Δύσκολο το κομμάτι των μεταγραφών. Πολύ δύσκολο. Για απαιτητικούς φιλάθλους , για  απαιτητικούς προπονητές, προέδρους, και σκάουτινγκ.

Αλήθεια πρέπει να γίνονται μεταγραφές? Καλή ερώτηση. Νομίζω πως ναι. Πάντα πρέπει να γίνονται μεταγραφές, σε όλες της ομάδες για πολλούς και διαφόρους λόγους. Ο βασικότερος από αυτούς είναι για να καλύπτονται τα τυχόν κενά που παρουσιάζονται κατά την διάρκεια της περιόδου. Σίγουρα από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα σε κάθε ομάδα δημιουργούνται νεα κενά, πότε λόγω τραυματισμών,  πότε λόγω ντεφορμαρίσματος, πότε αποχωρήσεων παιχτών, αλλά και για πολλούς ακόμα λόγους.

Πάντα θα υπάρχουν κενά σε κάθε ομάδα και ποτέ δεν θα υπάρχει πληρότητα 100% στο ρόστερ της. Επομένως οι μεταγραφές είναι πάντα απαραίτητες. Επίσης ένας ακόμη λόγος που πρέπει να γίνονται οι μεταγραφές είναι η τόνωση του ενδιαφέροντος και των οπαδών(κυρίως), αλλά και των ποδοσφαιριστών της ομάδας , διότι πάντοτε μια καινούργια προσθήκη δημιουργεί συναγωνισμό, μέσα στις τάξεις της ομάδας.

Τώρα όταν μια ομάδα δεν κάνει μεταγραφές σημαίνει πρώτον ότι το ταμείο είναι μείον, και δεύτερον δεν μπορεί λόγω χρεών στην εφορία. Είναι δυο σημαντικοί λόγοι που οι μεταγραφές θεωρούνται απαγορευτικές.

Για να μην κάνει μια ομάδα μεταγραφές , σημαίνει ότι δεν πάει για τίποτα, δεν ελπίζει σε τίποτα, ότι απλώς αφήνει να διαιωνίζεται μια κατάσταση ήρεμη, διότι ακριβώς δεν έχει καμία φιλοδοξία διάκρισης , ούτε όμως και φόβο υποβιβασμού. Οι ομάδες που προπάντων έχουν κόσμο, έχουν στόχους, κάνουν πρωταθλητισμό, η που φιλοδοξούν μεγαλύτερες διακρίσεις στο πρωτάθλημα, είναι ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΕΣ  να κάνουν μεταγραφές. Όσο περισσότερες οι φιλοδοξίες τόσο περισσότερες και σημαντικότερες οι μεταγραφές.

Όσο αφορά την περίοδο του Ιανουαρίου οι μεταγραφές για μια ομάδα είναι ακόμα σπουδαιότερες. Φαίνεται που πονάει και πρέπει να βρεθεί ο κατάλληλος παίχτης ώστε να την κάνει ποιο δυνατή. Εξάλλου αυτή είναι η φιλοσοφία εκείνων που θέσπισαν την δεύτερη περίοδο των μεταγραφών. Είναι  η ενίσχυση των ομάδων και μέσω αυτών η καλυτέρευση του ποδοσφαιρικού θεάματος. Απλά αν επρόκειτο για άχρηστη διαδικασία, δεν θα την είχαν θεσπίσει.

Το που ακριβώς χρειάζεται ενίσχυση , και σε ποιες θέσεις πονάει μια ομάδα , καθένας βλέπει τα πράγματα με την δική του λογική και τα δικά του στάνταρ. Παρακολουθώντας ας πούμε ένα παιχνίδι του Παναιτωλικού από τα δημοσιογραφικά θεωρεία που τυγχάνει να είναι πολύ κοντά στις εξέδρες , κάθε φίλαθλος λέει και την δική του άποψη. Θέλει  σέντερ μπακ, κεντρικό χαφ, περιφερειακό επιθετικό, πλάγιο χαφ, σέντερ φόρ…

Γνώμη του υπογράφοντος είναι ότι η χειμερινή περίοδος των μεταγραφών είναι πολυτιμότερη από την θερινή από την στιγμή που δίνεις άλλα δεδομένα στην ομάδα, προσελκύεις στο γήπεδο τυχόν αγανακτισμένους φιλάθλους, και ελπίζεις να πετύχεις τους στόχους σου από την στιγμή που απομένουν ακόμα αρκετές αγωνιστικές για την τέλος του πρωταθλήματος. Με απλά λόγια οι μεταγραφές είναι  επιταχτική ανάγκη για κάθε υγιείς σωματείο. Τώρα αν γίνονται ή όχι είναι  καθαρά θέμα τεχνικής ηγεσίας, διοίκησης …….

Γιάν. Τσιν.