Περίπου 70 ημέρες πριν την προγραμματισμένη έναρξη του νέου πρωταθλήματος της Super League, τα πράγματα δεν δείχνουν πολύ καλά στον απίθανο κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Για την ακρίβεια όλες οι ενδείξεις, οι πληροφορίες μας και όσα βγαίνουν από τις ΠΑΕ, μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως με τα σημερινά δεδομένα, πολύ δύσκολα θα έχουμε σέντρα περί τα τέλη Αυγούστου. Πάρα πολύ δύσκολα.

Και αυτό γιατί έχουμε τα εξής προβλήματα:

1. Υπάρχουν αρκετές τηλεοπτικά άστεγες ομάδες, για τις οποίες ως τώρα δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται κάποιο κανάλι. Απόλλων Σμύρνης, Άρης, Ατρόμητος, Λαμία, Παναθηναϊκός, Παναιτωλικός (πάνω από το 1/3 του συνόλου) παραμένουν χωρίς κανάλι, δηλαδή χωρίς το βασικό έσοδο των ΠΑΕ για να είναι βιώσιμες και ανταγωνιστικές. Έξι από τις δεκαέξι είναι πολύ μεγάλος αριθμός.

2. Η Super League παλεύει χωρίς σχέδιο να δώσει λύση στο πρόβλημα, όπως και σε άλλα προβλήματα του χώρου. Οι ομάδες μετά το σπάσιμο της Κεντρικής Διαχείρισης που αποτελεί μεγάλο σφάλμα του Συνεταιρισμού και θα έπρεπε να αναζητηθούν ευθύνες, έχουν στηριχθεί στον Βασίλη Γκαγκάτση προκειμένου να τους βρει λύση. Έξυπνος και ικανός ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ, αλλά μέχρι σήμερα οι προσπάθειες του έχουν πέσει στο κενό. Και όσες ομάδες κινήθηκαν μόνες τους και τον αγνόησαν, έκλεισαν συμβόλαιο με τη NOVA. Ειδικά η ΑΕΛ και ο ΟΦΗ έκαναν τα κουμάντα τους εγκαίρως και δεν ψήθηκαν από τις υποσχέσεις του. Έχει τηλεοπτικό συμβόλαιο ο ΟΦΗ και δεν έχει ο Παναθηναϊκός.

3. Οι ομάδες υπονομεύουν το μόνο ρεαλιστικό, δύσκολο, αλλά βιώσιμο πλάνο που υπάρχει στον ορίζοντα. Αυτό που τους παρουσίασε εδώ και δύο μήνες ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Υφυπουργός Αθλητισμού που προσπαθεί περισσότερο από τη Super League να βρει λύση στο πρόβλημα. Παρεμπιπτόντως η μόνη ομάδα που παρουσίασε ένα πλάνο ήταν ο Απόλλωνας το απόγευμα της Παρασκευής. Στις 8 Ιουνίου! Και τι πλάνο; Να κάνουν οι ομάδες τους μάγκες με τα λεφτά που τους δίνει ο Βασιλειάδης μέσω της ΕΡΤ. Ωραίοι. Δηλαδή του λένε “δώσε μας τα χρήματα και θα σου πούμε εμείς τι θα τα κάνουμε”. Στις ομάδες τους έτσι λειτουργούν οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες; Όχι βέβαια.

4. Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει χάσει την εμπορικότητα του και παρ’ ότι ακόμη και σήμερα υπάρχει κόσμος που ασχολείται, θεωρείται απίθανο να βρουν τα χρήματα που προσδοκούν. Άρα, αν όντως συμβεί κάτι τέτοιο, δεν θα μπορέσουν να φτιάξουν τα ρόστερ που επιθυμούν, άρα η χρονιά θα τους φανεί βουνό. Πως θα δεχθούν λοιπόν συμβόλαιο με λίγα χρήματα από όποιο κανάλι (αν) προκύψει ζεστό;

5. Η UEFA δείχνει αδιάφορη να επιβάλει την τάξη, προφανώς διότι έχουν μπει στη λογική του “μην μπλέξουμε άλλο με αυτούς τους παλαβούς στην Ελλάδα”. Δεν τους κατηγορώ. Πάντως οι Λάκοβιτς και Ρηγόπουλος έδειξαν πως θα κινηθούν στην τακτική του Πόντιου Πιλάτου.

