Ο Παναιτωλικός πιστοποίησε κόντρα στην Κηφισιά πως κάνει βήματα μπροστά και όχι μόνο βρήκε τρεις φορές δίχτυα αλλά και δημιούργησε ορισμένες «καθαρές» φάσεις για να σημειώσει και άλλα γκολ.

Χαρακτήρα «τελικού» είχε για τον Παναιτωλικό το ματς του Σαββάτου (2/12) με την Κηφισιά στο Αγρίνιο, αφού κάθε άλλο αποτέλεσμα πλην της νίκης θα τον διατηρούσε καθηλωμένο στην τελευταία θέση.

Εκείνος όμως όχι μόνο κέρδισε 3-0 και έτσι το φινάλε του πρώτου γύρου τον βρήκε πάνω από την επικίνδυνη ζώνη, αλλά συνάμα έκανε και την καλύτερη φετινή του εμφάνιση. Αυτόματα επιβεβαίωσε πως το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε ανοδική πορεία, κάτι που πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό ο Γιάννης Πετράκης, ενώ το τελικό αποτέλεσμα ήταν απόρροια μίας εξαιρετικής εικόνας του σε όλους τους τομείς.

Οι «κυανοκίτρινοι» όχι μόνο σημείωσαν τρία τέρματα αλλά και δημιούργησαν φάσεις για περαιτέρω και συνάμα ανασταλτικά απειλήθηκαν ουσιαστικά μόνο στο 71′, όταν ο Καπίνο είπε «όχι» στον Οζέγκοβιτς και δεν του επέτρεψε να μειώσει τότε σε 2-1.

Η άλλη ευκαιρία των αντιπάλων του ήταν στις καθυστερήσεις και όταν όλα είχαν κριθεί, για αυτό ακόμη και αν την εκμεταλλεύονταν ο Αντερέγκεν δεν θα άλλαζε κάτι. Παρόλα αυτά πάντως ο 29χρονος γκολκίπερ αντέδρασε εκ νέου σωστά, έτσι το ντέρμπι της ουράς βρήκε το club και με το clean sheet στο ενεργητικό του.

Ο Παναιτωλικός λοιπόν έβγαλε 17 τελικές και ναι μεν ανάλογη επίδοση κατέγραψε και στις ισοπαλίες που παραχώρησε φέτος σε ΠΑΣ ΓιάννιναΟΦΗ (0-0 και 1-1 αντίστοιχα), η ποιότητά τους ωστόσο ήταν διαφορετική. Ξέχωρα ότι για αυτό σκόραρε τρεις φορές, τα xG του στην αναμέτρηση ήταν 2,96, ενώ το αντίστοιχο νούμερο κόντρα στον «Αγιαξ της Ηπείρου» ανήλθε στο 1,83 και με τους Κρητικούς στο 1,93. Plus και ότι ανασταλτικά απειλήθηκε ουσιαστικά ελάχιστα και έχουμε το παζλ του ματς.

Ξέχωρα όμως από τη φύση των ευκαιριών που δημιούργησαν τα «καναρίνια», υπάρχει και ο παράγοντας πλουραλισμός. Στα τέρματά τους είχαν άμεση «παρουσία» έξι διαφορετικοί παίκτες, κάτι που φυσικά «λέει» πολλά! Στο 1-0 ο Πέρεθ πήρε «παλικαρίσια» τις κόντρες έξω από τα καρέ, ο Χουάνπι πάτησε με όμορφη ενέργεια στα αντίπαλα καρέ όπου ανατράπηκε και ο Πέδρο ευστόχησε από τα 11 βήματα.

Στο 2-0 του Φ. Ντουάρτε ο Τορεχόν σέντραρε για τον νεαρό Πορτογάλο στην «καρδιά» της αντίπαλης άμυνας, ενώ στο 3-0 ο Χουάνπι ήταν εκείνος που με στατικό έβγαλε τον Μπ. Ντουάρτε σε θέση βολής στο δεύτερο δοκάρι και ο Αργεντινός το εκμεταλλεύτηκε.

Ετσι «παρών» στα «κυανοκίτρινα» τέρματα… φώναξαν ένας στόπερ (Μ. Ντουάρτε), ένας αριστερός μπακ (Τορεχόν), ένα «εξάρι» (Πέρεθ), ένας μεσοεπιθετικός (Χουάνπι) και δύο επιθετικοί (Φ. Ντουάρτε, Πέδρο).

Ευρύτερα η σχετική «πολυφωνία» παρατηρήθηκε και στον καταμερισμό όλων των τελικών που δημιούργησε, αφού το νούμερο 17 προήλθε από 10 διαφορετικούς παίκτες, καθώς οι Ζοάο ΠέδροΤορεχόν είχαν από τρεις, οι ΧατζηθεοδωρίδηςΧουάνπιΜπ. Ντουάρτε από δύο και μία μέτρησαν οι ΠέρεθΟικονόμουΦ. ΝτουάρτεΛιάβαςΜαυρίας.

Εξ’ αυτών οι τρεις κατέληξαν στα δίχτυα, ενώ ακόμη δύο λογίζονται ως «καθαρές» ευκαιρίες (στο πρώτο ημίχρονο το σουτ του Χατζηθεοδωρίδη και ύστερα η διπλή του ίδιου και του Πέδρο) και ορισμένες άλλες αρκετά καλές (π.χ. τα σουτ των ΠέρεθΛιάβα και το βον πλανέ του Τορεχόν).

Ετσι το Σάββατο είδαμε τον πιο επιθετικό/παραγωγικό/δημιουργικό Παναιτωλικό της σεζόν, σε ένα κρίσιμο χρονικά σημείο που πιστοποίησε έτσι, ενόψει του δεύτερου γύρου και της συνέχειας του πρωταθλήματος, ότι τα «καναρίνια» κάνουν συνεχώς βήματα μπροστά.