Την παράταση των ήδη υφιστάμενων μέτρων κατά μία εβδομάδα έως δηλαδή τις 23 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε επισήμως το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν σχετικής εισήγησης της επιστρημονικής επιτροπής.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται: «Σήμερα, Τετάρτη 12/1, συνεδρίασε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξετάσει τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Αποφασίστηκε τα μέτρα που ισχύουν, να παραταθούν για μια εβδομάδα».

Σε αθλητικό επίπεδο, αυτό σημαίνει παράταση του μέτρου πληρότητας 10% στα γήπεδα με «ταβάνι» τα 1.000 στις κερκίδες. Σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρεα, χωρίς μουσική θα παραμείνει η εστίαση τουλάχιστον μέχρι τις 23 Ιανουαρίου.

Προς την κατεύθυνση της διατήρησης των μέτρων είχαν προϊδεάσει νωρίτερα σήμερα πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος είχε κάνει λόγο για «πρόωρη συζήτηση» και «λάθος μήνυμα», αναφερόμενος σε μια πιθανή χαλάρωση των περιορισμών.

Πάντως, από την κυβέρνηση είχε εκφραστεί η πρόθεση για επανεξέταση της κατάργησης της μουσικής στα καταστήματα εστίασης, ζήτημα που είχε θέσει χθες στο τραπέζι και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Ωστόσο, η εισήγηση των ειδικών είναι το μείγμα μέτρων να παραμείνει ίδιο, χωρίς μετατροπές.

Σχολεία: «Τροποποίηση των πρωτοκόλλων, αν χρειαστεί»
Όσον αφορά τα σχολεία, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή διαβεβαίωσε ότι αν χρειαστεί και εφόσον υπάρχει σχετική εισήγηση από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα αλλάξουν τα πρωτόκολλα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι τα περίπου 25.000 θετικά τεστ που καταγράφηκαν τις δύο πρώτες μέρες επαναλειτουργίας των σχολείων είναι εν δυνάμει κρούσματα που εντοπίστηκαν από σελφ τεστ τονίζοντας ότι δεν προκλήθηκαν από την σχολική δραστηριότητα. Πρόσθεσε δε ότι τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί που ήταν στην πλειοψηφία τους ασυμπτωματικοί θα μόλυναν κάποιους καθώς υπάρχει κινητικότητα, ωστόσο με τα σελφ τεστ μπήκε φρένο στη διασπορά.
Ερωτηθείσα αν θα αλλάξουν τα πρωτόκολλα σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων, επισήμανε ότι το υπουργείο ακούει πάντα την Επιτροπή των Ειδικών.

«Δε μένουμε σταθεροί σε ένα πρωτόκολλο. Αν τα πρωτόκολλα χρειαστεί να τροποποιηθούν με εισήγηση της Επιτροπής, θα γίνει».

Ειδικά δε για το 50%+1, δήλωσε ότι δεν απασχολεί την Επιτροπή επιδημιολογικά, γιατί έχει κάνει με την κινητικότητα των σχολείων.

Παράλληλα, ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να βγει όσο γίνεται νωρίτερα η απόφαση για την άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς που τα παιδιά τους νοσούν με κορωνοϊό.