ΠΕΤΑΝΕ ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΞΕΔΡΑ

Κλασικό ελληνικό φαινόμενο, όταν έχει γίνει μία γκέλα, δεν αναζητούμε τρόπο να τη διορθώσουμε, ούτε κάνουμε αυτοκριτική, αλλά ψάχνουμε ενόχους. Για την ακρίβεια ρίχνουμε τη μπάλα αλλού και εμείς περιμένουμε μία λύση από τον ουρανό. Οι άστεγες ρίχνουν την ευθύνη στον Υφυπουργό λες και είναι δικό του πρόβλημα το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και όχι των ίδιων των ΠΑΕ; Οκ, ας πούμε ότι το πλάνο του Βασιλειάδη δεν είναι καλό. Πως έρχονται και του ζητούν να δώσει τα 30 εκατομμύρια από την ΕΡΤ, για να εφαρμόσουν το δικό τους πλάνο; Άρα τα χρήματα θέλουν μόνο και όχι το πλάνο, το πλαίσιο, τους κανόνες, τη σωστή διαδρομή μέχρι τη λύση. Δεν θα τα πάρουν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

Στο σήμερα και στο δια ταύτα. Μαθαίνουμε πως ως την Τετάρτη ο Υφυπουργός θα δώσει μία τελευταία ευκαιρία στις 16 ομάδες να δουν το δάσος και να σταματήσουν να κοιτάζουν το δέντρο. Τους προσφέρει 70 εκατομμύρια (μαζί με το συνδρομητικό κανάλι) το χρόνο για να επαναφέρουν το προϊόν τους στην κανονικότητα, να βάλουν κανόνες στο άρρωστο πρωτάθλημα τους και να πάρουν γενναίες αποφάσεις. Μία εξ αυτών η αναδιάρθρωση.

Αν και πάλι πουν όχι, που αποτελεί δικαίωμα τους, μετά θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και απέναντι στις εννιά ομάδες που έχουν κανάλι και απέναντι στους οπαδούς τους για την όλη κατάσταση. Και φυσικά να κάνουν ότι μπορούν για να κλείσουν κάπου, μόνοι τους, με τη βοήθεια του Συνεταιρισμού, του Θεού, κάποιου τελοσπάντων. Μπορεί να το επιτύχουν. Αλλά ήρθε η ώρα της ευθύνης.

Αν μετά από όσα διαβάσατε πιστεύετε ότι (με τα τωρινά δεδομένα) θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα, είστε πολύ αισιόδοξοι.

PLAN B ΥΠΑΡΧΕΙ;

Το βασικό ερώτημα είναι το εξής: Απορρίπτουν το πλάνο του Υφυπουργού. Επόμενη μέρα; Υπάρχει Plan B; Συζητούν με το “Εpsilon” ακόμη ή έσβησε το ενδιαφέρον του Ιβάν; Τους έχει βρει κάτι ο Γκαγκάτσης; Συνεχίζονται οι διεργασίες με την εταιρεία παραγωγής που βρίσκονταν σε επαφή εδώ και καιρό, προκειμένου να φτιάξουν ένα προϊόν 90-100 αγώνων και να το δώσουν σε κανάλια έναντι ενός λογικού αντιτίμου; Κάτι άλλο;

Το πρώτο βήμα για να λυθεί το πρόβλημα, είναι να το αντιληφθείς πως υπάρχει. Μετά τα υπόλοιπα βήματα είναι εύκολα.

Υ.Γ. Θα καταφέρουμε να γίνουμε η πρώτη χώρα που θα “πετύχουμε” το Grexit χωρίς να μας το επιβάλουν οι ξένοι. Χωρίς πρωτάθλημα πως θα παίξουν οι ομάδες (του παραχρόνου) στην Ευρώπη; Ιστορία θα γράψουμε. Για τέτοια ικανότητα παραγόντων μιλάμε.

Υ.Γ.2 Όπως είχατε διαβάσει σε αυτήν τη γωνιά και φυσικά το κατάλαβαν αρκετοί στην πορεία, οι απειλές για Grexit από FIFA και UEFA, έμειναν μόνο απειλές. Και ας μη βάλαμε μυαλό. Ξέρετε γιατί; Κατάλαβαν ότι δεν είναι αυτή η πραγματική λύση. Τέτοιες τιμωρίες συνετίζουν εκείνους που έχουν ορθολογική σκέψη και απλώς έκαναν ένα λάθος. Στη χώρα του χαβαλέ και της κουταμάρας όλα αυτά τα στραβά συνιστούν κανόνα. Όχι εξαίρεση.

http://www.sport24.gr