠΑΣ, ΟΦΗ, Παναιτωλικός παρουσιάζονται πιο «ομαδικοί».

Καλύτερη άμυνα

Ατρόμητος 29
Αστέρας Τρ. 30
ΟΦΗ 34
Λεβαδειακός 38
Παναιτωλικός 38
ΠΑΣ Γιάννινα 41
Ιωνικός 42
Λαμία 45
Ακόμη μία αρνητική «πρωτιά» για τη Λαμία είναι πως πρόκειται για την ομάδα με τα περισσότερα τέρματα παθητικό. Αντίθετα ο Λεβαδειακός που επίσης κινδυνεύει άμεσα δείχνει, με γνώμονα τους αριθμούς, σε θέση να διατηρήσει πιο εύκολα ανέπαφη την εστία του, ενώ και ο ΠΑΣ δέχεται εύκολα γκολ.

Τελικές που δέχονται

Παναιτωλικός 315
Ατρόμητος 313
Ιωνικός 309
Αστέρας Τρ. 301
Λεβαδειακός 296
ΟΦΗ 293
ΠΑΣ Γιάννινα 289
Λαμία 288
Οπως και στο κομμάτι της επίθεσης έτσι και σε αυτό παρατηρείται κάτι αξιοπρόσεκτο για τη Λαμία, αναφορικά με τις τελικές που δέχεται και το πόσες φορές παραβιάστηκε η εστία της, αφού στο μεν πρώτο σκέλος βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των οκτώ που συμμετέχουν στα play outs αφού της έχουν γίνει οι λιγότερες, όμως την ίδια στιγμή είναι η ομάδα με τα περισσότερα τέρματα παθητικό σε όλη την κατηγορία. Αντίθετα ο Ατρόμητος ναι μεν δέχεταιω αρκετές τελικές, ωστόσο αυτές δεν μετουσιώνονται τόσο εύκολα σε γκολ.

Πρώτοι σκόρερ

1.Νίκος Καρέλης (Παναιτωλικός) 12
2. Ροντρίγκο Εραμούσπε (ΠΑΣ Γιάννινα) 8
3. Γιον Τοράλ (ΟΦΗ) 6
-. Βασίλης Μάντζης (Ιωνικός) 6
-. Κλόντιου Μπάλαν (ΠΑΣ Γιάννινα) 6
Ο Νίκος Καρέλης του Παναιτωλικού είναι ο υπ’ αριθμόν ένα «κίνδυνος» για τις αντίπαλες άμυνες των play-outs, αφού ολοκλήρωσε την κανονική διάρκεια με 12 γκολ και είναι ο κατά τεκμήριο δεύτερος κορυφαίος φορ όλης της κατηγορίας. Αρκετά τέρματα, παρότι στόπερ, έχει σημειώσει ο Ροντρίγκο Εραμούσπε του ΠΑΣ Γιάννινα αφού είναι πολύ καλός στις εκτελέσεις πέναλτι και στα στατικά, ενώ ψηλά βρίσκουμε τους Γιαν Τοράλ, Βασίλη Μάντζη και Κλόντιου Μπάλαν των ΟΦΗ, Ιωνικού και ΠΑΣ Γιάννινα αντίστοιχα. Ο πρώτος λειτουργεί σαν περιφερειακός φορ, ενώ οι άλλοι δύο είναι κλασικά «9άρια».

Περισσότερες τελικές

1. Βασίλης Μάντζης (Ιωνικός) 44
2. Σωτήρης Τσιλιούλης (Λαμία) 34
-. Νούα Ντίκο (ΟΦΗ) 34
Ο Βασίλης Μάντζης του Ιωνικού έχει πάρει τις περισσότερες τελικές από κάθε άλλον παίκτη των play-outs, καθώς μετρά 44. Από εκεί και πέρα ο Σωτήρης Τσιλούλης της Λαμίας, αν και ακραίος, έβγαλε στην κανονική διάρκεια 34 κάτι που σημαίνει πως παίρνει σχετικές προσπάθειες, ενώ ισάριθμες μετρά και το «9άρι» Νουά Ντίκο.

Περισσότερες ασίστ

1. Κάρλες Σόρια (ΠΑΣ Γιάννινα) 5
-. Βίκτωρ Κλωναρίδης (Ατρόμητος) 5
-. Μέντες Μορέιρα (ΠΑΣ Γιάννινα) 5
Με δύο παίκτες του ΠΑΣ Γιάννινα συγκροτείται το Top 3 των ποδοσφαιριστών των play outs με τις περισσότερες ασίστ. Ο μπακ Κάρλες Σόρια και ο μεσοεπιθετικός Μέντες Μορέιρα έχουν «φτιάξει» από πέντε τέρματα του «Αγιαξ της Ηπείρου» και αυτόματα αναδεικνύεται πόσο σημαντικοί είναι για το κομμάτι της ανάπτυξης του club. Ισάριθμες έχει βγάλει και ο Βίκτωρ Κλωναρίδης του Ατρόμητου και μάλιστα το πέτυχε σε μόνο δύο ματς (στις νίκες επί των ΟΦΗΙωνικού με 3-1 και 4-1 αντίστοιχα).