Ο Ζοέλ Γκατερόλ, ο νέος τερματοφύλακας του Παναιτωλικού, έπαιξε πρώτη φορά τερματοφύλακας επειδή ήταν ο μικρότερος στην ομάδα, έχει ίνδαλμα τον Τόλντο, όνειρο να φορέσει τη φανέλα της Ιντερ, του αρέσουν πολύ το μπάσκετ, το μπέιζμπολ και το πινγκ πονγκ και κάθε του κίνηση απορρέει από τη βαθιά του πίστη στον Θεό.

 

Γυρίστε τον χρόνο πίσω, όταν ήμασταν (πολύ) πιτσιρικάδες οπότε σχεδόν όλοι μας βρεθήκαμε κάποια στιγμή, για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα, σε κάποια ηλιακά αντίστοιχη ποδοσφαιρική ομάδα. Αν όχι άπαντες σίγουρα οι περισσότεροι, ενώ όσοι είναι 30 plus τις θυμούνται ως «τσικό» και οι νεαρότεροι σαν ακαδημίες όπως έχουν καθιερωθεί πια να λέγονται.

Ο παραπάνω κανόνας ισχύει παγκοσμίως και από εκείνον δεν… ξέφυγε ούτε ο Ζοέλ Γκαρτερόλ που πλέον μπήκε στην «πραγματικότητά» μας, αφού ο 25χρονος τερματοφύλακας υπέγραψε στον Παναιτωλικό.

Ωστόσο ο πορτίερε από τη Βενεζουέλα δεν βρίσκονταν πάντα κάτω από τα γκολπόστ, καθώς παιδί γαρ ήθελε να παίζει… μέσα και με ανάλογη «ιδιότητα» βρέθηκε, σε ηλικία περίπου 10 ετών, στην πρώτη του «σχολή» ποδοσφαίρου, να την πούμε έτσι πιο γενικά, που ήταν στην Βαλένθια της γενέτειράς του (σ.σ. πρωτεύουσα της επαρχίας Καραμπόμπο) και λέγονταν Κάνας.

Ελα όμως που ο τερματοφύλακάς της κάποια στιγμή θέλησε να αλλάξει θέση και έφυγε, εξέλιξη που τον οδήγησε στο τέρμα. Πώς και γιατί; Την απάντηση έδωσε ο ίδιος σε ανύποπτο χρόνο παλαιότερα. «Κάναμε προπόνηση και είπε ότι βαρέθηκε και δεν ήθελε άλλο να είναι τερματοφύλακας. Ημουν ο πιο μικρός και με επέλεξαν με… δημοκρατικές διαδικασίες να φορέσω ατα γάντια του (σ.σ. γέλια). Την επόμενη εβδομάδα συνέβη κάτι αντίστοιχο με το άλλο παιδί που ήταν πορτιέρε. Σταδιακα αποκτούσα αυτοπεποίθηση με τη θέση και όταν ο κόουτς με ρώτησε αν μου άρεσε και αν ήθελα να συνεχίσω του απάντησα ‘ναι’. Ετσι έγινα τερματοφύλακας». Τι συνέβη λοιπόν; Σε απλά ελληνικά τον…έχωσαν και αυτό του άλλαξε τη ζωή.

Ευρύτερα πάντως και στα σοβαρά σημαντικό μερίδιο στην περαιτέρω σταδιοδρομία του στην μπάλα έπαιξε ο πατέρας του καθώς τον βοήθησε τα μέγιστα, αθλητής και εκείνος γαρ, ενώ ελέω φαμίλιας και συνθηκών το «μικρόβιο» του τερματοφύλακα «κόλλησε» και ο μικρότερος αδερφός του Χόρχε που αγωνίζεται στην Ντεπορτίβο Λάρα της χώρας τους. Ας γυρίσουμε όμως στο θέμα μας.

 

Ο Γκρατερόλ μεγάλωνε, η φανέλα με το «Νο1» ήταν πλέον δική του, συνέχισε στην Καραμπόμπο που ήταν το top club της περιοχής και εκεί έγινε επαγγελματίας. Παράλληλα άρχισε να καλείται στις under της Εθνικής Βενεζουέλας και ήταν στην αποστολή της Κ17 που το 2017 ήρθε 3η στο αντίστοιχο Copa America του Εκουαδόρ και δεύτερη στο ηλικιακό της Μουντιάλ που διεξήχθη λίγο αργότερα στη Νότιο Κορέα.

Με την ανδρών συμμετείχε στο Copa America του 2019 που έγινε στη Βραζιλία (όπως και σε εκείνο του 2021 επίσης στην ίδια χώρα) και ντεμπουτάρισε στις 3 Ιουνίου του 2021, σε ένα μας με τη Βολιβία για τα προκριματικά της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ.

