SUPERLEAGUE / ΙΩΝΙΚΟΣ - ΑΡΗΣ (LATO KLODIAN / EUROKINISSI)

Πολλές φορές είναι εύθραυστες οι ισορροπίες στην καριέρα ενός ποδοσφαιριστή. Ο Γιώργος Μύγας το βίωσε για τα καλά αυτό. Ωστόσο, ο Ιωνικός του έδωσε μία ευκαιρία να επιστρέψει και εκείνος την έπιασε από τα μαλλιά.

Γεννήθηκε στην Αμφιλοχία και κάπως έτσι δεν ήταν παράξενο που τα πρώτα του επαγγελματικά ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανε στον Παναιτωλικό. Μαζί πανηγύρισαν την άνοδο στη Super League 1 στην πρώτη του χρονιά ως ενεργό μέλος του κλαμπ.

Τις επόμενες σεζόν οι συμμετοχές του ήταν διαρκώς και περισσότερες. Έφτασε στο σημείο να γίνεται ντόρος γύρω από το όνομά του. Σε τέτοιο βαθμό που οι περισσότεροι από τους μεγάλους άρχισαν να τον τσεκάρουν επισταμένως. Εκείνος που το προχώρησε περισσότερο ήταν ο Ολυμπιακός. Προς το φινάλε της σεζόν 2016-17 οι Πειραιώτες, που αποκτούσαν διάφορες ενδιαφέρουσες εγχώριες περιπτώσεις, του χτύπησαν την πόρτα. Υπήρχε τότε μία ασάφεια για το τι ακριβώς ίσχυε με το συμβόλαιό του.

Ο Παναιτωλικός αποδείχτηκε πως δεν είχε λόγους να ανησυχεί. Συνεπώς μπορούσε να ζητήσει όποιο ποσό επιθυμούσε από τους μνηστήρες. Για διάφορους λόγους η πώληση που και στο Αγρίνιο περίμεναν, δεν έγινε. Κάποιες φορές αυτό φέρνει γκρίνια και φθορά. Σταδιακά -για διάφορους λόγους- ο Μύγας μπήκε στο περιθώριο.

Κάπου εκεί μία διαρκώς ανοδική καριέρα, πήρε αντίστροφη πορεία. Ο ποδοσφαιριστής μπήκε αργότερα στον πάγο και όπως δήλωσε πιο μετά, το καλοκαίρι του 2018 δεν τον άφηναν ούτε να προπονείται με τους υπόλοιπους. Πέρασε αρκετά δύσκολα. Απορρίφθηκαν προτάσεις (ο Αστέρας Τρίπολης είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον) και όλα αυτά ενώ δεν υπολογιζόταν από τους Αγρινιώτες.

Τον Ιανουάριο και ενώ είχε μείνει εκτός για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, ο Μύγας πήγε στην Πολωνία για να παίξει στη Ζαγκλέμπιε Σοσνόβιτς. Εκεί αγωνίστηκε σχεδόν σε όλα τα ματς, αλλά ούτε αυτό ήταν αρκετό για να κάνει το restart. Υπήρχε και πιο κάτω.

Έμεινε ένα εξάμηνο ανενεργός και αναγκαστικά ο επόμενος σταθμός ήταν στη Super League 2. Ο Λεβαδειακός τον απέκτησε τον Φεβρουάριο, του έδωσε συμβόλαιο για 1,5 χρόνο και σε αυτό το διάστημα οι Βοιωτοί είχαν δύο αποτυχημένες προσπάθειες ανόδου. Την πρώτη χρονιά, μάλιστα, με τη διακοπή του πρωταθλήματος λόγω του κορονοϊού.

Ο Ιωνικός, ο Μύγας και το νέο συμβόλαιο

Το καλοκαίρι που μας πέρασε ο Ιωνικός έχοντας ανέβει στη Super League 1, αναζητούσε παίκτες σε όλες τις θέσεις. Δεδομένου ότι φτιαχνόταν μία ομάδα από την αρχή, σε κάποιες θέσεις υπήρχε η διάθεση να αποκτηθούν τουλάχιστον δύο, όπως συνέβη με αυτή του δεξιού μπακ.

Ως ρεζέρβα στη Νίκαια έψαχναν έναν Έλληνα και σχετικά φθηνό. Γενικότερα ήθελαν παίκτες που να μη χρειαστούν μεγάλη διάρκεια προσαρμογής. Ο Μύγας είχε όλο το πακέτο. Τον πίστεψαν και του έδωσαν έτσι τη δυνατότητα να ξαναπαίξει στη Super League 1. Απαραίτητη προϋπόθεση για εκείνον, όμως, ήταν να προσπεράσει τον ποδοσφαιριστή που θα ερχόταν για να είναι -στα χαρτιά τουλάχιστον- ο βασικός.

Η ιεραρχία σε μία θέση είναι εντελώς σχετική στην αρχή κάθε σεζόν και επιβεβαιώθηκε και στην περίπτωση που αναφέρουμε. Ο Ντιντιέρ Ντελγκάδο φάνηκε από πολύ νωρίς ότι δεν μπορούσε να προσφέρει. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας κατέστη σαφές πού θα πήγαινε το έργο. Έτσι ο Μύγας ξεκίνησε βασικός στην πρεμιέρα και ουδέποτε βγήκε. Ματς έχανε μόνο εάν υπήρχε λόγος.

Είναι εντυπωσιακό πως ο Ιωνικός ξεκίνησε τη σεζόν με τέσσερις δεξιούς μπακ (Μύγα, Ντελγκάδο, Μουστάκη, Κωνσταντινίδη) και θα την τελειώσει μόνο με έναν. Και μάλιστα αυτόν που πήγε ως στοίχημα και έδειξε σε όλους πως δεν έχει τελειώσει. Λίγο πριν συμπληρώσει 28 χρόνια ζωής ο Μύγας δεν κάνει απλά μία γεμάτη σεζόν, κάνει μία καλή σεζόν.

Το γκολ με τον ΟΦΗ ήταν ενδεχομένως το κερασάκι στην τούρτα. Ο πανηγυρισμός του στη συνέχεια, σήμαινε πολλά. Η όποια κατάρα υπήρχε, μάλλον ξορκίστηκε. Επόμενο βήμα; Θα φανεί. Το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες και ο Ιωνικός δεδομένα θα του κάνει πρόταση ανανέωσης. Όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή όμως. Γιατί η διοίκηση έχει αποφασίσει πως πρώτα θα κλειδώσει η παραμονή και μετά θα γίνουν όλα τα άλλα.

Μπορεί να ακούγονται διάφορα για το μέλλον ορισμένων ποδοσφαιριστών, αλλά η πραγματικότητα είναι μία. Από την ΠΑΕ δεν έχουν μπει σε διαπραγματεύσεις με κανέναν. Λογικά εντός του Απριλίου θα συμβεί αυτό και ο Μύγας θα είναι από τους πρώτους που θα κληθούν. Το κέρδισε, άλλωστε, με το σπαθί του αυτό.