Οι υποβιβασμοί ομάδων από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στη Γ’ και Δ’ Εθνική ήταν ένα σύνηθες φαινόμενο σε παλαιότερα χρόνια.
Με την τότε νομοθεσία πολλές ΠΑΕ εύρισκαν τρόπο να γράψουν στο….χιόνι τα χρέη τους επιστρέφοντας στις επαγγελματικές κατηγορίες με νέο ΑΦΜ, ως νέα εταιρία, χωρίς να αλλάξουν όνομα και σήμα και χωρίς χρέη!
Από το 2016 και μετά, υπήρξε σειρά νομοθετημάτων προσθέτοντας νέες διατάξεις στον βασικό αθλητικό νόμο 2725/1999, οι οποίες έκλεισαν όλα αυτά τα παραθυράκια που υπήρχαν. Τώρα πλέον δεν σβήνει κανένα χρέος και αν διαλυθεί μια Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρία η νέα ΠΑΕ που θα γίνει στη θέση της θα κληρονομήσει και τα προηγούμενα χρέη. Για τον λόγο αυτόν αποφεύγουν και οι ΠΑΕ με χρέη να ακολουθήσουν τον δρόμο του υποβιβασμού στη Γ’ Εθνική ερασιτεχνική κατηγορία, όπως γινόταν άλλα χρόνια.
Σύμφωνα με το άρθρο 111 του αθλητικού νόμου 2725/1999, με τις τροποποιήσεις που επήλθαν, αν μια ΠΑΕ βρεθεί σε ερασιτεχνική κατηγορία λόγω υποβιβασμού, αναδιάρθρωσης ή για οποιονδήποτε άλλον λόγο, τίθεται αυτοδικαίως σε καθεστώς εκκαθάρισης και το αγωνιστικό τμήμα περιέρχεται στη δικαιοδοσία του ιδρυτικού ερασιτεχνικού σωματείου. Το ιδρυτικό ερασιτεχνικό σωματείο δεν έχει καμία απολύτως ευθύνη και υποχρέωση για τα χρέη της ΠΑΕ.
Αν η ομάδα ανεβεί εκ νέου σε επαγγελματική κατηγορία, τότε η νέα ΠΑΕ που θα ιδρυθεί θα υπεισέλθει στα χρέη και τις υποχρεώσεις της ΠΑΕ που τέθηκε σε εκκαθάριση. Τα χρέη σε ΙΚΑ και Δημόσιο είναι αυτοτελή, θα βαρύνουν την ΠΑΕ που διαλύθηκε, αυτούς που τα δημιούργησαν, αλλά και τη νέα ΠΑΕ που θα δημιουργηθεί ως διάδοχη της προηγούμενης. Κάποιος από τους τρεις θα πρέπει να πληρώσει.
Επίσης η νέα ΠΑΕ που θα δημιουργηθεί αναλαμβάνει το 50% των αμιγώς αγωνιστικών οφειλών (ήτοι οφειλών προς ποδοσφαιριστές, άλλες ομάδες, προπονητές, γυμναστές και εν γένει προπονητικά επιτελεία, διαμεσολαβητές, διοργανωτές, τη Διεθνή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία «FIFA», την Ένωση Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών «UEFA» και άλλες Ομοσπονδίες) της προηγούμενης ΠΑΕ. Το άλλο 50% των αμιγώς αγωνιστικών οφειλών και το σύνολο άλλων υποχρεώσεων που είχε η εκκαθαρισθείσα ΠΑΕ προς τρίτους, θα το κληρονομήσει πάλι η νέα ΠΑΕ «εφόσον οι οφειλές δεν ικανοποιηθούν από τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της παλιάς ΠΑΕ που τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης και υπό την προϋπόθεση, ότι έχει ολοκληρωθεί αμετάκλητα η δικαστική διεκδίκηση των απαιτήσεων των τρίτων τόσο προς τον εκκαθαριστή της Α.Ε.Ε. όσο και προς τα πρόσωπα που δημιούργησαν τις οφειλές», όπως ακριβώς αναφέρεται στον νόμο.
Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, είναι δύσκολο πλέον για μια ΠΑΕ να πάει σε κάποια ερασιτεχνική κατηγορία και στη συνέχεια να γυρίσει στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο με νέο ΑΦΜ, χωρίς χρέη και χωρίς να αλλάξει την ιστορική φυσιογνωμία της (όνομα, σήμερα. φανέλα της κλπ). Για να πετύχει αυτό θα πρέπει βασικά να διαλυθούν η ΠΑΕ και το ιδρυτικό της σωματείο, να ιδρυθεί νέο σωματείο με άλλο όνομα, σήμα, φανέλα και χωρίς οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα που θα θύμιζε την παλιά ομάδα. Και ο κόσμος να δεχθεί αυτή την ομάδα με το άλλο όνομα ως υποκατάστατο αυτής που διαλύθηκε, κάτι που είναι πολύ δύσκολο.
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΑΛΛΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΝ ΠΑΣ;
Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας. Ας υποτεθεί ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα υποβιβάζεται στη Γ’ Εθνική, η οποία είναι ερασιτεχνική κατηγορία. Η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα θα τεθεί σε εκκαθάριση και θα εφαρμοσθούν τα παραπάνω προβλεπόμενα από τον αθλητικό νόμο. Αν επιστρέψει στη Β’ Εθνική ως ΠΑΣ Γιάννινα η νέα ΠΑΕ θα κληρονομήσει τα χρέη σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τον νόμο και αναφέρουμε παραπάνω. Νέο ξεκίνημα και χωρίς χρέη θα μπορεί να υπάρξει με κάποια άλλη ερασιτεχνική ομάδα, που θα βαπτιστεί άτυπα από τον κόσμο ως….ΠΑΣ Γιάννινα και η οποία θα έχει άλλο όνομα (ας πούμε ΑΕ Γιάννινα ή ΝΠΣ Γιάννινα), άλλο σήμα, διαφορετικές φανέλες, άλλη ιστορική ταυτότητα. Παράλληλα θα υπήρχε στην πόλη ο Ερασιτέχνης ΠΑΣ, δηλαδή ο κανονικός ΠΑΣ με τον ταύρο στη φανέλα, αφού εκτός από το ποδόσφαιρο συντηρεί και άλλα τμήματα και η λειτουργία του δεν επηρεάζεται από την τύχη της ΠΑΕ. Σε ένα τέτοιο απίθανο και κατά κάποιο τρόπο φανταστικό σενάριο, είναι δυνατόν οι φίλαθλοι να υποστηρίξουν ως υποκατάστατο του ΠΑΣ μια άλλη ερασιτεχνική ομάδα της περιοχής και την ίδια ώρα ο κανονικός ΠΑΣ Γιάννινα να συμμετέχει με την ερασιτεχνική του μορφή στα τοπικά πρωταθλήματα ή στη Γ’ Εθνική ερασιτεχνική κατηγορία; Προσωπικά το βλέπουμε πολύ δύσκολο, αν όχι απίθανο.
Αυτά και για όσους πίστευαν ή πιστεύουν ότι αν υποβιβαστεί μια Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρία (ΠΑΕ( στη Γ’ Εθνική θα γλιτώσει από τα όποια χρέη έχει. Τίποτα δεν γλιτώνει, καθώς έκλεισαν τα νομικά παραθυράκια που έδιναν στο παρελθόν αυτό το δικαίωμα. Η κάθε ΠΑΕ θα πρέπει να φροντίζει να μην κάνει χρέη και να ανοίγεται οικονομικά μέχρι εκεί που φτάνουν οι δυνατότητές της.
Βαγγέλης Γυφτόπουλος – Από την έντυπη έκδοση του “Ηπειρωτικού Αγώνα”