Πλέον είναι «μόνιμος» στις αποστολές της και μετρά εννέα συμμετοχές, ενώ από πιτσιρικάς και από την U17 και μέχρι σήμερα στους «μεγάλους» «κοντράρεται» με τον Βούιλκερ Φαρίνεζ της Λανς για το ποιος θα είναι starter. Επί του παρόντος ο δεύτερος έχει το προβάδισμα, αλλά ο νέος γκολκίπερ των «κυανοκίτρινων» λέει μόνο καλά λόγια για την συνύπαρξή τους. «Είναι φανταστικό να προπονείσαι μαζί του, λόγω του επιπέδου που βρίσκεται. Σε κάνει να ζητάς όλο και περισσότερα από τον εαυτό σου».

Ετσι σταδιακά «έχτισε» το όνομά του στο εκεί football και ενδιάμεσα των όσων αναφέραμε παραπάνω για την πορεία του με το εθνόσημο, το καλοκαίρι του 2017, πήγε στη Ζαμόρα όπου και ήρθε η «εκτόξευση». Το 2018 κατέκτησε το πρωτάθλημα, ένα χρόνο μετά το Κύπελλο, «μάζεψε» αρκετά προσωπικά βραβεία και στα 22 του ήταν πια αρκετά γνωστός σε όλη τη Λατινική Αμερική. Επόμενη στάση, η Κολομβία.

Τον Γενάρη του 2020 λοιπόν έφτασε στο Κάλι για χάρη της Αμέρικα και για τρία σερί χρόνια, μέχρι πρόσφατα δηλαδή, βίωσε τις κορυφαίες στιγμές της καριέρας του. Αθροιστικά υπερασπίστηκε την εστία της σε 88 ματς, κατέκτησε ένα πρωτάθλημα, έλαβε δεκάδες ατομικές διακρίσεις και αγαπήθηκε όσο λίγοι. Δεν είναι τυχαίο πως οι συμπαίκτες του και ευρύτερα τα μέλη του ποδοσφαιρικού τμήματος ξέσπασαν σε δάκρυα όταν τον περασμένο Δεκέμβριο τους μετέφερε πως θα αποχωρήσει, σε ένα «αντίο» που καταγράφθηκε από τον τηλεοπτικό φακό.

Θα αναρωτηθείτε τώρα και μάλλον εύλογα γιατί δεν συνέχισε. Σωστή απορία. Από τα τέλη του περασμένου έτους έλεγε συνεχώς σε ΜΜΕ της Κολομβίας ότι θέλει να παίξει στην Ευρώπη και να δοκιμάσει την τύχη του σε ένα καλύτερο πρωτάθλημα, έτσι απέρριψε την πρόταση ανανέωσης που του έγινε. Για την ιστορία είναι μεγάλος fan της Ιντερ και δεν έχει κρύψει πως ονειρεύεται να φορέσει τη φανέλα της, ενώ ο Φραντσέσκο Τόλντο που έγραψε παλαιότερα ξεχωριστή «ιστορία» στους «νεταρζούρι» αποτελούσε το ίνδαλμά του, όταν έκανε τα πρώτα του βήματα στο χώρο.

Πρόσφατα ορισμένα δημοσιεύματα τον έφερναν στο στόχαστρο της Θέλτα και ομάδων του MLS όμως δεν προχώρησε κάτι και έτσι έγινε κάτοικος Αγρινίου. Οπου με μερικές ημέρες διαφορά από τον συμπατριώτη του Χουάνπι έφτασε επίσης στα μέρη μας για τα «καναρίνια», ενώ με τον 29χρονο μεσοεπιθετικό γνωρίζονται αρκετά καλά αφού πολλάκις συμμετείχαν μαζί σε αποστολές του αντιπροσωπευτικού τους συγκροτήματος.

Τώρα η απορία είναι αν ο τελευταίος παίζει πινγκ πονγκ αφού ο Γκρατερόλ είναι λάτρης της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, όπως επίσης του μπάσκετ και του μπέιζμπολ. Για τα δύο πρώτα πάντως προβάλει μαθηματικά βέβαιο πως θα βρει ικανούς «αντιπάλους»!

Στην προσωπική του ζωή και παρότι νεαρός παντρεύτηκε πρόσφατα την εκλεκτή της καρδιάς του, με την οποία συνδέεται από έφηβος και αποτελεί το άλλο του «μισό».

Κλείνοντας αν τον χαρακτηρίζει ιδιαίτερα ένα στοιχείο αυτό είναι η βαθιά του πίστη στο Θεό και η δύναμη που αντλεί από τον Υψιστο. Μάλιστα συχνά-πυκνά επικαλείται εδάφια της Βίβλου.

 

Ο Ζοέλ Γκρατερόλ με αριθμούς

ΟΜΑΔΑ ΑΓΩΝΕΣ CLEAN SHEET
Αμέρικα Ντε Κάλι 88 29
Ζαμόρα 68 24
Εθνική Βενεζουέλας 9 3

 

Πρωταθλήματα Βενεζουέλας 1
Πρωταθλήματα Κολομβίας 1
Κύπελλα Βενεζουέλας 1