Βαλαώρα. Πολιτισμός, Περιβάλλον & Ιστορία 2023
Το Σάββατο 24 Ιουνίου 2023 στη Βαλαώρα Αγράφων πραγματοποιήθηκε η πολιτιστική γιορτή λήξης του event της #EUGreenWeek με θέμα “Πολιτισμός και Περιβάλλον” κι η Βαλαώρα, με μια όμορφη πολυθεματική εκδήλωση γιόρτασε την Ιστορία του τόπου της.
Η πολιτιστική εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση, στο άγαλμα που δεσπόζει στη Βαλαώρα για τον ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη την οποία τέλεσε ο ιερέας του χωριού π.Πέτρος Κώτσιας καθώς και κατάθεση στεφάνων από τον Πρέσβη ετ Μάνεση Χαράλαμπο, τον Δήμαρχο Αγράφων κ.Αλέξη Καρδαμπίκη, από την Αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ.Κατερίνα Καλαντζή, τον Πρόεδρο της ΤΚ κ.Χρήστο Τσιαμπόκαλο, από την πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Βαλαώρας κα Μαριλέννα Μιχαλοπούλου και την δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου κα Παρασκευή Κουρκούνη.
Στη συνέχεια, στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου της Κάτω Βαλαώρας, το χορευτικό τμήμα της Βαλαώρας με χοροδιδάσκαλο τον κ Μπάμπη Ντόκα παρουσίασε χορούς της Ευρυτανίας με φορεσιές του πολιτιστικού συλλόγου Καρπενησίου συνοδεία κλαρίνου από τον Δημήτρη Χαρδαλιά.
Την εκδήλωση, ξεκίνησε ο ντόπιος παραδοσιακός τραγουδιστής Σεραφείμ Μπακούσης καλωσορίζοντας και εκπλήσσοντας το παρευρισκόμενο κοινό τραγουδώντας το “Φίλοι μ’ Καλώς Ορίσατε” και στη συνέχεια ο Δήμαρχος Αγράφων, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (δια της αντιπεριφερειάρχη της) και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, χαιρέτησαν την γιορτή ενώ η συντονίστρια της εκδήλωσης κα Χαρίτου Παρθενία έδωσε τον λόγο στον Πρέσβη ε.τ κο Μάνεση Χαράλαμπο να μιλήσει για τον ποιητή και πολιτικό Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.
Η άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία του κ. Μάνεση καθήλωσε το παρευρισκόμενο κοινό αποτελούμενο από μικρούς και μεγάλους η οποία και έκλεισε με κομμάτι του Εθνικού μας Ύμνου που αναφέρεται στον Αχελώο, ενώ η μαθήτρια Ιωάννα Ντάλλη απείγγειλε κι εκείνη, ποίηση του Αρ. Βαλαωρίτη.
Στη συνέχεια συγκινημένη πήρε το λόγο η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Βαλαώρας κ. Μαριλέννα Μιχαλοπούλου, που ευχαρίστησε όλες και όλους που βοήθησαν στην πραγματοποίηση αυτής της σπουδαίας εκδήλωσης.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Αγράφων κα Αννέτα Κοτρώνα, ο πρώην Δήμαρχος Αγράφων κος Θεόδωρος Μπαμπαλής που συνεχάρη την εκδήλωση, οι αντιδήμαρχοι κ.Γκορόγιας Παναγιώτης, κ. Μπράζιας Παναγιώτης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ Κων/νος Νιάφας, ο Γενικός Γραμματέας Δήμου Αγράφων κος Γρηγόρης Παπαθανάσης, αρκετοί αιρετοί, οι κάτοικοι του χωριού, συλλογικότητες όπως εκπρόσωποι του οικοτουριστικού συλλόγου Βαλαώρας και του Συλλόγου απανταχού Βαλαωριτών, ενεργοί πολίτες, εθελοντές και αρκετό φιλοθεάμον κοινό των χωριών της ευρύτερης περιοχής, που γέμισαν με την παρουσία τους τον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου.
Θερμές ευχαριστείες στον Σύλλογο Γυναικών Βαλαώρας, στους παραγωγούς τοπικών προιόντων κο Τσαμάκη Στέφανο- τυροκομείο της περιοχής, την κα Κατερίνα Γερονίκου Κοιν Σεπ Μέλισσα των Αγράφων, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανατολικής Φραγκίστας- κα Λάμπρου Ράνια καθώς και στον Σύλλογο Γυναικών Ευρυτανίας- κα Πετροπούλου Λίτσα, για τα υπέροχα κεράσματά τους από δικά τους σπιτικά γνήσια προιόντα,διατροφής και παραδοσιακής ζαχαροπλαστικής που προσέφεραν δωρεάν στους παρευρισκομένους επισκέπτες και με συνοδεία παραδοσιακού τραγουδιού, από τον Δημήτρη Σταμούλη.
Τέλος, την εκδήλωση έκλεισε με κλαρίνο ο εκ Βαλαώρας καταγόμενος, Θανάσης Κώτσιας- Ευρυτάνας της Αμερικής!

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΑΒΑΤΟΣ ΚΩΝΑΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΤΗΛ 6937244788
E MAIL paravatos2@gmail.com

https://paravatosphotoblog.wordpress….
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0zDdfYVbJMTXo4wzFYtTG6knLbznx2EDf3RCWJtHD71nkFYHzYc4MFxEAbUcrYqgFl&id=100073240488603