Υψηλές συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης εντοπίζονται στην Αττική, «πνίγεται» η Κρήτη, «σκεπασμένη» η Πελοπόννησος.

H αφρικανική σκόνη έχει σκεπάσει αρκετά μεγάλο μέρος της χώρας με την κατάσταση να είναι ανυπόφορη. Μάλιστα και η θερμοκρασία είναι υψηλή για την εποχή.

Ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσία, Θοδωρής Κολυδάς, χρησιμοποιώντας το μοντέλο από το Copernicus παρουσίασε σε ανάρτησή του το πώς θα κινηθούν τα αερολύματα μέχρι την Τετάρτη.

Η ανάρτηση Κολυδά για αερολύματα και αφρικανική σκόνη

«Σαφώς πιο βελτιωμένη είναι η κατάσταση σήμερα από πλευράς #σκόνης και μπορούμε αυτό κάλλιστα να το διαπιστώσουμε “ιδίοις όμασι”. Για να είμαστε όμως ακριβείς έχουμε την στήριξη από το μοντέλο του Copernicus, το οποίο μας δίνει τις προγνώσεις για όλα τα ατμοσφαιρικά αερολύματα για τις επόμενες 4 ημέρες.

Τα ατμοσφαιρικά αερολύματα είναι μικρά σωματίδια ή υγρά σταγονίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα. Μπορούν να προέρχονται από σκόνη της ερήμου, ηφαιστειακές εκρήξεις και πυρκαγιές. Παράγονται επίσης από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Το video αναφέρεται μόνο στη σκόνη.
Το οπτικό βάθος του αερολύματος (AOD) της σκόνης που σας παρουσιάζουμε, είναι ένα μέτρο της συνολικής ποσότητας της σε μια κατακόρυφη στήλη της ατμόσφαιρας.

Οι ημερήσιες προβλέψεις CAMS παρέχουν τιμές για το συνολικό AOD καθώς και για μεμονωμένα όπως το θαλασσινό αλάτι, την οργανική ύλη, μαύρο άνθρακα και τα θειικά αερολύματα».

Αποπνικτική ατμόσφαιρα με εκρηκτικό κοκτέιλ σκόνης και ζέστης

Ως και την Τετάρτη, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία θα επικρατήσουν οι ίδιες καιρικές συνθήκες με αυξημένες θερμοκρασίες για την εποχή και σκόνη από την Αφρική. Αυξημένη θα είναι η ποσότητα σκόνης κυρίως στα δυτικά και στα νότια.

Μάλιστα, κατά διαστήματα αναμένοντα αραιές νεφώσεις και τοπικές λασποβροχές. Την ίδια ώρα, η θερμοκρασία ανεβαίνει με τη ζέστη να κορυφώνεται από τη Δευτέρα.